-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ambasadorė Kinijoje: tikimasi, kad šiemet Lietuva gaus leidimą į Kiniją eksportuoti mėsą

Tikimasi, kad šiemet Lietuva gaus leidimą į Kiniją eksportuoti mėsą ir jos gaminius, o dar eilėje laukia leidimai grūdams ir medui, LRT RADIJUI sako Lietuvos ambasadorė Kinijoje Ina Marčiulionytė. Anot jos, tai ne vieninteliai pokyčiai Lietuvos ir Kinijos santykiuose. Taip pat tikimasi, kad į Lietuvą plūstelės daugiau Kinijos turistų bei toliau vyks bendradarbiavimas kultūros srityje.
Kinai mojuoja vėliavomis nacionalinės dienos proga Pekine
Kinai mojuoja vėliavomis nacionalinės dienos proga Pekine / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kinų bendruomenės visame pasaulyje sutiko savo svarbiausią kalendorinę šventę – naujuosius metus. Jie prasideda sausio 28 d. spalvingomis apie dvi savaites truksiančiomis kinų naujų metų sutiktuvėmis.

– Kinams naujieji metai yra pati svarbiausia ir ilgiausiai trunkanti valstybinė šventė. Kodėl ta metų kaita jiems tokia svarbi?

– Manau, kad metų kaita svarbi visiems. Prisiminkime, kaip mes švenčiame Naujuosius metus ir Kalėdas. Visą laiką su naujaisiais metais ateina viltis, kad kiti metai atneš kažką dar gražesnio, gausesnio. Kinai visą laiką vieni kitiems linki ilgaamžiškumo, daug dosnių metų, gausos. Tai – vilties ir atgimimo šventė.

– Kinų naujųjų metų šventes stebi, kaip teigiama, apie šeštadalis viso pasaulio gyventojų. Jie spalvingai minimi ir kinų plačiai gyvenamose šalyse: Taivane, Singapūre, Malaizijoje, o kas šiuo metu vyksta pačiame Pekine?

– Pekine dabar ramu. Visą naktį šaudė fejerverkai. Turbūt žmonės dabar jau ilsisi. Pakilo smogas. Natūralu, po tiek šaudymų oro kokybė nebėra gera. Visi sulindo į namus, nes būti lauke dabar nėra pats geriausias laikas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Naujųjų metų sutikimas Kinijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Naujųjų metų sutikimas Kinijoje

Naktis buvo iš tikrųjų labai spalvinga, nes žmonės buvo gatvėse, tikrai intensyviai šaudė fejerverkus. Tačiau, lyginant su praėjusiais metais, fejerverkų šiemet buvo mažiau. Valdžia yra nurodžiusi, kad fejerverkai teršia orą, todėl būtina riboti jų kiekį.

Fejerverkai – viena iš didžiausių tradicijų, sutinkant Kinų naujuosius metus. Pagal kinų tradicijas, būtent garsas, triukšmas turi išvaikyti visas blogąsias dvasias. Todėl tie fejerverkai yra tokie svarbūs ir įspūdingi, bet šiemet savaitę prieš fejerverkų nebuvo. Pernai visą savaitę prieš ir dar savaitę po šaudė fejerverkus. Vadinasi, apribojimas veikia. Žmonės susikoncentravo tik ties naujųjų metų naktimi.

– Nepaisant didžiulių mūsų teritorijos, gyventojų, kultūros skirtumų, mes nuolat ieškome glaudesnių sąsajų su milijardine Kinijos valstybe. Kokių poslinkių galime tikėtis Raudonojo gaidžio metais, plėtojant ekonominius bei kultūrinius dviejų šalių ryšius?

– Eiti į šią rinką reikia žingsnelis po žingsnelio. Ji didelė, todėl ją užkariauti nėra lengva. Jau girdėjote, kad mūsų pirmieji sūriai išvažiavo į Kiniją. Labai tikimės, kad juos pamėgs kinai. Žinoma, iš pirmųjų partijų dar nieko negalėsi spręsti.

Labai tikimės, kad šiemet bus duoti leidimai mėsos ir mėsos produktų eksportui. Dar eilėje laukia eksporto leidimai grūdams ir medui. Taip pat esame žuvies eksportuotojai, tačiau dar nėra duoti leidimai eksportuoti visas žuvis. Turime po truputėlį įrašinėti į tą bendrą sąrašą naujas žuvų rūšis. Būtent maisto produktų srityje dar turime gauti daug leidimų. Tai yra pats svarbiausias žingsnelis, kurį dar turime žengti.

Kinijos rinkoje labai sekasi mūsų lazeriams. Jie atsidarę, pavyzdžiui, „Šviesos konversija“ Šendžene atidarė savo padalinį. Taip pat neblogai bendradarbiauja mūsų ir kinų skrydžių bendrovės.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Naujųjų metų sutikimas Kinijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Naujųjų metų sutikimas Kinijoje

Žinau, kad kinai dairosi į nemažai vietų Lietuvoje, kur jie norėtų investuoti, bet suprantama, kad investuotojų pritraukimas nėra vienos dienos ir net ne vienų metų darbas. Su jais kalbamės. Kaip žinote, su investuotojais kalbantis geriau per radiją apie tai nepasakoti, todėl neminėsiu įmonių pavadinimų, nes juos labai lengva nubaidyti.

Turiu pasakyti, kad jau vasario mėnesį mes turime ir labai gražių tarptautinių renginių. Atvažiuoja mūsų Operos ir baleto teatras. Jie koncertuos pačioje pagrindinėje Pekino salėje, Nacionaliniame atlikėjų menų centre. Operos ir baleto teatras atsiveža „Gulbių ežerą“. Tai bus iš tikrųjų didžiulis renginys. Kiek žinau, turėtume apie tai sužinoti ir iš mūsų žurnalistų, nes jie taip pat atvažiuoja.

Taip pat žinau, kad Martynas Levickis koncertuoja penkiolikoje Kinijos miestų vasario mėnesį. Čia taip pat matysime ir Jurgą Šeduikytę, kuri irgi gastroliuoja Kinijoje. Visa tai vyks vasario mėnesį. Metai prasideda labai gražiais kultūriniais projektais, kurių turėsime daug. Prisiminkime, kad ir viena paroda iš Kinijos yra Lietuvoje, kuo mes taip pat džiaugiamės.

Taip pat šiais metais labai daug tikimės turizmo srityje. Ką tik pasirodė gausi informacija apie Lietuvą jų didžiausios kelionių agentūros puslapiuose. Kol viskas buvo suderinta, prireikė pusmečio. Dabar Turizmo departamentas kartu su Kinijos kelionių agentūra suderino ir pateikė visą informaciją, visus duomenis apie Lietuvą.

Kadangi Kinija yra tokia valstybė, kurioje socialiniai tinklai labai paveikūs, tikimės daug kinų turistų Lietuvoje. Žinoma, tai lemia ne tik socialiniai tinklai. Mes patys šnekame apie tai, organizuojame visokius seminarus, kviečiame kitas kinų agentūras į Lietuvą. Labai tikimės, kad bus ryškus poslinkis šioje srityje. Juo labiau kad mes turime atidarę jau šešis vizų centrus. Šiemet tikimės jų atidaryti dar daugiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius