Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos bankas draus gyventojams svaigintis paskolomis

Lietuvos banko valdyba patvirtino Atsakingo skolinimo nuostatus, kurie esą padės apsaugoti gyventojus nuo neapdairiai prisiimamos finansinės naštos ir mažinti visos šalies ekonomikos sukrėtimų tikimybę.
Paskola
Paskola / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

„Atsakingo skolinimo nuostatai nėra panacėja, kuri išgydys netolimos praeities paskolų bumo žaizdas. Tai greičiau skiepai, padėsiantys tramdyti pandeminį svaiginimąsi paskolomis ir gyvenimą ne pagal kišenę“, – teigė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Paskolos ir įkeisto turto santykis negalės būti didesnis kaip 85 proc. įkeičiamo turto rinkos vertės. Griežtesni reikalavimai bus taikomi imantiesiems kreditus nekilnojamojo turto pirkimui nebe pirmą kartą.

„Nuostatos skirstos ir bankams, ir klientams. Šie nuostatai yra minimalūs standartai. Bankai puikiai valdo savo rizikas, dėl antrų ir paskesnių nekilnojamojo turto paskolų bankai patys turi įvertinti riziką“, – teigė Lietuvos banko valdybos pirmininkas.

Nustatyta ir maksimali kredito trukmė – 40 metų.

„Įpareigojame bankus informuoti apie visas paskolos sąlygas, kad klientas galėtų priimti motyvuotą sprendimą“, – teigė V.Vasiliauskas.

Šiuo metu neveiksnių paskolų procentas yra maždaug 9 proc. V.Vasiliausko teigimu, jei nuostatos būtų priimtos dar 2004 metais, tas procentas galėtų būti mažesnis. Esą būsto paskolų būtų išduota maždaug 1,7 mlrd. Lt mažiau.

Bankai turi priekaištų

Atsakingo skolinimo nuostatos numato, kad paskolos grąžinamo dydžio ir mėnesio pajamų santykis negalės viršyti 40 proc. Pasak V.Vasiliausko, bankai norėjo, kad būtų numatytas 50 proc. rodiklis, tačiau buvo pasirinktas ir tarptautinėje praktikoje naudojamas rodiklis. Šiuo metu Lietuvoje šis santykis siekia 28 proc.

Lietuvos komercinių bankų asociacijos prezidentas Stasys Kropas žurnalistams teigė pasigedęs daugiau taisyklių, kaip turėtų elgtis ne vien bankai, bet ir patys besiskolinantieji.

„Klientas turėtų elgtis sąžiningai ir atsakingai, turėtų pateikti visą informaciją apie savo pajamas, nebandytų gudrauti, pristatyti laikinų pažymų, parodyti laikinas pajamas kaip pastovias“, – teigė S.Kropas.

Be to, asociacijos prezidento teigimu, bankuose negavę paskolų gyventojai eis į kitą segmentą, todėl priežiūra turėtų būti integrali.

„Bet apskritai vertiname nuostatas teigiamai, nes taisyklių nustatytas rinkos dalyviams pagerina turbūt konkurenciją tarp bankų ir padidina aiškumą“, – sakė S.Kropas.

Nuostatai įsigalioja nuo 2011 m. lapkričio 1 d. ir bus privalomi visoms šalyje veikiančioms kredito įstaigoms. Jie bus taikomi naujiems kreditams, teikiamiems fiziniams asmenims. Atsižvelgus į šalies ūkio raidą, skolinimo taisyklės gali būti koreguojamos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius