-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje pieno supirkimo kainos – jau didesnės nei Belgijoje

Pranešimai, kad Belgijoje pieno supirkimo kainos jau yra mažesnės nei Lietuvoje, nenustebino pieno perdirbėjų. Žiniasklaida praneša, kad Belgijos ūkininkai protestuoja prieš tai, kad pieno supirkimo kainos smuko iki 0,18 euro už kilogramą. Lietuvoje stambiesiems ūkininkams 2009 m. spalio mėn. realiai mokama kaina siekia 0,23–0,25 euro už kilogramą (794–863 Lt/toną).
Dainuojanti karvės skulptūra
Dainuojanti karvės skulptūra / Šventės organizatorių nuotr.

„Mes visada akcentavome, kad pieno supirkimo kainos Lietuvoje atitinka europines, o nesupratimas kyla tik dėl to, kad lyginami objektyviai skirtingi dydžiai – Vakarų Europoje pieno ūkiai yra žymiai didesni nei Lietuvoje, todėl ten pieno gamyba ir supirkimas yra neabejotinai efektyvesni“, – sakė pieno perdirbėjų asociacijos „Pieno centras“ atstovas Linas Sasnauskas.

Palyginimui: Belgijos vidutinis pieno ūkis yra daugiau kaip 12 kartų didesnis (40 karvės) nei lietuviškas (3 karvės).

„Pieno centras“ ketina kreiptis į Žemės ūkio ministeriją, ragindamas pradėti skelbti palyginamo dydžio vakarietiškiems ir lietuviškiems ūkiams mokamas pieno supirkimo kainas. Tai leis gerinti tarpusavio supratimą ir dialogą tarp pieno gamintojų, pieno supirkimo tarpininkų bei perdirbėjų.

Pieno supirkimo kainos nuo 2008 m. pradžios dėl padidėjusios pasiūlos ir kritusios paklausos krinta visame pasaulyje. Kadangi Lietuva pagamina daugiau pieno nei suvartoja ir didelė jo dalis eksportuojama, pieno supirkimo kainos šalyje visiškai priklausomos nuo pasaulinių.

Dėl kainų mažėjimo pieno eksporto pajamos taip pat mažėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius