-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Investicijų į Lietuvą siūlo ieškoti per emigrantus

Šiemet tarptautiniuose reitinguose Lietuva pagal verslo sąlygas ir investicinio patrauklumo potencialą lyderiavo Centrinės ir Rytų Europos regione. Panašu, kad dabartinis investicinis klimatas ir šiuo tikslu šalyje įkurtų institucijų bei agentūrų darni veikla duoda gerų rezultatų. Tačiau asociacijos „Investors‘ Forum“ vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė pataria neužmigti ant laurų, o geresnių rezultatų siekti reaguojant į aplinkos pokyčius bei tikslingai panaudojant turimus išteklius, jų tarpe ir užsienyje gyvenančius tautiečius.
Rūta Skyrienė
Rūta Skyrienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Gebėjimas pritraukti tiesiogines užsienio investicijas yra viena svarbiausių prielaidų valstybės ekonomikos klestėjimui užtikrinti. Visos šalys tai puikiai supranta, tad dėl investicijų, kuriomis skatinamas ūkio augimas ir plėtra, kuriamos naujos, gerai apmokamos darbo vietos, vyksta didelė konkurencija,” – teigia R.Skyrienė.

Šalies pranašumo ir tiesioginių užsienio investicijų rodikliai šiemet džiugino. Bendrovės „PricewaterhouseCoopers“ (PwC) parengtoje „Pažangios ekonomikos ataskaitoje“ Lietuva buvo įvertinta kaip patraukliausia vieta investuoti Centrinės ir Vidurio Rytų Europos regione, Pasaulio banko „Doing Business“ reitinge šalis šoktelėjo į priekį per 10 vietų.

VšĮ „Investuok Lietuvoje“ duomenimis, 2013 m. Lietuva sugebėjo pritraukti po 9 naujus investicinius projektus milijonui gyventojų – tai beveik 50 proc. daugiau negu praėjusiais metais.

R.Skyrienė pažymi, kad užsienio kapitalo įmonės spręsdamos, į kurią regiono valstybę nukreipti investicijas, ypatingą dėmesį skiria sąnaudoms, taigi kvalifikuota, tuo tarpu santykinai nebrangi darbo jėga Lietuvai suteikė rimtą konkurencinį pranašumą.

„Lietuva gali pasigirti ir dėkinga geografine padėtimi, o gerai išmanydami tiek Rytų, tiek Vakarų kultūras, esame puiki jungtis tarp šių dviejų dimensijų,“ – šalies privalumus vardija R.Skyrienė.

Vertindama šalies galimybes kitąmet, pašnekovė pabrėžia, kad  norint įgyti didesnį pranašumą prieš kaimynines valstybes ir pritraukti daugiau investicinių projektų, Lietuvai būtina gerinti verslo sąlygas: vykdyti struktūrines verslo aplinką gerinančias reformas, tobulinti darbo santykių reguliavimą ir mokesčių sistemą.

„Mūsų valstybei būtina atidžiai stebėti ir vertinti regione vykstančius pokyčius bei nestokoti politinės valios aktyviai į juos reaguoti bei gerinti sąlygas verslui,“ – sako „Investuotojų forumo“ atstovė. Priešingu atveju, anot R.Skyrienės, netgi turėdami geriausius investicijų pritraukimo specialistus į blogą investicinę aplinką konkurencingų projektų nepritrauksime.

R. Skyrienė ragina neužmiršti dar vieno svarbaus ištekliaus ‒ į užsienį išvykusių tautiečių ir svečiose šalyse susikūrusio tarptautinio Lietuvos tinklo. Ji įsitikinusi, kad tarptautinio Lietuvos piliečių tinklo kontaktai ir ryšiai bei galimybė per juos pristatyti mūsų šalį savo ruožtu gali atverti duris naujiems  investiciniams projektams.

Tiesa, tokių pavyzdžių, kuomet išvykę lietuviai arba lietuviškų šaknų turintys užsienio piliečiai yra prisidėję prie tarptautinių kompanijų atvedimo į Lietuvą, yra nemažai. Tokiu būdu kelius į šalį atrado ir sėkmingai savo centrus įsteigė tokios pasaulinės kompanijos kaip „Barclays“, „Western Union“ ir „Euromonitor International“, užsienio lietuvių pagalba Lietuvoje duris atvėrė pasaulinio garso tinklams „Le Meridien“ bei „Radisson Blue“ priklausantys viešbučiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius