Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Lietuvos dujų“ vadovas Viktoras Valentukevičius toliau kritikuoja sprendimą SGD terminalą finansuoti vartotojų lėšomis

Dujų importo ir transportavimo bendrovės „Lietuvos dujos“ vadovas toliau kritikuoja valdžios sprendimą vartotojų lėšomis finansuoti būsimo suskystintų gamtinių dujų terminalo statybą.
Viktoras Valentukevičius
Viktoras Valentukevičius / BFL/Martyno Vidzbelio nuotr.

Viktoras Valentukevičius baiminasi, jog dėl to gali sumažėti bendrovės pardavimai ir įmonė gali patirti nuostolių.

Tokią valdybos poziciją jis išsakė trečiadienį Kainų komisijos posėdyje. V.Valentukevičiaus teigimu, tokio „abejotino“ sprendimo bendrovė negali paaiškinti nei logika, nei precedentais.

„Tai visiškai atskiras objektas (“Klaipėdos nafta„ – BNS), kuris nieko bendra neturi su perdavimo sistema. Jo būsimų kaštų įtraukimas į mūsų konkrečios bendrovė paslaugų kainas vartotojams. Valdyba mato dvi problemas – tai generuoja tam tikrą konfliktą tarp bendrovės ir jos klientų, nors mes šiuo metu negausime papildomų pinigų, kurie užkrauti ant vartotojų“, – kalbėjo V.Valentukevičius.

„Kitas dalykas – kalbėkime apie tai, kad gamtinių dujų sektoriuje šio mokesčio našta tenka tik vienam ūkiniam subjektui. Turbūt sunku įsivaizduoti būtų, kad, pavyzdžiui, Kauno oro uosto tobulinimo kaštaibūtų užkrauti Vilniaus oro uostui“, – padėtį apibūdino V.Valentukevičius.

Anot jo, padidėjus dujų kainai dėl SGDterminalo finansavimo, gali sumažėti „Lietuvos dujų“pardavimai.

„Mes matome ir netiesioginę įtaką, nes kainos didėjimas tokiu principu ir tokiu sprendimu suponuoja tam tikrą būsimą vartojimo mažėjimą, kas atsiliepia mūsų bendrovei. O kas kompensuos būsimą įtaką? Toks klausimas turbūt liktų be jokio atsako. Ar mes galime, pavyzdžiui, pretenduoti, kad Klaipėdos terminalas, kada jis pradės veikti, kompensuos nuostolius mums dėl pardavimų sumažėjimo“, – kalbėjo V.Valentukevičius.

Tuo tarpu „Lietuvos dujų“Strateginio vystymo skyriaus viršininkas Saulius Bilys nebuvo itin kalbus.

„Tai yra klasika – kainai kylant, pardavimai mažėja“, – žurnalistams sakė jis, paklaustas, ar tiesa, jog dėl vadinamojo SGD terminalo priedo įtraukimo į gamtinių dujų perdavimo tarifą gali sumažėti bendrovės pardavimai.

Paklaustas, ar iš stambiųjų vartotojų bendrovė yra gavusi signalų apie mažėjančias pirkimų apimtis, jis sakė:„Signalus mes gauname kiekvieną dieną“.

Kainų komisija trečiadienį patvirtino naujas dujų kainas – į jas įtrauktas vadinamasis SGD terminalo priedas, kuris sieks 37,5 lito už 1 tūkst. kubų (be PVM).

Valdančiąją centro kairės koaliciją formuojančių socialdemokratų vadovas, kandidatas į premjerus Algirdas Butkevičiaus prieš kurį laiką pareiškė, jog gali peržiūrėti ir SGD terminalo finansavimo modelį, pagal kurį dujų vartotojai terminalui kitąmet sumokės 114,1 mln. litų.

Tokiam sprendimui labiausiai priešinasi daugiausia dujų Lietuvoje suvartojanti „Achemos grupei“ priklausanti Jonavos azotinių trąšų gamybos įmonė „Achema“. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius