Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje daugėja besidominčių verslo pradžios ir išorinio finansavimo galimybėmis

Išliekant spartiems ekonomikos augimo tempams, verslo naujokų lūkesčiai dėl ekonomikos perspektyvų gerėja, todėl jie dar aktyviau domisi verslo pradžios ir išorinio finansavimo galimybėmis.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.
Temos: 1 Paskola

Tai rodo ir UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) užsakymu pernai gruodį atlikti visuomenės ir verslo atstovų nuomonės tyrimai.

Statistiškai reikšmingai padidėjo, t. y. išaugo 11 procentinių punktų, paskolas planuojančių imti Lietuvos gyventojų dalis

Palyginti su 2013 m. sausio mėn. tyrimo rezultatais, statistiškai reikšmingai padidėjo, t. y. išaugo 11 procentinių punktų, paskolas planuojančių imti Lietuvos gyventojų dalis – 24 proc. respondentų nurodė, kad norėtų pradėti savo verslą, ir net trečdalis iš jų verslo pradžiai ketintų imti paskolą. Apklausus Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo (SVV) įmones, matyti, kad 34 proc. jų turi verslo plėtros planų, kuriems reikalingas išorinis finansavimas. Penktadalis (21 proc.) SVV įmonių artimiausiu metu ketina kreiptis dėl paskolų į kredito įstaigas. Pagrindinis kreipimosi tikslas – verslo plėtra (71 proc.). 38 proc. apklaustųjų ketina paskolas panaudoti apyvartiniam kapitalui finansuoti.

„Atliktas Lietuvos verslo įmonių nuomonės tyrimas parodė, kad šiuo metu, palyginti su 2013 m. sausio mėn. rezultatais, palankiau vertinamos įmonių galimybės gauti paskolą. Net 51 proc. respondentų mano, kad paskolą gauti nesunku, t. y.  bendras rezultatas pagerėjo 5 proc., – teigia INVEGOS generalinis direktorius Audrius Zabotka. – Akivaizdu, kad valstybės siūlomos įvairios kompleksinės finansinės verslo finansavimo skatinimo priemonės tiesiogiai gerina verslo finansavimo sąlygas“.

Tai patvirtina ir 32 proc. gyventojų, šiuo metu neužsiimančių verslu, kurie teigia, kad valstybės ir ES struktūrinių fondų lėšomis finansuojamos lengvatinės paskolos paskatintų užsiimti nuosavu verslu (palyginti su 2013 m. sausio mėn. duomenimis, padidėjo 5 procentiniais punktais). Visuomenės daugumos (71 proc.) nuomone, verslo pradžiai reikėtų nuo 11 tūkst. iki 100 tūkst. litų vertės lengvatinės paskolos.

Šiuo metu, palyginti su 2013 m. sausio mėn. rezultatais, palankiau vertinamos įmonių galimybės gauti paskolą

Kalbant apie verslininkus, matyti, kad 41 proc. verslo įmonių, įgyvendindamos plėtros projektus, artimiausiu metu ketina kreiptis finansinės pagalbos į ES struktūrinę paramą administruojančias institucijas. 11 proc. tai jau teko daryti

Planuojantys savo verslą gyventojai dažniausiai svarsto galimybę pasinaudoti INVEGOS siūlomomis lengvatinėmis paskolomis (34 proc.). Pagal populiarumą toliau rikiuojasi tokios priemonės kaip dalinis palūkanų kompensavimas (25 proc.), garantijos (19 proc.), subsidijos verslumui skatinti (19 proc.) ir dalinis darbo užmokesčio kompensavimas (13 proc.). Lengvatinėmis paskolomis ir garantijomis dažniau ketina pasinaudoti mažesnių miestų, rajonų centrų gyventojai.

Verslininkai kaip geriausiai žinomą verslo paramos formą nurodė jaunimo darbo užmokesčio kompensavimą: 27 proc. apie tai nemažai žino, dar 45 proc. – šį tą girdėjo. Antroje pozicijoje atsidūrė lengvatinės paskolos (atitinkamai 13 proc. ir 44 proc.). Trečioje – INVEGA garantijos (atitinkamai 11 proc. ir 36 proc.). Dauguma (72 proc.) įmonių būtų linkusios įdarbinti jauną be patirties darbuotoją, jeigu tokio specialisto įdarbinimui būtų teikiama finansinė parama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius