-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos bankas parduos išskirtinius litų banknotus – tarp jų ir 1000 litų kupiūros

Pirmadienį elektroninio aukciono metu pirkėjai galės įsigyti niekada į apyvartą neišleistų litų banknotų, praneša Lietuvos bankas. Išskirtinį banknotų rinkinį sudarys trijų nominalų banknotai: 1991 metų laidos 1000 ir 500 litų banknotai bei 1994 metų laidos 100 litų banknotas.
Lietuvos bankas parduos išskirtinius litų banknotus – tarp jų ir 1000 litų kupiūros
Lietuvos bankas parduos išskirtinius litų banknotus – tarp jų ir 1000 litų kupiūros / LB nuotr.

Tokių rinkinių bus beveik 5 tūkst. Dešimtadalį jų planuojama parduoti pirmadienį, kitą dalį – praėjus savaitei po aukciono Lietuvos banko kasose.

1000-ukas yra vienintelis banknotas per visą Lietuvos pinigų istoriją.

„Šie banknotų rinkiniai unikalūs keliais aspektais. Pirma, dalis jų apskritai yra patys pirmieji atspausdinti litų banknotai ir tai buvo padaryta beveik pora metų prieš įvedant litą. Antra, šie banknotai niekada nebuvo išleisti į apyvartą. Be to, ant 1000-uko yra įamžinta viena iškiliausių mūsų valstybės asmenybių – dailininkas ir kompozitorius Mikalojus Konstantinas Čiurlionis, kurio kūryba sulaukė didžiulio pripažinimo ir turi gerbėjų ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas Lietuvos banko Pinigų muziejaus vadovas Vidmantas Laurinavičius.

1000 litų nominalo banknotą projektavo Rytis Valantinas. Jis sukūrė ir 100 litų banknotą, jame pavaizdavo pirmosios Lietuvos istorijos lietuvių kalba autorių, tautosakos puoselėtoją, švietėją Simoną Daukantą.

Pirmosios laidos 500 litų banknotą komponavo dailininkas Raimondas Miknevičius. Jame įamžino vieną žymiausių lietuvių tautinio atgimimo veikėjų, rašytojų, visuomenės veikėjų Vincą Kudirką.

Vėlesnių laidų šio nominalo banknotus tobulino dailininkas Giedrius Jonaitis.

Apyvartoje nebuvę litų banknotai niekada nebuvo pripažinti mokėjimo priemone, todėl oficialus jų keitimas už nominalą į eurus – negalimas. Tai yra tik suvenyras.

Banknotų rinkinių elektroninis aukcionas prasidės gruodžio 4-ąją 9 val. adresu lbskrynele.lt. Tą dieną bus pasiūlyta 500 rinkinių.

Instrukciją, kaip prisiregistruoti ir dalyvauti aukcione, galima rasti čia. Pradinė rinkinio pardavimo kaina yra 50 eurų.

Elektroninis aukcionas truks iki gruodžio 6 dienos 9 val.

Po savaitės už vidutinę aukciono kainą Lietuvos bankas gyventojams pasiūlys įsigyti likusius 4 484 rinkinius.

Nuo gruodžio 12 dienos 8 val. šiuos rinkinius bus galima užsisakyti per Lietuvos banko išankstinių užsakymų sistemą lb.lt/uzsakymai/, o nuo gruodžio 13 dienos bus galima įsigyti Lietuvos banko kasose (Žirmūnų g. 151 Vilniuje arba Maironio g. 25 Kaune).

Lietuvos banko numizmatinėms reikmėms buvo palikta po 20 tūkst. vienetų kiekvieno nominalo banknotų. Sudarius 5 000 rinkinių iš šių banknotų, visi kiti 1991 metų laidos 500 ir 1 000 litų bei 1994 metų laidos 100 litų banknotai perduoti Lietuvos banko Pinigų muziejui meninei instaliacijai sukurti.

Lietuvos banko reprezentacinėms reikmėms bus skirta 16 rinkinių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius