-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos bankas sugriežtins paskolų išdavimą: kas negalės pasiskolinti?

Lietuvos bankas svarsto dar labiau sugriežtinti skolinimosi sąlygas, sutrumpinant maksimalią paskolos trukmę nuo 40 iki 30 metų. Tačiau didžiausi Lietuvoje veikiantys komerciniai bankai tikina, kad toks reikalavimas tik nedaugelį klientų pastūmės ieškoti pigesnių būstų.
Namo modelis
Skolinimosi sąlygų griežtinimas paveiks nedaugelį / Shutterstock nuotr.

„Swedbank“ ir SEB bankų duomenimis, 40 metų trukmės paskolą ima tik labai nedidelė dalis besiskolinančiųjų.

Pavyzdžiui, „Swedbank“ duomenimis, 2014 metais iš bendros būsto paskolų sutartis pasirašiusiųjų dalies tik 0,62 proc. gyventojų skolinosi maksimaliam 40 metų laikotarpiui. 2013 m. tokiam laikotarpiui būsto paskolas pasirašiusiųjų dalis buvo dar mažesnė ir sudarė tik 0,28 proc.

Tiesa, Tomas Pulikas, „Swedbank“ Privačių klientų finansavimo skyriaus vadovas, atkreipė dėmesį, kad yra nemažai klientų, besiskolinančių laikotarpiui, kuris apima nuo 30 iki 40 metų. 

„Banko duomenimis, vidutinis paskolos grąžinimo laikotarpis jau kelerius metus išlieka toks pat ir siekia 21 metus. 2014 m. būstui įsigyti šalies gyventojai vidutiniškai pasiskolindavo 44,8 tūkst. eurų. Būstui dažniausiai Lietuvoje skolinasi 35 metų miestiečiai, turintys šeimą, aukštąjį išsilavinimą ir gaunantys didesnes nei vidutines pajamas“, – pasakojo T.Pulikas.

„Swedbank“ nuotr./Tomas Pulikas
„Swedbank“ nuotr./Tomas Pulikas

SEB banko šeimos finansų ekspertės Julitos Varanauskienės teigimu, 40 metų laikotarpiui dažniausiai skolinasi asmenys, kurie planuoja skolą grąžinti per trumpesnį nei 30 metų laikotarpį, tačiau pradžioje jie nori, kad įmoka bankui sudarytų kuo mažesnę dalį jų pajamų.

Tų pinigų, J.Varanauskienės teigimu, reikia buto interjero detalėms ir panašiems dalykams.

Pasak jos, kur kas griežtesnis apribojimas buvo įvestas krizės metu, kai buvo pareikalauta, kad besiskolinantieji būstui įneštų 15 proc. pradinį įnašą.

Todėl, pasak ekspertės, naujas reikalavimas tik nedaugelį gyventojų pastūmės ieškoti pigesnio būsto.

Tiesa, kartais gyventojai, ėmę paskolą 40 metų, bet planavę ją atiduoti anksčiau, pamiršta apie savo planus ir „laisvus“ pinigus išleidžia naujiems pirkiniams. 

SEB nuotr./Julita Varanauskienė
SEB nuotr./Julita Varanauskienė

O norintiems paskolą grąžinti anksčiau laiko, J.Varanauskienės teigimu, Lietuvoje veikiantys bankai yra dosnūs ir į tokius klientus žiūri palankiai.

Lietuvos bankas prieš savaitę rinkos dalyviams pateikė pasiūlymus dėl Atsakingojo skolinimo nuostatų pakeitimų.

Jais būtų įtvirtintas reikalavimas atsakingai vertinti kliento riziką dėl galimo palūkanų kilimo, o siūloma trumpesnė maksimali būsto paskolos trukmė spartintų paskolos grąžinimą ir mažintų perteklinio įsiskolinimo galimybę. Pasiūlyta sumažinti paskolos maksimalią trukmę nuo 40 iki 30 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius