-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje – per tūkstantį nelegalios prekybos vietų

Visuomenės nusivylimas, nepasitikėjimas valdžios įstaigomis, dideli mokesčiai, skatinantys pateisinti nelegalią prekybą, – tik kelios priežastys, lemiančios svetainėje www.beseselio.lt gausiai žymimų šešėlinės prekybos taškų atsiradimą. Nuo gegužės mėnesio, kai startavo iniciatyva „Lietuva be šešėlio“, raginanti visuomenę pranešti apie nelegalią prekybą, iš viso paskelbta apie 1191 vietą.

Svetainėje www.beseselio.lt šiuo metu yra pažymėti 831 nelegalios prekybos cigaretėmis, 606 – alkoholiu, 387 – kuru taškai. Tyrimai rodo, kad Lietuvos gyventojai pasižymi itin didele tolerancija šio tipo nusikalstamai veiklai (nelegalias prekes toleruoja 62 proc. visuomenės). Kita vertus, jos priežasčių specialistai siūlo ieškoti ir grįžtant prie produktų kainą sudarančių dalių.

Santykiniais skaičiavimais, akcizinių prekių įperkamumas (pajamų ir akcizinių prekių kainų santykis) Lietuvoje yra vienas mažiausių Europos Sąjungoje. Tokia situacija sudaro sąlygas augti šešėlinei rinkai, o akcizų padidinimas tokioms prekėms kaip tabakas, alkoholis ar kuras neilgai trukus leidžia stebėti mokesčių iš legalios prekybos sumažėjimą ir išaugusius kontrabandos rodiklius. 

Pažaboti nelegalią prekybą specialistai siūlo ir griežtinant baudas. O vis garsiau pradedama kalbėti apie įstatyminės bazės koregavimą bei apribojimų gauti socialines lengvatas nustatymo asmenims, įtariamiems ar nubaustiems dėl su nelegalia prekyba susijusios veiklos. 

Projekto rengėjai ragina visuomenę duomenis apie nelegalią prekyvietę pateikti kuo išsamiau, nurodant ne tik adresą, bet ir detaliau aprašant veiklą: kokiomis prekėmis prekiaujama, iš kur jos atvežtos, kokiu metu (reguliariai, pagal užsakymą ar kt.) vykdoma prekyba ir pan. Kuo tiksliau pateikti duomenys leidžia policijai reaguoti greičiau ir efektyviau. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius