Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas palaiko siūlymą keliais punktais didinti PVM

Centrinio banko vadovas Vitas Vasiliauskas pritaria idėjai nuo kitų metų keliais procentiniais punktais didinti pridėtinės vertės mokestį (PVM). Jo manymu, PVM yra tinkamiausia priemonė konsoliduoti valstybės biudžetą.
Vitas Vasiliauskas
Vitas Vasiliauskas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Šiuo metu PVM laikyčiau ir tinkamiausia priemone, konsoliduojant biudžetą, ir vienu teisingiausių mokesčių po turto apmokestinimo“, – BNS penktadienį sakė V.Vasiliauskas.

Pasak Lietuvos banko valdybos pirmininko ir buvusio finansų viceministro, tai socialiai teisingas mokestis, suteikiantis mokesčių sistemai netgi tam tikrų „progresyvumo“ požymių.

„Būtent tas, kas gauna didesnes pajamas, ir turi galimybę daugiau vartoti, šio mokesčio sumoka daugiau. Kita vertus, tie keli procentiniai punktai persiskirstytų per visus žaliavos–perdirbimo–gamybos–prekybos grandinės etapus, todėl neužgultų galutinio vartotojo. Kelių punktų tarifo padidėjimas nereiškia, kad tiek pat padidėtų galutinė kaina. Galimas ir labai tikėtinas dalykas, kad dėl konkurencijos įtakos kaina padidėtų tik labai nežymiai arba išliktų visai nepadidėjusi“, – teigė jis.

Anot V.Vasiliausko, vienintelis neigiamas šio mokesčio aspektas – didesnė pagunda „šešėliui“, tačiau tai – ne mokesčio tarifo, o kovos su mokesčių įstatymų pažeidimais ir jų prevencijos klausimas.

Lietuvos banko vadovo pavaduotojas, žinomas ekonomistas Raimondas Kuodis ketvirtadienį sukritikavo siūlymą didinti PVM.

„Vietoj 400 ar kažkiek milijonų litų, tarkime, iš PVM padidinimo 1 procentiniu punktu realu tikėtis kiek daugiau nei 200 mln. litų. Kas yra 200 mln. litų šitoje valstybėje? Na, tai nėra labai dideli pinigai. Bandomi tokie keliai, kai pervertinamos mokestinės įplaukos beveik 2 kartus, antras dalykas, yra kitų vietų, kur galima pasižiūrėti tų pinigų. Šešėlinis darbo užmokesčio fondas – virš 20 mlrd. litų, kuris „de facto“ apmokestinamas keliais procentais. O bandyti kažką išlaužti iš PVM – politikams fantazijos turbūt trūksta“, – Lietuvos radijui kalbėjo R.Kuodis.

Iki pirmadienio Vyriausybė ir valdančioji koalicija turi sutarti, iš kokių šaltinių 2012 metais skubiai gauti papildomų pajamų į valstybės biudžetą.

Jo teigimu, didinti PVM yra politinis sprendimas, tačiau, siekiant subalansuoti valstybės biudžeto pajamas, kaip vieną iš alternatyvų jis siūlo atsisakyti nuostolingų „Lietuvos geležinkelių“ keleivių vežimo maršrutų. Tai, anot jo, leistų sutaupyti apie 200 mln. litų per metus.

„Čia yra politinis sprendimas, jeigu politikai pasiryžę pakelti PVM dviem procentiniais punktais ir iš to surinkti maždaug 220 mln. litų per metus. Kita alternatyva – atsisakyti geležinkelių keleivių vežimo paslaugos, tai irgi sudaro apie 200 mln. litų. Kuris būdas politikui yra geresnis? Mano suvokimu, akivaizdu, kad antras būdas, nes tu sunaikini pinigų pleškinimą ir gauni pinigų į biudžetą. Bet Lietuvoje pamatysime – bus einama pirmu skausmingu keliu, galvojant, kad čia galima daug pririnkti iš PVM, ignoruojant žmonių reakcijas, nes padidėjus kainoms, žmogus, kuris turi fiksuotą pinigų sumą, priverstas pirkti mažesnį kiekį“, – kalbėjo R.Kuodis.

Iki pirmadienio Vyriausybė ir valdančioji koalicija turi sutarti, iš kokių šaltinių 2012 metais skubiai gauti papildomų pajamų į valstybės biudžetą. Sprendimą būtina priimti skubiai, nes patikslintas 2012 metų biudžeto projektas Seimui turi būti pateiktas kitą antradienį, likus dviem paroms iki jo antrojo svarstymo ketvirtadienį.

Finansų ministrės Ingridos Šimonytės ir premjero Andriaus Kubiliaus teigimu, PVM didinimas būtų vienas iš greitai įgyvendinamų sprendimų. Svarstoma galimybė PVM didinti 2–3 procentiniais punktais – iki 23–24 procentų.

Tuo tarpu valdančiosios koalicijos partneriai – Liberalų sąjūdis ir liberalcentristai – kaip alternatyvą galimam PVM didinimui siūlo visų biudžeto išlaidų mažinimą 3,5 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius