-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos bankas: komercinių bankų maržos naujai išduodamoms būsto paskoloms gali augti

Nors paskolos brangsta, kol kas nematoma, kad gyventojai susidurtų su sunkumais mokėdami įmokas, trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) posėdyje sakė Lietuvos banko atstovas. Anot reguliuotojo, kol kas sunku tiksliai pasakyti, kiek dar augs palūkanos, bet gali būti, kad komercinių bankų maržos naujai išduodamoms paskoloms augs.
Eurų banknotai ir monetos
Eurų banknotai ir monetos / 123RF.com nuotr.

Lietuviai už būsto paskolas moka didžiausias palūkanas visoje euro zonoje – šios lapkritį buvo 4,08 proc., kai euro zonos vidurkis siekė 2,88 proc.

Trečiadienį Seimo BFK posėdyje Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Algirdas Butkevičius iškėlė klausimą dėl aukštų būsto paskolų palūkanų.

„Europos Centrinis Bankas (ECB) ruošiasi bazines palūkanų normas didinti iki 3,25 proc. Noriu sužinoti, kiek dar didės palūkanų norma paimtoms paskoloms? Jau dabar daugelis žmonių reaguoja, kad vidutinės palūkanos viršija 4 proc.“, – sakė A.Butkevičius.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Algirdas Butkevičius
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Algirdas Butkevičius

Lietuvos banko Ekonomikos departamento Makroekonomikos ir prognozavimo skyriaus vyriausiasis ekonomistas Dalius Imbrasas sakė, kad ECB laikosi pozicijos bazines palūkanų normas, nuo kurių priklauso „Euribor“, didinti atsižvelgiant į faktinės infliacijos duomenis.

„Kol kas turima informacija nerodo, kad namų ūkiai patirtų rimtų problemų grąžindami prisiimtus įsipareigojimus. Žinoma, Lietuvos bankas jau ėmėsi veiksmų, ragindamas kredito institucijas lanksčiai žiūrėti į namų ūkių sunkumus, bet kol kas, žiūrint į portfelius ir turimus duomenis, nematyti, jog yra rimtesnių atidėjimų ar nesumokėjimų“, – posėdyje kalbėjo D.Imbrasas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos banko pastatas Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos banko pastatas Vilniuje

Reaguodamas į atsakymą, A.Butkevičius perklausė, kiek gi augs paskolų palūkanos, jei bazinės palūkanų normos augs iki 3,25 proc.

„Namų ūkiams, kurie yra pasiėmę paskolas, svarbiausia, kad jų sutartyse nurodyta, kaip susidaro palūkanų norma. Iš esmės tai sudaro banko marža ir „Euribor“. Jei bazinės palūkanos pakils iki 3,25 proc., nuo dabartinio lygio, kiek jie moka už paskolas, reikėtų pridėti 1,25 proc.“, – atsakė D.Imbrasas.

Kalbėdamas apie naujai išduodamas paskolas, jis akcentavo, kad čia svarbūs ne tik ECB, bet ir komercinių bankų veiksmai.

„Kinta ne tik palūkanų norma, bet ir banko užsidedama marža. Kokią maržą bankai užsidės ir ką jie darys – dėl to reikia kalbėtis ir su jais pačiais. Gali būti, kad jie, vengdami rizikos, gali maržą pasididinti. Sakyti, kad tarptautinė aplinka neapibrėžta, ekonomikos augimas lėtėja, todėl atsiranda didesnė rizika, kad naujos paskolos bus neveiksnios ir nemokios. Šiuo atveju nuspėti, kokios bus palūkanos, kai dar nėra priimti galutiniai sprendimai dėl bazinių palūkanų didinimo, (...) negalima“, – nurodė D.Imbrasas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius