-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 21 /12:17

Lietuvos bankas pienininkams skyrė įspūdingas baudas

Lietuvos bankas skyrė dvi įspūdingas baudas pieno perdirbimo sektoriuje dirbantiems vadovams. „Vilkyškių pieninės“ ir „AUGA group“ valdybos narys Linas Strėlis, žinodamas viešai neatskleistą informaciją ir ja pasinaudojęs, sudarė sandorius dėl „Žemaitijos pieno“ akcijų įsigijimo ir pardavimo, skatino tą daryti ir šeimos narius – už tai jam skirta 200 tūkst. eurų bauda. O J.K. sudarė sandorį akcijomis draudžiamu prekybos laikotarpiu – jam skirta 25 tūkst. eurų bauda.
Linas Strėlis
Linas Strėlis

L.Strėlis ir J.K. pažeidė Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą dėl piktnaudžiavimo rinka, vertina Lietuvos bankas.

Pasinaudojo viešai neatskleista informacija –
200 tūkst. eurų bauda

Lietuvos bankas nustatė, kad L.Strėlis, žinodamas viešai neatskleistą informaciją ir ja pasinaudojęs, sudarė sandorius dėl „Žemaitijos pieno“ akcijų įsigijimo ir pardavimo. Negana to, paskatino tą patį padaryti ir savo šeimos narius.

2018 m. balandžio 30 d. per „Nasdaq Vilnius“ biržą „Žemaitijos pienas“ paskelbė, kad UAB „Baltic Holding“ 2018 m. birželio mėn. iš akcininkų, kurie jungtinės veiklos sutarties pagrindu veikė kartu (Investuotojų asociacija, AB „Invalda INVL“ ir kt.), įsigys daugiau kaip 5 mln. AB „Žemaitijos pienas“ akcijų.

L.Strėlis dalyvavo derybose ir, žinodamas tikslią informaciją apie jų eigą bei pasiektą pažangą, aptartus akcijų pardavimo kainų rėžius, kartu su šeimos nariais sudarė sandorius dėl „Žemaitijos pieno“ akcijų (jas reguliuojamoje rinkoje pirko ir vėliau pardavė UAB „Baltic Holding“).

Šiais veiksmais L.Strėlis pažeidė draudimą naudotis viešai neatskleista informacija sudarant sandorius ir patarti kitiems asmenims užsiimti prekyba vertybiniais popieriais pasinaudojant šia informacija.

Už tai Lietuvos banko valdyba L.Strėliui skyrė 200 tūkst. eurų baudą.

Pats L.Strėlis skirtą baudą vadina absurdišku, tačiau teigia kol kas nežinantis, ar bandys skųstis teismui, rašo BNS.

„Vertinu kaip absurdą (...) Laikas dar nepraėjo (dėl kreipimosi į teismą – BNS). Visi skundimai kainuoja, pasverti reikia visus už ir prieš. Ir tokių precedentų nėra Lietuvoje, ir užsienyje nelabai yra, kiek advokatai domėjosi. Čia iš viso formuojamas precedentas tokiu atveju, reikia ir iš tos pusės vertinti“, – BNS sakė L.Strėlis.

Pagal reglamentą dėl piktnaudžiavimo rinka, už pasinaudojimą viešai neatskleista informacija gali būti skirta iki 5 mln. Eur bauda.

Prekiavo, kada negalima: bauda – 25 tūkst. eurų

J.K. sandorį bendrovės akcijomis sudarė netiesiogiai, draudžiamu prekybos laikotarpiu.

Pagal reglamentą, likus 30 kalendorinių dienų prieš paskelbiant tarpinę finansinę ataskaitą arba metų pabaigos ataskaitą, galioja prekybos draudimo laikotarpis. Jo metu vadovaujamas emitento pareigas einantys asmenys negali tiesiogiai arba netiesiogiai savo arba trečiojo asmens labui vykdyti jokios prekybos, susijusios su akcijomis, emitento skolos priemonėmis, išvestinėmis ar kitomis su jomis susijusiomis finansinėmis priemonėmis.

„Pieno žvaigždžių“ vadovai neturėjo teisės sudarinėti tokių sandorių pernai rugpjūčio 27 d. – rugsėjo 25 d., tačiau Lietuvos bankas nustatė, kad J.K. 2018 m. rugsėjo 7 d. įsigijo 72 279 akcijų už 78 061,32 Eur.

Nustatyta, kad lėšų šiam sandoriui įvykdyti (80 tūkst. Eur) jam suteikė J.K.

Apie pažeidimą, kurį nustatė Lietuvos bankas, vėliau pranešė ir investuotojai.

Už šį pažeidimą Lietuvos banko valdyba skyrė J.K. 25 tūkst. eurų baudą. Už draudimo sudaryti sandorius draudžiamu prekybos laikotarpiu pažeidimą gali būti skirta iki 500 tūkst. Eur bauda.

Europos Parlamento ir Tarybos reglamento nuostatos Lietuvoje pradėtos taikyti nuo 2017 m. birželio 28 d. Lietuvos bankas yra ne kartą atkreipęs rinkos dalyvių dėmesį į pasikeitusį teisinį reguliavimą ir už šio reglamento nustatytų reikalavimų nesilaikymą gresiančias sankcijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius