-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos bankas mokys prekybininkus atpažinti tikrus eurus

Šį pavasarį Lietuvos bankas apmokys apie 600 grynųjų pinigų tvarkytojų prekybos ir pašto įmonėse pažinti būsimos mūsų valiutos eurų banknotus ir monetas.
Latviai Lietuvoje ieško pigesnių prekių
Euro monetos / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Jie įgytas žinias apie Europos Sąjungos (ES) valiutą skleis savo kolegoms visoje šalyje. Ketvirtadienį Vilniuje įvyko pirmasis prekybos įmonių kasininkų mokymo seminaras.

„Siekdami, kad naujosios valiutos įvedimas kitų metų pradžioje vyktų sklandžiai, ir suprasdami jūsų, prekybos įmonių kasininkų, svarbų vaidmenį grynųjų pinigų apyvartos schemoje, pasikvietėme jus į mokymus apie eurų apsaugos požymius.

Lietuvos banko specialistai supažindins jus su naujos valiutos dizaino ir apsaugos požymiais gerokai anksčiau negu naujoji valiuta atsiras mūsų visų piniginėse, todėl tikimės, kad tai padės nuosekliai ir kruopščiai pasiruošti euro įvedimui“, – sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas, kreipdamasis į mokymų dalyvius.

Euro įvedimu gali mėginti pasinaudoti pinigų padirbinėtojai, bandydami įbrukti falsifikatus ES bendrosios valiutos nepažįstantiems žmonėms, o prekybininkai gali tapti svarbia grandimi patikimoje užkardoje galimiems eurų padirbinėjimams.

Pasak jo, euro įvedimu gali mėginti pasinaudoti pinigų padirbinėtojai, bandydami įbrukti falsifikatus ES bendrosios valiutos nepažįstantiems žmonėms, o prekybininkai gali tapti svarbia grandimi patikimoje užkardoje galimiems eurų padirbinėjimams. Apie eurų apsaugos požymius išsamiai bus informuoti ir visi Lietuvos gyventojai.

Šį pavasarį ir rudenį bus surengtas per pusšimtis seminarų. Juose Lietuvos banko ekspertai pristatys pagrindinius eurų banknotų apsaugos požymius, supažindins su eurų monetomis, paaiškins, kaip pažinti padirbtus eurus. Taip pat bus pateikta bendros informacijos apie euro įvedimo procesą.

Didžiųjų prekybos įmonių išankstinis aprūpinimas eurų banknotais ir monetomis vyks per komercinius bankus ir prasidės 1 mėn. iki euro įvedimo. Numatyta, kad pagal supaprastintą tvarką bankai mažas prekybos ir paslaugų teikimo įmones eurais aprūpinti pradės prieš penkias kalendorines dienas iki euro įvedimo.

Lietuva tikisi sėkmingai įvykdyti euro įvedimui nustatytus reikalavimus, vadinamus Mastrichto kriterijais, ir 2015 m. sausio 1 d. įsivesti ES bendrąją valiutą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius