Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos bankas pristatė pirmąją pasaulyje skaitmeninę monetą LBCOIN: pagerbė Nepriklausomybės akto signatarus

Ketvirtadienį Lietuvos bankas pristatė skaitmeninę kolekcinę monetą LBCOIN bei specialiai sukurtą elektroninę parduotuvę LBCOIN.LB.LT. Tai pirmoji tokia moneta pasaulyje, o jos tematikai pasirinkti Lietuvai itin svarbūs asmenys – Nepriklausomybės Akto signatarai.
Pristatyta pirmoji pasaulyje kolekcinė skaitmeninė moneta LBCOIN
Pristatyta pirmoji pasaulyje kolekcinė skaitmeninė moneta LBCOIN / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas pabrėžė, kad LBCOIN yra pirmoji tokia pasaulyje skaitmeninė kolekcinė moneta, kuri itin svarbi šiandieniniame kontekste, kai didelę dalį gyvenimo teko perkelti į skaitmeninę erdvę.

„Tai buvo tikras išbandymų kelias. Šiandien mes išleidžiame naujo tipo monetą, ji sujungia skaitmeninį pasaulį su fiziniu pasauliu. Mes neturime stovėti vienoje vietoje, karantino metu aiškiai pamatėme, kaip svarbu dalykus daryti nuotoliniu būdu“, – kalbėjo M.Jurgilas.

Pasak jo, buvo manyta, kad monetos kūrimo procesas užtruks apie 6 mėnesius, tačiau darbai vyko dvejus metus. M.Jurgilo teigimu, tai yra puikus įrodymas, kad, norint popierines idėjas perkelti į praktinį gyvenimą, susiduriama su daugybe iššūkių.

Pasak LB valdybos nario, idėjos įgyvendinimas atsiėjo apie 400 tūkst. eurų.

Kaip veiks LBCOIN? Lietuvos banko valdybos narys aiškina, kad nuo ketvirtadienio žmonės, užsiregistravę elektroninėje parduotuvėje LBCOIN.LB.LT, galės nusipirkti 6 skaitmeninius žetonus. Kiekvienas jų simbolizuoja Lietuvai svarbius asmenis – 1918 m. Nepriklausomybės Akto signatarus. Surinkę 6 skirtingų kategorijų, kurios suskirstytos pagal signatarų veiklos sritis, žetonus, žmonės turės galimybę įsigyti fizinę sidabrinę monetą. Jos nominali vertė siekia 19 eurų ir 18 centų.

Kai prasidės monetos pardavimas, į kliento piniginę atsitiktine tvarka bus pervedami 6 žetonai. Norint įsigyti monetą, per 24 mėnesius reikės surinkti 6 žetonus su skirtingų veiklos sričių signatarais. Juos reikės atsiųsti Lietuvos bankui, ir šis paštu atsiųs monetą.

LBCOIN projekto vadovas Egidijus Paleckis komentavo, kad iš viso Lietuvos bankas išleis 24 tūkstančius žetonų, kiekvienas skaitmeninis žetonas vaizduos kurį nors vieną iš 20 signatarų, žetonai bus suskirstyti į kategorijas pagal signatarų veiklos sritis.

Informacija apie signatarus parengta bendradarbiaujant su naujienų portalu 15min ir Signatarų namais.

Moneta kainuos 99 eurus

Iš viso bus išleista 4000 monetų, fizinė moneta bus kreditinės kortelės dydžio ir svers 36 gramus. Ją puošia ir suskaitmeninta Lietuvos tarybos nuotrauka.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Pristatyta pirmoji pasaulyje kolekcinė skaitmeninė moneta LBCOIN
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Pristatyta pirmoji pasaulyje kolekcinė skaitmeninė moneta LBCOIN

Monetos pardavimas prasidės liepos 23 dieną, 8 valandą ryto. Pirmąsias šešias dienas vienas pirkėjas galės įsigyti tik vieną LBCOIN monetą, vėliau kiekis ribojamas nebebus. Monetos kaina sieks 99 eurus.

Monetos kaina, pasak LB atstovo, buvo nustatyta taip pat, kaip ir visų kitų monetų, atsižvelgiant į jos kūrimo ir leidimo išlaidas. Pabrėžiama, kad žetonais parduotuvėse atsiskaityti negalima, tačiau moneta savo vertę turi – 19 eurų ir 18 centų.

„Pieno už ją nusipirktumėte, bet to daryti nepatariame“, – juokavo M.Jurgilas.

Pasak LB atstovo, svarbus yra ir žaidybinis projekto elementas.

„Skaitmeniniai pinigai yra tikrai skaudus klausimas, kurį šiuo metu svarsto ne vienas centrinis bankas. Šis projektas yra testas, galimybė testuoti, kaip žmonės, bendruomenė, sistemos reaguoja į tokią naujovę.

Pagrindinė nauda Lietuvos bankui iš šio projekto yra suprasti, kaip veikia procesai, reikalingi tokiai monetai paleisti. Turime pripažinti, kad žinome ne viską, todėl turime bandyti. Tikimės, kad šis bandymas pavyks, o jei nepavyks, išmoksime pamokas ir darysime dar kartą. Visa centrinių bankų visuomenė pribrendo klausimui, ar mums nereikia skaitmeninių pinigų“, – kalbėjo M.Jurgilas.

Šio projekto kūrėjai tikina nežinantys, kokia sėkmė laukia monetos, tačiau savo idėja tvirtai tiki.

Sulaukė palaikymo ir iš Europos centrinio banko

Paklaustas, kaip į tokią Lietuvos banko iniciatyvą reagavo Europos centrinis bankas, M.Jurgilas pripažino, kad pirmoji reakcija buvo įtari, tačiau visi teisiniai ir technologiniai klausimai, kurių buvo tikrai daug, galiausiai buvo atsakyti.

„Numizmatika yra nacionalinės kompetencijos reikalas, ir mes tame realizuojame savo idėjas. ECB tikrai neprieštarauja ir palaiko šią iniciatyvą“, – sakė M.Jurgilas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius