Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2011 12 07 /13:11

Lietuvių šventės ir šiemet bus sočios

Kalbos apie naują krizę, panašu, švenčių lietuviams šiemet nesugadins. Mažinti šventinių išlaidų šiemet Lietuvos gyventojai neketina, rodo tyrimas.
Šeimos Kūčių stalas
Šeimos Kūčių stalo valgiai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Dengdami šv. Kūčių ir Kalėdų stalą vaišėms lietuviai ketina skirti apie 150 Lt, o dovanoms išleisti apie 100 Lt.

„Pirmą kartą per ketverius metus šventinio biudžeto atžvilgiu optimistiškai nusiteikusių gyventojų skaičius ženkliai šoktelėjo, tačiau poreikis taupyti ir atsargumas niekur nedingo“, – sakė „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto vadovė Odeta Bložienė, pristatydama instituto užsakymu bendrovės „Spinter tyrimai“ atliktą sociologinį tyrimą.

Tyrimo duomenimis, net 71 proc. namų ūkių šventiniams pirkiniams išleis tiek pat pinigų, kiek ir pernai, o gal net ir didins išlaidas.

Daugiau nei per pusę sumažėjo tų gyventojų, kurie šventiniams pirkiniams neišleidžia nei lito. Jei pernai šventinių išlaidų buvo priversti atsisakyti 12 proc. namų ūkių, tai šiemet šis skaičius susitraukė iki 5 proc.

Siūlo planuoti iš anksto

O.Bložienė pataria keliaujant apsipirkti šventėms iš anksto pasiruošti reikalingų pirkinių sąrašą.

„Kalėdoms ir Kūčioms reikia pasiruošti pirkinių sąrašą, suplanuoti savo meniu. Nes namų ūkiai išmeta gana nemažai maisto, būtent šventiniu laikotarpiu, kada yra ir daugiau gaminama, išmetama maisto yra tikrai nemažai. Taip kad reikia paskaičiuoti ir pasimatuoti, kiek reikia to maisto, nes per vieną dieną tikrai nesuvalgome tiek, kiek per visą mėnesį“, – sakė Asmeninių finansų instituto vadovė.

Tą patį reikėtų padaryti ir perkant dovanas. Priešingu atveju parduotuvėse išleidžiama daugiau nei ketinta.

„Nuėjus į parduotuvę nebe laikas galvoti, ką padovanoti“, – sakė O.Bložienė.

Europoje daugiausiai šventėms ketina išleisti airiai, nors, palyginti su pernai, gerokai mažina savo išlaidas. Krizės kamuojami graikai šiemet šventėms išleis penktadaliu mažiau.

Iš anksto netaupo

Tyrimas nurodė, kad beveik pusė Lietuvos gyventojų iš anksto šventėms netaupo. Trečdalis lietuvių lėšas šventiniam stalui ir dovanoms pradeda kaupti tik gruodžio mėnesį.

O.Bložienė pataria vengti tokios praktikos.

„Net ir keli šimtai litų, jei jie skiriami iš gruodžio mėnesio atlyginimo, gali sukelti sunkumų. Be to, perkant dovanas paskutinę minutę ar spontaniškai planuojant vaišių stalą, kyla grėsmė, kad numatyta suma išaugs“, – sakė O.Bložienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius