Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 24 /18:22

Lietuvoje kuriasi naujas bankas, o eilėje – ir dar vienas

Lietuvoje netrukus vienu banku bus daugiau. Juo turėtų tapti didžiausia Lietuvos kredito unija „Mano unija“ – Lietuvos bankas leido uniją pertvarkyti į akcinę bendrovę ir pradėti pasirengimą banko veiklai. Persitvarkymas susijęs su vykdoma reforma – naujas bankas didelės plėtros nevykdys. Apie planus tapti banku paskelbė ir Vilniaus regiono kredito unija.
„Mano unija“
„Mano unija“ / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Atnaujinta 18.20 val.: banku planuoja tapti ir Vilniaus regiono kredito unija.

Atsižvelgdama į kredito unijos „Mano unija“ prašymą ir jos atliktus pasirengimo banko veiklai veiksmus, Lietuvos banko Priežiūros tarnyba leido ją pertvarkyti į akcinę bendrovę. Tai būtų kredito unijos pasirengimo banko veiklai pirmojo etapo pabaiga.

Kitas etapas – tinkamai pasirengus kreiptis į Lietuvos banką išduoti jai banko licenciją.

Priėmus teigiamą sprendimą, Lietuvoje tai būtų pirmas atvejis, kai kredito unija taptų banku.

„Taip, turime tokių planų. Tai būtų specializuotas bankas. Jis iš esmės teiktų tas pačias paslaugas, kurias ir dabar teikia kredito unija – rinktų indėlius ir teiktų paskolas tiek smulkiam ir vidutiniam verslui, tiek būstui ir vartojimui. Taip pat bankas atliktų mokėjimus. Tad teiktų tokias esmines kredito įstaigos paslaugas“, – 15min patvirtino kredito unijos „Mano unija“ administracijos vadovas Svajūnas Verbickas.

Jis tikina, kad bankas nesiorientuos į kažkurį vieną segmentą ir paslaugas teiks ir verslui, ir privatiems gyventojams.

Sprendimą pertvarkyti uniją į banką lėmė vykdoma kredito unijų reforma.

„Pagal Kredito unijų įstatymą, visos kredito unijos privalėjo arba tapti centrinės kredito unijos narėmis, arba persitvarkyti į banką. Tai mes tiesiog pasirinkome kelią tapti banku, nes ir toliau norime veikti savarankiškai. Manome, kad toks sprendimas geriausiai atitinka mūsų narių interesus, jie patys šį sprendimą narių susirinkime ir priėmė“, – tikina S.Verbickas.

Naujas bankas didelės plėtros nevykdys

„Kol kas kažkokios didelės esminės plėtros nenumatome, tiesiog ketiname ir toliau vykdyti tą veiklą, kurią žinom, išmanom ir suprantam. Tikimės tvaraus augimo“, – sako S.Verbickas.

Jis pažymėjo, kad banko akcininkais taps esami kredito unijos nariai, tačiau nedetalizavo, kokia būtų akcininkų struktūra – galutinės informacijos dar nėra.

Kredito unija „Mano unija“ pagal valdomą turtą yra pati didžiausia unija Lietuvoje. Jos turtas sudaro 37,36 mln. eurų. Unija yra suteikusi 23 mln. eurų paskolų ir pritraukusi 32,8 mln. eurų indėlių.

Kredito unijos kapitalo pakankamumas – 13,46 proc., tai tik nežymiai daugiau, lyginant su Lietuvos banko nustatytu 13 proc. normatyvu.

Anksčiau ši unija veikė „Sostinės kredito“ pavadinimu.

Marius Dubnikovas: rinkai reikia šviežio kraujo

Lietuvos verslo konfederacijos Mokesčių komisijos pirmininkas Marius Dubnikovas teigiamai vertino naują tendenciją.

Lietuvos verslo konfederacijos Mokesčių komisijos pirmininkas Marius Dubnikovas.
Lietuvos verslo konfederacijos Mokesčių komisijos pirmininkas Marius Dubnikovas.

„Manau, kad unijos turi apsispręsti, kokio tipo jos nori būti. Jei mažomis vietinės reikšmės tarpusavio skolinimo įstaigomis – jos unijomis ir turėtų likti. Bet jei jei ji užauga savo regione ir gali veikti plačiau, visoje Lietuvoje, teikia visas bankines paslaugas – tai yra labai gerai, kad ji virsta banku. Tuomet ji įgyja daugiau privalumų“, – tikina M.Dubnikovas.

Jis paaiškina, kad bankinės struktūros valdymas yra žymiai stabilesnis nei unijos, kurioje gali būti daug narių ir kiekvienas nepriklausomai nuo dydžio daro įtaką unijos valdymui.

M.Dubnikovas akcentuoja, kad rinkai trūksta naujų dalyvių.

„Gali ateiti diena, kai matysime ir bankinio sektoriaus plėtrą, kurios jau ilgus metus nematėme. Naujų, mažų, lankstesnių ir agresyvesnių žaidėjų atėjimas į rinką yra sveikintinas. Nes šiandien mes tikrai jaučiame, kad mūsų bankinis sektorius yra labai stipriai sukoncentruotas ir to šviežio kraujo labai norėtųsi“, – sako M.Dubnikovas.

Jis priduria, kad dėl unijos virsmo banku galėtų išlošti visi – ir klientai, ir akcininkai, ir pati įstaiga.

18.20 val.: Pakeliui – dar vienas bankas

Apie planus virsti specializuotu banku 15min pranešė ir Vilniaus regiono kredito unija (VRKU), kuri pagal valdomo turto dydį yra vienuolikta didžiausia unija Lietuvoje. Ji taip pat nepriklauso jokiai centrinei kredito unijai.

Vilniaus regiono kredito unija šiuo metu ruošia dokumentus Lietuvos bankui, juos planuoja pateikti iki liepos 1 d..

„Dabar mes atliekame paruošiamuosius darbus ir planuojame pateikti dokumentus Lietuvos bankui iki liepos 1 d. – per gegužę ir birželį pabaigti. Nusprendėme siekti banko licencijos, ir manome, kad dirbant mieste tai yra daug parankiau, nei regione. Jei būtume įsikūrę kažkur regione, greičiausiai ir liktume unija“, – 15min teigia VRKU administracijos vadovė Kristina Simonovič.

Ji tikina, kad dauguma unijos klientų yra iš Vilniaus, sprendimą tapti banku jau priėmė unijos nariai, ši unija taip pat neplanavo stoti į centrinę kredito uniją.

„Kita priežastis – nebus teritorinio apribojimo. Tai truputį stabdė mūsų veiklą, tikrai yra kitų klientų, kurie nori pasinaudoti mūsų paslaugomis, bet dėl teritorinio apribojimo to negalėjo. Jei tapsime banku, tai tikrai manome, kad norėtume, išeiti į užsienio rinką, būtent dėl indėlių surinkimo“, – sako K.Simonovič ir pažymi, kad kreditavimui pakaks ir vietinės rinkos.

Ji informavo, kad banko veiklai reikės pritraukti naujų lėšų ir dėl to jau kalbamasi su potencialiais investuotojais.

„Be papildomų investicijų bankas negalėtų veikti tinkamai, todėl tikrai mastome apie tai ir kalbamės su tam tikrais investuotojais, kad galėtume pritraukti daugiau lėšų ir įlieti į kapitalą. Bankas taip galės turėti ne tik minimalų kapitalą, bet šiek tiek didesni, taip jausimės stipresni ir galėsime teikti daugiau paslaugų“, – vertina K.Simonovič.

Ji nepatikslino, kokiu pavadinimu galėtų veikti naujas bankas – kol kas dar nėra priimto galutinio sprendimo.

Vilniaus regiono kredito unijos turtas sudaro 20,6 mln. eurų, šios unijos paskolų portfelis sudaro 15,76 mln. eurų, ji yra pritraukusi 18,7 mln. eurų indėlių, rodo 2016 m. Lietuvos banko duomenys.

Vilniaus regiono kredito unijos kapitalo pakankamumo rodiklis siekia 15,49 proc.

Veikia Vilniuje, už indėlius moka 1,5 proc. palūkanas

Šiuo metu „Mano unija“ yra įsikūrusi Vilniuje, Pušų g. 10, taip pat kreditavimo skyrių ji turi Čiurlionio g. 70.

Unija šiuo metu klientams siūlo įvairias paskolas: ilgalaikes, būsto, vartojimo kreditus. Taip pat unija siūlo ir paskolas verslui, ūkininkams, paskolų refinansavimą.

Unija šiuo metu už terminuotus indėlius moka nuo 0,1 proc. (1 mėn. laikotarpiui), iki 2,5 proc. palūkanas 5 metų laikotarpiui. 12 mėn. laikotarpiu už indėlius eurais unija moka 1,5 proc. palūkanas. Unijų indėliai draudžiami indėlių draudimu.

Savo svetainėje „Mano unija“ nurodo, kad už lėšų pavedimą į kitus bankus taikomas 0,6 euro mokestis, sąskaitų atidarymas ir tvarkymas yra nemokamas. Naudojantis elektronine bankininkyste unijos pavedimai kainuotų po 0,3 Eur.

„Mano unija“ per pirmą ketvirtį gavo 113,29 tūkst. eurų pelno, o pernai uždirbo iš viso 272,35 tūkst. eurų grynąjį pelną.

Tuo tarpu antroji unija, siekianti banko licencijos, VRKU, įsikūrusi Vilniaus g. 9. VRKU paslaugų portfelis taip apimą kreditavimą privatiems asmenims ir verslui. VRKU už indėlius 12 mėn. laikotarpiu moka 1,5 proc. palūkanas.

VRKU klientams už lėšų pavedimą internetu taikomas 0,2 eurų mokestis.

VRKU 2016 m. patyrė 45 tūkst. eurų grynąjį nuostolį

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius