-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos bankas rengia atsakingo skolinimo taisykles

Lietuvos bankas šiuo metu rengia atsakingo skolinimo taisykles, kurios bus taikomos komerciniams bankams. Teigiama, kad jos bus rekomendacinio pobūdžio, o ne nauja kreditavimo reguliavimo priemonė, rašo „Vilniaus diena“.
Lietuvos bankas
Lietuvos bankas / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Lietuvos bankas ketina parengti atsakingo skolinimo taisykles, kuriomis bus nustatytas paskolų ir užtikrinimo priemonių santykis. Naujos atsakingo skolinimo taisyklės turėtų atsirasti per mėnesį.

Teigiama, kad tai nebus paskolų išdavimo tvarka ir į kreditavimą neketinama kištis, o naujosios taisyklės komerciniams bankams turėtų būti labiau kaip rekomendacijos, gairės.

„Mes norime atsakingą skolinimą susieti su LTV (loan to value – angl.) rodikliu. Mes nesikišime į patį kreditavimo procesą, o žiūrėsime daugiau rizikos valdymo, sisteminės rizikos požiūriu, nes minėtas rodiklis nėra nukreiptas į vartotoją, o rodo sisteminę riziką“ , – aiškino Lietuvos banko specialistai.

Naujose taisyklėse ketinama įtraukti rekomendaciją, kad skolos neviršytų 80 proc. turto, taip pat numatyti paskolų įmokų ir pajamų santykį.

„Žinoma, kiekvienas bankas turi savo taisykles, tačiau dabar galvojama apie labiau suderintas europiniu lygiu. Apie atsakingo skolinimo idėją dabar daug kur diskutuojama ir patys bankai atsižvelgdami į krizės patirtį daro tam tikrus pakeitimus. Taigi jei bus tam tikros nuostatos, tai padės susiorientuoti ir atitikti bendrus principus“, – sakė Lietuvos bankų asociacijos vadovas Stasys Kropas.

Jis pripažino, kad galvojant apie buvusią krizę atsakingo skolinimo taisyklės yra pavėluotos, tačiau tai esą daroma, siekiant apibendrinti įgytą patirtį ir pasirengti būsimoms krizėms.

„Tai, ką dabar darome, darome kitai krizei. Jei tos taisyklės bus rekomendacinio pobūdžio, tai padės ne tik bankams, bet visiems rinkos dalyviams priimti sprendimus“, – sakė S.Kropas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius