Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos ekonomika per tris mėnesius augo 3 proc.

Lietuvos statistikos departamentas, remdamasis išsamesniais verslo, mokesčių ir kainų statistikos duomenimis, patikslino 2014 m. pirmojo ketvirčio bendrojo vidaus produkto (BVP) pirmąjį įvertį ir papildomai įvertino BVP komponentus gamybos ir išlaidų metodais.
Klaipėdos turgaus prekeiviai
Klaipėdos turgaus prekeiviai / Lauros Sėlenienės nuotr.

Patikslintais duomenimis, 2014 m. pirmąjį ketvirtį BVP to meto kainomis sudarė 27 694 mln. litų (8 020,8 mln. eurų). Pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, palyginti su atitinkamu 2013 m. ketvirčiu, realus1 BVP padidėjimas sudarė 3,0 procento, o palyginti su 2013 m. ketvirtuoju ketvirčiu – 0,6 procento (nepašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtakos, BVP padidėjo 3,2 proc., palyginti su atitinkamu praėjusių metų ketvirčiu, ir sumažėjo 9,8 proc., palyginti su 2013 m. ketvirtuoju ketvirčiu). 

Patikslintais duomenimis, 2014 m. pirmąjį ketvirtį, palyginti su tuo pačiu 2013 m. laikotarpiu, beveik visose veiklose, išskyrus žemės ūkio, miškininkystės ir žuvininkystės, informacijos ir ryšių, užfiksuotas teigiamas pridėtinės vertės pokytis. Sparčiausiai augo statybos (26,3 proc.), profesinės, mokslinės ir techninės bei administracinės ir aptarnavimo (3,8 proc.), apdirbamosios gamybos (3,6 proc.), prekybos, viešbučių ir restoranų, transporto ir sandėliavimo (3,6 proc.), nekilnojamojo turto operacijų (3,5 proc.) ir meninės, pramoginės ir poilsio organizavimo veiklos, namų ūkio reikmenų remonto ir kitų paslaugų (3,2 proc.) veiklos rūšių įmonių pridėtinė vertė. Kitų veiklos rūšių įmonėse pridėtinė vertė augo lėčiau nei visame šalies ūkyje. Žemės ūkio, miškininkystės ir žuvininkystės veiklos pridėtinė vertė 2014 m. pirmąjį ketvirtį, palyginti su atitinkamu 2013 m. ketvirčiu, sumažėjo 9,1 procento, informacijos ir ryšių – 0,5 procento (pokyčiai pateikti pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką).

Vertinant BVP išlaidų metodu, 2014 m. pirmąjį ketvirtį, palyginti su tuo pačiu 2013 m. ketvirčiu, buvo stebimas kelių BVP komponentų augimas. Bendrasis pagrindinio kapitalo formavimas padidėjo 9,4 procento, namų ūkių galutinio vartojimo išlaidos – 4,1, o valdžios sektoriaus – 2,4 procento. Prekių ir paslaugų eksportas sumažėjo 4,4 procento, o importas – 1,6 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius