-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 19 /10:38

Lietuvos bankas: toks spartus algų augimas – ne amžinas

Lietuvos banko analitikų teigimu, darbo užmokesčio augimas Lietuvoje yra labai spartus. Tačiau jis amžinai nesitęs, nes bendrovės neišgalės atlyginimų kelti tiek daug, kaip tą daro dabar.
Pinigai
Vitas Vasiliauskas / 123rf.com

Darbo užmokestis Lietuvoje auga 7-9 proc. Lietuvos banko Ekonomikos ir finansinio stabilumo departamento direktorius Gediminas Šimkus antradienį aiškino, kad pernai algos sparčiausiai kilo nedaug uždirbantiems žmonėms, o šiemet analitikai stebi jau kitokią tendenciją.

„2016 antrą pusmetį darbo užmokestis sparčiausiai augo mažiausią darbo užmokestį gaunantiems žmonėms, tai šių metų pirmąjį ketvirtį užmokesčio augimas buvo visiems panašiai vienodas, o jau trečiąjį ketvirtį atlyginimas mažiausias pajamas gaunantiems žmonėms augo mažiau nei didesnes pajamas gaunantiems žmonėms“, – aiškino G.Šimkus.

„Facebook“ nuotr./Lietuvos banko Ekonomikos ir finansinio stabilumo tarnybos direktorius Gediminas Šimkus.
„Facebook“ nuotr./Lietuvos banko Ekonomikos ir finansinio stabilumo tarnybos direktorius Gediminas Šimkus.

Pasak jo, atlyginimų augimas yra itin spartus ir ilgai tai negalės tęstis.

„Įmonių galimybės didinti darbo užmokestį nėra beribės. Klausimas tik toks – kiek ilgai įmonės galės tą amortizuoti pelno sąskaita. Kada įsijungtų prekių ir paslaugų kainų didinimas“, – kalbėjo analitikas.

Jis 2017 metus palygino su 2010 metais. Pasak jo, pastaruoju metu pradėjo formuotis atotrūkis tarp darbo užmokesčio ir nominalaus bendrojo vidaus produkto (BVP) augimo.

Įmonių galimybės didinti darbo užmokestį nėra beribės, – sakė G.Šimkus.

„Nominalusis BVP augo lėčiau nei darbo užmokesčio sąnaudos, panaši dinamika buvo stebima ir prieškriziniu laikotarpiu. Suprantame tai kaip signalą, kad darbo rinkoje vystosi spaudimas. Užmokesčio sąnaudos padidėjo 60 proc., palyginti su 2010, o nominalusis BVP augo 48 proc.“, – aiškino G.Šimkus.

Kainos kitąmet augs lėčiau

Lietuvos bankas prognozuoja, kad šalies ekonomika šiemet augs 3,6 proc., augimas kitąmet sulėtės iki 2,8 proc. Šiemet BVP sparčiai augo dėl didėjusių investicijų, taip pat dėl algų augimo padidėjusio vidaus vartojimo.

„Šiemet investicijų atsigavimą lėmė privačios investicijos į transporto priemones, statybas, įmonės didino gamybinius pajėgumus, o tai prisidėjo ir prie eksporto augimo. Eksportas išaugo bene 10 proc.“, – kalbėjo G.Šimkus.

Infliacija yra didelė, bet darbo užmokesčio augimas yra dar didesnis. Jeigu infliacija padidės 3,6 proc., tai darbo užmokestis metų viduryje augo 9 proc. Žmonių reali perkamoji galia yra auganti, tą matome ir iš stipraus privataus vartojimo, – kalbėjo G.Šimkus.

Augimas kitąmet bus lėtesnis dėl ne tiek greitai augsiančio importo, taip pat mažiau augsiančių atlyginimų, kurie sulėtins ir vidaus vartojimo augimą.

Sulėtės kitais metais ir infliacija. Šiemet, skaičiuoja Lietuvos bankas, prekės ir paslaugos brangs 3,7 proc., o kitais metais – jau tik 2,6 proc.

Lietuvos banko analitiko teigimu, infliaciją daugiausia lemia globalūs veiksniai, tokie kaip naftos, maisto žaliavų brangimas.

G.Šimkaus teigimu, žmonių perkamoji galia augo, nepaisant didelės infliacijos.

„Infliacija yra didelė, bet darbo užmokesčio augimas yra dar didesnis. Jeigu infliacija padidės 3,6 proc., tai darbo užmokestis metų viduryje augo 9 proc. Žmonių reali perkamoji galia yra auganti, tą matome ir iš stipraus privataus vartojimo“, – aiškino analitikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius