Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviškos bulvės keliauja į Vakarų Europą

Lietuviškos bulvės Vakarų Europoje šįmet itin paklausios ir jų kaina užsienio rinkose pamažu kyla. Išankstinių sutarčių nesudarę ūkininkai tikisi neblogai uždirbti. Ar jos brangs ir Lietuvoje? Kai kurie augintojai prognozuoja, kad brangs, bet proto ribose.
Bulviakasis
Bulviakasis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Bulvės

Kėdainių rajone užaugintos bulvės garuoja ant bulgarų ir makedonų stalų. Ūkininkė sako, tarpininkų skambučių sulaukusi tik pradėjusi bulviakasį ir jau eksportavo 120 tonų – apie trečdalį derliaus. Parduoti visas užaugintas bulves tik Lietuvoje esą būtų sunku.

„Tarpininkai moka daugiau ir mes džiaugiamės, kad galime šįmet bent jau už didesnę savikainą parduoti. Aišku, čia ne fontanai šitos kainos, bet jau yra džiaugsmas ir noras dirbti, ne taip, kai nežinai, kur tas bulves dėti, ir nežinai, kam jų reikia“, – sako ūkininkė Valerija Petrovičienė.

Daržovių augintojų asociacijos vadovė sako, šįmet dėl prastų orų bulvių derlius Europoje prasčiausias per penkerius metus, tad mūsiškės keliauja į Jungtinę Karalystę, Belgiją, Olandiją, kitas šalis.

„Pirmieji, kaip mes vadiname, operatoriai, kurie čia ieškojo bulvių, ieškojo išskirtinai geros kokybės, gerai besiplaunančių, gražia odele.  Dabar jau ieškoma visokių bulvių ir eksportas yra įsibėgėjęs, bet kai kurie gamintojai teigia, kad eksportuotinų bulvių yra apie trečdalį išeksportavę“, – teigia Daržovių augintojų asociacijos direktorė Zofija Cironkienė.

Kyla ir eksportuojamų bulvių kainos – dabar už plautų bulvių kilogramą mokama apie aštuoniasdešimt centų, o tai yra keliasdešimčia centų brangiau nei sezono pradžioje. Augintojai ramina, kad Lietuvoje bulvių nepritrūks, esą jų užauginame daugiau, nei suvalgome. 

„Svarbiausia, kad pas mus augintojai neturėjo išankstinių sutarčių. Pavyzdžiui, Vakarų augintojai, kurie sudarė sutartis, labai išgyvena, kad praktiškai jie iš šių metų kainų kaip ir neuždirbs, nes kontraktuose buvo numatytos žemesnės nei šiemet kainos“, – tvirtina Z. Cironkienė.

„Logiškai mąstant ir Lietuvoje bulvės turėtų brangti. Aišku, proto ribose viskas bus“, – tikina V. Petrivičienė.

Daržovių augintojų asociacijos vadovė skaičiuoja, kad tiek daug bulvių, kaip šį sezoną, Lietuva į Vakarų Europos šalis dar nėra eksportavusi. Jų, kaip ir morkų, ankstesniais metais daugiausiai iškeliaudavo į Rusiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius