-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvių pavardėmis prisidengę sukčiai iš investuotojų išviliojo kriptovaliutos

Daržovių ženklinimo sistemai sukurtas projektas „Prodeum“ platino kriptografinius žetonus (ICO), tačiau galiausiai dingo su investuotojų pinigais, o vietoje jų internetinės svetainės teliko necenzūrinis užrašas. Užsienio spauda mini lietuviškas pavardes, tik greičiausiai ir jų tapatybės – vogtos.
Programišius
Programišius / 123rf.com nuotr.

„Prodeum“ investuotojams, perkantiems jų virtualius žetonus, žadėjo sukurti naują daržovių ir vaisių ženklinimo sistemą, kuri leistų pirkėjams sekti, iš kur jų pirkiniai atkeliavo, kokių priedų buvo dėta jas auginant ir panašiai.

Sausio 20 d. kompanija pradėjo platinti žetonus, ir ICO planavo pabaigti kovo 13 d. „TokenDesk“ platformoje buvo skelbiama informacija, kad pavyko išplatinti žetonų jau už 6 mln. JAV dolerių.

Tačiau jau sekmadienį „Twitter“ socialinio tinklo naudotojai pastebėjo, kad projekto internetinė svetainėje nebeveikia, visa informacija, kurią joje buvo galima rasti, – žodis „penis“.

„BuzzFeed“ žurnalistas Ryanas Macas netgi nustatė, kad „Prodeum“ mokėjo socialinių tinklų naudotojams, kad šie projekto pavadinimą skelbtų užrašę ant savo kūno.

Tarp „Prodeum“ įkūrėjų minimos net trys lietuviškos pavardės: Darius Rugevičius, Vytautas Kašėta ir Rokas Vedluga, nurodoma projekto valstybė – Lietuva.

icowatchlist.com nuotr./Investavę į projektą liko apgauti
icowatchlist.com nuotr./Investavę į projektą liko apgauti

„Įkūrėjai“ apie savo projektą nežinojo

Kibernetinio saugumo ir kriptovaliutų ekspertas Marius Pareščius teigė, kad projekte minimi asmenys iš tiesų projekte nedalyvavo – jų tapatybės pavogtos ir dabar nagrinėjamos teisinės galimybės apsiginti.

V.Kašėta 15min patikino, kad toks projektas jam pačiam naujiena ir jis jame tikrai nedalyvauja.

„Aš ten nedalyvauju jokiu būdu, visi projektai kuriuose dalyvauju, paskelbti viešai mano „LinkedIn“ profilyje. O visi tokie projektai, kaip šis, ten nei aš, nei D.Rugevičius tikrai nedalyvaujam“, – sako V.Kašėta.

Jis teigia nežinantis, kas galėtų būti „Prodeum“ autoriai.

„Net nežinau. Aš pats tik neseniai išgirdau apie šitą paskelbtą informaciją ir pats bandau aiškintis, savo analizes darytis. Kadangi ir D.Rugevičius paminėtas projekte, o jis yra investuotojas, aš tikiu, kad jis turės teisininkų ir pabandys apsiginti“, – sako V.Kašėta.

Pats D.Rugevičius socialiniame tinkle „Facebook“ paminėjo, kad jo tapatybe buvo pasinaudota, ir jis neturi jokio ryšio su „Prodeum“ projektu.

Milijonų greičiausiai negavo

Vis tik minimų 6 milijonų dolerių sukčiai greičiausiai negavo – netrukus išsiaiškinta, kad projekto piniginėje įplaukų būta tik apie 3 eterio valiutos vienetus, kurių vertė rinkoje – apie 3 tūkstančius JAV dolerių. Tačiau sukčiai ir šią sumą išsigrynino.

Ne per seniausiai žiniasklaidoje buvo skelbiama gerokai didesnė – 600 milijonų JAV dolerių vertės – NEM žetonų vagystė. Šalia to „Prodeum“ projektas atrodo kaip nekaltas pokštas, rašo cryptovest.com.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius