-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje – mokėjimo kortelių vaikams šuolis: tėvai prašo atidaryti sąskaitas ir šešiamečiams

Per COVID-19 pandemiją lietuviai gerokai pamažino savo naudojimąsi grynaisiais pinigais, o išduotų galiojančių mokėjimų kortelių skaičius, Lietuvos banko duomenimis, jau perkopė 20 milijonų vienetų. Pagreitį įgijo ir kortelių išdavimas vaikams: dėl kintančių mokėjimo įpročių ir mokyklų skaitmenizacijos vaikų kortelių kreivė šį rudenį stipriai šoktelėjo aukštyn, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Šeima
Šeima / Asmeninio archyvo nuotr.

Sostinės Balsių progimnazija yra viena tų mokyklų, kurios valgykloje mokiniai vis rečiau atsiskaito už pietus grynaisiais pinigais. Prieš keletą savaičių progimnazijos valgykloje įdiegus atsiskaitymą banko kortelėmis šia galimybe iškart pradėjo naudotis 20 proc. mokinių ir šis skaičius vis didėja.

„Atsiskaitymas banko kortele valgykloje įdiegtas mokinių tėvų pageidavimu, nes vis daugiau tėvelių išima mokėjimų korteles savo vaikams, – pastebi Balsių progimnazijos direktorė Virginija Giršvildienė. – Mes tai palaikome, nes tokiu būdu tėvams daug patogiau duoti kišenpinigių, matyti, ką vaikai perka, kaip disponuoja pinigais. Taip ir saugiau, nes ne paslaptis, kad būna visokių atvejų su grynaisiais pinigais pakeliui namo.“

1 iš 4 sąskaitų atidaroma vaikams

Kaip sako direktorė, sulaukusi iniciatyvos iš tėvų mokykla nutarė įdiegti valgykloje mokėjimų kortelėmis infrastruktūrą 4-8 klasių mokiniams ir iškart pastebėjo rezultatus: „Įvedus elektroninius atsiskaitymus eilės valgykloje sutrumpėjo maždaug 5 minutėmis. Tai reiškia, kad žymiai pagreitėjo aptarnavimas valgykloje ir sutrumpėjo eilės, mokiniai greičiau pavalgo ir gali neskubėdami grįžti į klases. Na, ir tėveliams gerai, nes jie gali matyti, ar vaikai pinigus pravalgė, ar kažkur kitur išleido“, – teigė V.Giršvildienė.

Šį rudenį net 1 iš 4 naujai atidaromų mokėjimų sąskaitų yra atidaroma būtent vaikams nuo 7 metų amžiaus, rodo licencijuotos finansų įstaigos „myTU“ duomenys. Šis šuolis siejamas su pandemija ir spartėjančia mokyklų skaitmenizacija.

„Kol ugdymas vyko nuotoliniu būdu, sąskaitos vaikams buvo atidarinėjamos vangiai, nes vaikams mokantis namuose didelio poreikio mokėjimo kortelėms nebuvo. Visai kitoks vaizdas yra dabar. Augimą pastebėjome rugpjūčio mėnesio viduryje, o rugsėjį ir spalį jau matėme didelį kilimą. Kol kas susidomėjimas nemažėja, sąskaitos vaikams per mūsų mobiliosios bankininkystės programėlę aktyviai atidaromos ir lapkričio mėnesį. Vaikai aktyviai atsiskaito mokėjimo kortelėmis už maistą mokykloje, parduotuvėse ir kitose viešose vietose bei kartu su tėvais naudoja programėlės funkcijas, skirtas finansiniam raštingumui didinti“, – pasakojo Tomas Navickas, „myTU“ technologijų vadovas.

Pasak T.Navicko, sąskaitą galima atidaryti tiesiog telefonu vos per keletą minučių vaikams nuo 7-erių metų, o išskirtiniais atvejais – net ir anksčiau.

„Kada jų vaikas jau pasirengęs naudotis mokėjimų kortele, turi nuspręsti tėvai. Šiais mokslo metais susidūrėme ir su tokiomis atskiromis užklausomis, kai mokėjimo kortelės prireikė net šešiamečiams. Pvz., dėl to, kad būrelį lankantis vaikas turėdavo susimokėti už kiekvieną treniruotę atskirai ir buvo priimama tik mokėjimo kortelė. Tokius atvejus sprendžiame individualiai ir jei tėvai įrodo, kad jų vaikas jau yra pasirengęs naudotis šiomis paslaugomis ir jam jos yra būtinos, sąskaita gali būti atidaroma net ir jaunesniems vaikams. Tačiau tai turi įvertinti pirmiausia patys tėvai, nes visi vaikai ir jų raida yra skirtinga, o ir tėvų edukacija apie pinigus šeimoje labai skiriasi“, – pastebi T.Navickas.

Geriau duoti mažiau kišenpinigių, bet duoti – būtina

Vidutinė kišenpinigių suma, pervedama vaikams į sąskaitą, yra 10 eurų, tuo tarpu vaikų vidutinė transakcijų suma siekia apie 5,5 euro, rodo finansų įstaigos „myTU“ duomenys. Pietums mokykloje atsiskaitydami kortele vaikai vidutiniškai išleidžia apie 2,8 euro.

Pasak finansinio raštingumo edukatorės Eglės Laurišonienės, kaip dažnai ir kokio dydžio kišenpinigių duoti vaikui, yra šeimos reikalas: patarti čia sunku, nes tai priklauso ir nuo šeimos finansų, ir puoselėjamų vertybių.

„Gal netgi geriau duoti šiek tiek mažiau, nes mažesni kišenpinigiai skatina kūrybiškumą ir verslumą. Kas tikrai aišku, kad duoti kišenpinigių vaikui būtina, ir geriausia tą pradėti daryti kuo anksčiau, duodant kasdien, pavyzdžiui, kad ir po 10 centų darželinio amžiaus vaikui. Na, o tinkamai paruoštas septynmetis tikrai gali pradėti naudotis ir banko kortele“, – tvirtino ekspertė.

Asmeninio archyvo nuotr./Atsiskaitymas kortele Balsių progimnazijos valgykloje
Asmeninio archyvo nuotr./Atsiskaitymas kortele Balsių progimnazijos valgykloje

Finansinio raštingumo edukatorė E.Laurišonienė pateikė penkis patarimus tėvams, kaip palengvinti naudojimosi banko kortele pradžią savo vaikams ir užtikrinti, jog šis procesas būtų saugus.

Vaikas pradeda naudotis mokėjimų kortele: 5 patarimai tėvams

1. Kortelė – jau mokančiam skaičiuoti vaikui

Kaip ir pradedant vaikui duoti kišenpinigių grynųjų pinigų pavidalu, taip ir išimant mokėjimų kortelę labai svarbus yra paruošiamasis etapas. Pasak E. Laurišonienės, pradedantis naudotis elektroniniais pinigais vaikas turėtų gebėti skaičiuoti: sudėti, atimti, padauginti, padalinti, taip pat svarbu, kad jis suvoktų daiktų vertę, t.y. kiek kainuoja kasdienės prekės.

Žaiskite parduotuvę namie, leiskite pačiam vaikui apmokėti pirkinius prekybos centre.

„Pradėkite apie tai kalbėti su vaiku dar prieš pradedant duoti kišenpinigių. O geriausia, kai vaikas mokosi žaidimo forma arba gali pabandyti praktiškai. Žaiskite parduotuvę namie, leiskite pačiam vaikui apmokėti pirkinius prekybos centre“, – pataria E. Laurišonienė.

2. Pradėkite nuo grynųjų

Nors vis dažniau atsiskaitymams naudojamos kortelės ir tą mato ir mūsų vaikai, vis dėlto ugdant jų finansinį raštingumą grynieji pinigai gali puikiai pasitarnauti, nes juos galima pačiupinėti, paprasčiau suprasti vertę, efektyviau planuoti, taupyti.

„Tad prieš pradedant vaikui naudotis elektroniniais pinigais jis jau turėtų turėti bent minimalios praktikos su grynaisiais. Pats paprasčiausias būdas tai padaryti – reguliariai duoti vaikui tam tikrą kišenpinigių sumą grynaisiais“, – sakė E. Laurišonienė.

3. Bankomatas – ne beribė pinigų mašina

Vaikams neretai atrodo, kad kortelėje ar bankomate pinigų kiekis yra beribis, o pritrūkus pinigų jų iš ten visada galima pasiimti. „Patarimas paprastas: kalbėkite su vaiku, kaip pinigai patenka į kortelę, nusiveskite prie bankomato ir kartu atlikite išgryninimo arba pinigų įdėjimo į kortelę operacijas, parodant pinigų likutį prieš ir po veiksmo. Prisijunkite kartu prie el. bankininkystės, atlikite pavedimą. Taip komunikuojant ir vizualiai parodant procesus, vaikui pamažu taps daug aiškiau“, – teigė ji.

4. Vienas svarbiausių dalykų – saugumas

Ekspertė pažymi, kad mokant vaiką naudotis kortele labai svarbu skirti reikiamą dėmesį saugumui. Dar prieš pradedant naudotis kortele aptarkite su vaiku pagrindines saugumo taisykles – vaikas turi žinoti, kad negalima niekam atskleisti savo PIN kodo, nešiotis jo piniginėje ar užsirašyti ant kortelės. Na, o jei jau taip nutinka, kad kortelė pametama, svarbu paaiškinti vaikui, kokių veiksmų reikia imtis tuomet: t.y. nedelsiant užblokuoti kortelę mobiliojoje programėlėje arba pranešti vienam iš tėvų. „Saugumo klausimus verta aptarti ne tik prieš pradedant naudotis kortele, bet ir reguliariai juos priminti“, – teigia E.Laurišonienė.

123RF.com nuotr./Parduotuvė
123RF.com nuotr./Parduotuvė

5. Nustatykite taisykles

Dar vienas svarbus patarimas – nustatyti taisykles, apibrėžiančias naudojimąsi pinigais iš esmės, kurias su vaiku aptarkite dar prieš pradedant naudotis kortele ar pinigais apskritai. Pavyzdžiui, nutarkite, kokiems pirkiniams pinigų neleidžiame (tarkime, nesveikiems užkandžiams ar gėrimams), kaip dažnai ir kiek vaikas gaus kišenpinigių (čia labai svarbu reguliarumas), kuriam laikotarpiui turi užtekti pinigų, kol jie vėl įkris į sąskaitą, kokios yra būtinosios išlaidos ir kiek būtų galima skirti taupymui ir pan.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius