Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje startuoja elektros birža

Nuo sausio 1 dienos Lietuvoje pradedant veikti elektros biržai, trečiadienį ryte biržos dalyviai pradeda teikti pirmuosius pasiūlymus – kiek elektros ir už kokią kainą ketina pirkti ar parduoti.
Elektros laidai
Elektros laidai. / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Pirmoji istorijoje reali prekybos sesija vyks gruodžio 31 dieną iki pietų – tuomet paaiškės, kiek sandorių per biržą sudaryta ir kiek biržoje elektra kainuos 2010-ųjų sausio 1-ąją.

Elektros biržoje bus prekiaujama elektros energija, kuri bus vartojama kitą parą, sandoriai bus sudaromi kiekvienai paros valandai, rašo „Verslo žinios“.

Per elektros biržą, kad užtektų tinklų pralaidumo, turės „pereiti“ visa importuojama elektros energija, bet joje galės elektros parduoti ir vietiniai gamintojai. Prognozuojama, kad kitąmet Lietuva importuos apie 40 proc. šaliai reikalingos elektros, o kiek daugiau nei pusė bus pagaminta Lietuvos elektrinėse.

„Lietuvos energijos“ atstovai neslepia, kad bent jau 2010 metais elektros kaina biržoje bus daugiau „indikacinė“ – apie 90–95 proc. elektros per biržą bus prekiaujama formaliai, o tikrosios kainos bus matomos dvišalėse sutartyse tarp tiekėjų ir vartotojų. Abi pusės viena kitai kompensuos kainų skirtumus tarp kainos biržoje ir dvišalėse sutartyse.

Elektros birža veiks pagal Skandinavijos elektros biržos „Nord Pool“ modelį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius