Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Lietuvos dujų“ tiekiamos dujos yra pakankamo kaloringumo, tikina bendrovė

Dujų importo ir transportavimo bendrovė „Lietuvos dujos“ neigia, kad buitiniams vartotojams yra tiekiamos specialiai sumažinto kaloringumo dujos.
„Lietuvos dujų“ atstovai tvirtino, jog dujų kaloringumas gali svyruoti itin nežymiai.
Dujos. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Tai mitai, kuriuos privalu sklaidyti“, – žurnalui „Versus“ sakė „Lietuvos dujų“ Centrinės kalibravimo ir bandymų laboratorijos vadovas Andrius Griščiukas.

Anot jo, intervenciją į dujų sistemą sumanęs žmogus rizikuotų savo gyvybe – jis lengvai galėtų susisprogdinti.

Lietuvoje įstatymu nustatyta žemutinė dujų degimo šilumos vertė – jų kaloringumas – turi būti ne mažesnė kaip 7600 kilokalorijų kubiniame metre.

„Lietuvos dujų“ kalibravimo ir bandymų laboratorijos duomenimis, dujų kaloringumas 2008 metais svyravo tarp 7990–8035 kilokalorijų kubiniame metre, 2009 metais – 7985–8088, o šių metų sausio vidurkis buvo 8001 kilokalorijų kube.

Anot koncerno „Achema“, taip pat tikrinančio dujų kokybę, Gamybos skyriaus viršininko Bernardo Rimolaičio, nuo 1972 metų – tiek jis dirba įmonėje – gaunamų dujų kokybė nebuvo žemesnė nei numatyta sutartyse.

Be „Lietuvos dujų“ ir „Achemos“, Lietuvoje daugiau niekas neturi sertifikuotų gamtinių dujų tyrimo laboratorijų. Mažeikiuose bendrovės „Orlen Lietuva“ laboratorijoje, galima ištirti tik suskystintų dujų kokybę.

Dujų kaloringumas yra nuolat kontroliuojamas ir kas valandą automatiškai užrašomas „Lietuvos dujų“ apskaitos stotyse, įrengtose Lietuvos pasienyje su Baltarusija, per kurią gauname dujas iš Rusijos, taip pat netoli sienos su Latvija bei Kaliningrado sritimi, į kurias per Lietuvą tranzitu teka rusiškos dujos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius