-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos bankas susirūpino paskolas imančiais verslininkais

Lietuvos bankas siūlo nustatyti, kad paskolas iš komercinių bankų norintys gauti verslininkai ne visais atvejais turėtų laiduoti savo turtu. Taip pat siūlomos priemonės, kaip užtikrinti, kad besiskolinantys verslininkai neprisiimtų per didelių įsipareigojimų.
Eurų banknotai
Eurų banknotai / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Po finansų krizės bankai, siekdami sumažinti riziką skolindami verslui, dažnai reikalauja, kad savininkas už paskolą laiduotų savo asmeniniu turtu. Laidavimas už verslo paskolą reiškia, kad jei įmonė susiduria su sunkumais, skolintą sumą bankui turi grąžinti laidavęs asmuo. 

Lietuvos bankas apskaičiavo, kad krizės metu laiduojamų paskolų portfelis išaugo keturis kartus, o pastaraisiais metais tokių paskolų buvo kas trečia. Laidavimu pasinaudojama tais atvejais, kai, norint gauti paskolą iš banko, neužtenka įkeičiamo įmonės turto. 

Anot Lietuvos banko, asmeninis laidavimas gali būti viena iš priežasčių, kodėl įmonių vadovai ir akcininkai laiku neinicijuoja bankroto. Be to, bankai dažnai leidžia klientams prisiimti per didelę finansinę naštą, dėl to dalis tokių asmenų tampa nemokiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius