Iki -60% prenumeratai. Paskutinės akcijos dienos!
Išbandyti

Dalies paslaugų kainas pakėlęs SEB susilaukė Lietuvos banko dėmesio: vertins, ar nepažeidė klientų interesų

Lietuvos bankas, reaguodamas į kainodaros pokyčius, vykdo SEB banko numatomų pakeitimų, susijusių su klientams teikiamų paslaugų planais, vertinimą, rašoma Lietuvos banko pranešime spaudai.
Lietuvos Bankas
Lietuvos Bankas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Atliekame vertinimą, jau kurį laiką intensyviai komunikuojame su banku. Jeigu bus nustatyta banko veiksmų neatitiktis teisės aktams ar grėsmė banko klientų interesams, Lietuvos bankas spręs dėl tolesnių priežiūrinių veiksmų. Neturėtų būti balansuojama ant finansinių paslaugų vartotojų teisių pažeidimo ribos“, – sako Gediminas Šimkus, Lietuvos banko valdybos pirmininkas.

„Taip pat vertiname ir įstatymų pakeitimo būtinybę ir proaktyviai tokius keitimus siūlysime“, – kalbėjo G.Šimkus.

Lietuvos bankas primena vartotojams, kad klientas, nesutikdamas su finansų rinkos dalyvių siūlomais bendrosios sutarties ar mokėjimo paslaugų teikimo sąlygų pakeitimais, turi teisę, nemokėdamas jokio komisinio atlyginimo, nutraukti sutartį iki pakeitimų įsigaliojimo dienos.

Sau tinkamesnį paslaugų krepšelį vartotojas galbūt gali pasirinkti netgi tame pačiame banke arba pasirinkti kitą mokėjimo paslaugų teikėją. Mokėjimo paslaugų sektoriuje yra didelė konkurencija – šias paslaugas teikia 18 bankų, beveik 60 kredito unijų, elektroninių pinigų ir mokėjimo įstaigos.

Jeigu vartotojui nepriimtini rinkos dalyvių teikiami pasiūlymai, jis gali pasirinkti Lietuvos banko reguliuojamą pagrindinės mokėjimo sąskaitos paslaugos krepšelį. Minimali į pagrindinės mokėjimo sąskaitos paslaugos krepšelį įeinanti grynųjų pinigų išgryninimo suma šiuo metu yra ne mažiau kaip 550 Eur per mėnesį, taip pat turi būti užtikrintas ne mažiau kaip dešimt bet kokių pervedimų eurais internetu kas mėnesį skaičius.

Šį krepšelį bankai ir kredito unijos dabar siūlo už ne didesnę kaip 1,47, o nepasiturintiems gyventojams – 0,73 Eur kainą per mėnesį. Vyriausybė jau pritarė Lietuvos banko parengtiems Mokėjimų įstatymo pakeitimams, kurie leis trečdaliu – iki 1 Eur – sumažinti pagrindinės mokėjimų sąskaitos paslaugų krepšelio kainą, papildomai taikant 50 proc. lengvatą nepasiturintiems gyventojams. Šie minėto įstatymo pakeitimai jau pasiekė Seimą.

Lietuvos bankas savo interneto svetainėje skelbia išsamią informaciją apie mokėjimo paslaugų teikėjų krepšelius, kuriuos galima paprastai palyginti. Vartotojui pakanka kreiptis į naują mokėjimo paslaugų teikėją, kuris atidarys jam mokėjimo sąskaitą, suteiks kitas mokėjimo paslaugas ir pasirūpins, kad būtų uždaryta sąskaita pas mokėjimo paslaugų teikėją, su kuriuo vartotojas nori nutraukti mokėjimo paslaugų teikimo sutartį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius