Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Lietuvos dujoms“ gali būti skirta iki 3,5 mln. litų bauda

Dujų importo ir transportavimo bendrovei „Lietuvos dujos“ už pernai padarytus veiklos pažeidimus gali būti skirta bauda nuo 1 tūkst. litų iki 1 proc. įmonės metinių pajamų, gautų iš licencijuojamos veiklos. Maksimali bauda įmonei galėtų siekti apie 3,5 mln. litų, tačiau tikėtina, kad Kainų komisija atsižvelgs į lengvinančias aplinkybes ir skirs gerokai mažesnę baudą.
„Lietuvos dujos“
„Lietuvos dujos“ / Martyno Vidzbelio/BFL nuotr.

Kainų komisija, įvertinusi „Lietuvos dujų“ patikrinimo metu nustatytus pažeidimus, penktadienį nutarė inicijuoti baudos skyrimo procedūrą, pranešė komisijos atstovai.

Kainų komisijos atstovė Loreta Kimutytė BNS sakė, kad komisija pirmą kartą ketina pritaikyti Energetikos įstatymo 27 straipsnį, kuris numato galimybę skirti baudą iki 1 proc. metinių pajamų iš konkrečios licencijuojamos veiklos. Iki šiol būdavo vadovaujamasi Administracinių teisės pažeidimų kodeksu, pagal kurį baudos įmonių atstovams būdavo tik simbolinės.

Anot L.Kimutytės, bauda įmonei turėtų būti skirta spalio pabaigoje, kai komisijos Teisės skyrius juridiškai „įformins pažeidimą“. Bus atsižvelgta į visas lengvinančias ir sunkinančias aplinkybes, pavyzdžiui, ar pažeidimas padarytas tyčia.

Be to, Komisija įpareigojo jos Dujų skyrių, koreguojant „Lietuvos dujų“ perdavimo ir skirstymo kainų viršutines ribas 2012 metams, reguliuojamos veiklos išlaidas sumažinti 15,44 mln. litų. Turės būti sumažintos sąnaudos nepagrįstai 2010 metais gautomis iš perdavimo ir skirstymo veiklų, vartotojų sutartinių įsipareigojimų nevykdymo pajamomis, taip pat eliminuoti išlaidas tantjemoms bei papildomai gautas pajamas dėl apskaitos prietaisų keitimo, dėl turto sąnaudų, kuris nesusijęs su reguliuojama veikla.

Tarp „Lietuvos dujų“ pažeidimų minima tai, kad įmonė iki 2005 metų įsigytam turtui taikė trumpesnius nusidėvėjimo normatyvus ir dėl to pernai nepagrįstai iš perdavimo veiklos gavo 4,8 mln. litų, o iš skirstymo veiklos – 4,5 mln. litų pajamų. Be to, jos faktinės nusidėvėjimo sąnaudos perdavimo veikloje buvo 7,36 mln. litų mažesnės, o skirstymo veikoje – 2,87 mln. litų didesnės negu prognozuota, o faktinės sąnaudos dėl skaitiklių keitimo vartotojams – 351 tūkst. litų mažesnės nei sąnaudos, įskaičiuotos į kainų viršutines ribas.

Be to, „Lietuvos dujos“ 2009–2010 metais į reguliuojamos veiklos sąnaudas įtraukė 1,103 mln. litų tantjemų sąnaudų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius