-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviški vaistai traukiasi iš rinkos

Lietuvoje vaistų apstu, tačiau pagaminti mūsų šalyje preparatai sudaro vos 5 procentus rinkos, mat jiems mažoka vietos Lietuvos vaistinėse, rašo „Lietuvos rytas“.
Vaistai
Vaistai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.
Temos: 1 Vaistai

Pasak Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) viršininko Gintauto Barcio, Lietuvoje gaminami vaistai sudaro menką rinkos dalį. Vertinant pagal parduotų pakuočių skaičių, 2010-aisiais lietuviškų kompensuojamųjų vaistų parduota tik 0,4 proc, visų kitų – vos 5 procentai.

„Prieš įstojant į ES buvo registruota per 600 lietuviškų vaistų, bet nuo tada jų sumažėjo 70 proc. Mažėja ir pačių gamintojų: 2004-aisiais jų buvo dvigubai daugiau nei dabar“, – sakė G.Barcys.

Šiuo metu VVKT yra išdavusi 18 vaistų gamybos licencijų, tačiau dauguma jas gavusių įmonių ne pačios gamina vaistus, o atsiveža jų iš trečiųjų šalių ir čia supakuoja. Pasak G.Barcio, lietuviškų vaistų rinką privertė susitraukti keletas veiksnių, iš jų svarbiausias – reikalavimas prisitaikyti prie Geros gamybos praktikos standartų. Tam reikėjo didžiulių investicijų, todėl dalis farmacijos įmonių paprasčiausiai nutraukė veiklą.

Lietuvoje yra registruota apie 1700 kompensuojamųjų vaistų, o nekompensuojamųjų – 20 tūkst. Šiuo metu Lietuvoje gaminama apie 190 preparatų. Šalyje veikia šešios vaistų gamybos įmonės – „Sicor Biotech“, „Sanitas“, „Valentis“, „Aconitum“, Švenčionių vaistažolių fabrikas, „Acorus Calamus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius