Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lietuvos gynyba nuo Kinijos Pasaulio prekybos organizacijoje: penki klausimai ir atsakymai

Kinijai apribojus prekybą su Lietuva dėl Taivano atstovybės atidarymo, lietuvių prašymu šį klausimą Europos Sąjungos institucijos iškėlė Pasaulio prekybos organizacijoje (PPO). Siekiant palankaus sprendimo, Lietuvai tektų įveikti didelį kliūčių ruožą, tačiau pats procesas būtų viena iš politinio spaudimo Pekinui priemonių. Po pokalbių su valstybės tarnautojais ir nepriklausomais ekspertais 15min pateikia svarbiausius klausimus ir atsakymus apie galimą bylą Ženevoje.
Pasaulio prekybos organizacija (PPO)
Pasaulio prekybos organizacija (PPO) / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip vyktų procesas?

Europos Komisija (EK), surinkusi įrodymus, pateiktų prašymą PPO kelti bylą dėl to, kad Kinija pažeidžia esmines PPO nuostatas – nediskriminavimo ir skaidrumo principus.

Pirmiausia būtų prašoma konsultacijų. Konsultacijos galėtų vykti keliais raundais ir truktų 60 dienų, o nepavykus susitarti per 60 dienų, būtų prašoma įsteigti ginčų sprendimo nagrinėjimo ekspertų komisiją. Ji turi pateikti savo sprendimą suinteresuotoms šalims per 6 mėnesius nuo jos įsteigimo.

Kokie paruošiamieji darbai vyksta?

Kinijos prekybos ribojimų klausimas jau iškeltas PPO rinkos atvėrimo komitete ir Generalinėje taryboje.

Į URM karštąją liniją besikreipiančių įmonių duomenys yra susisteminami ir teikiami Europos Komisijai – iki šiol perduoda duomenų apie kelias dešimtis atvejų.

Kokie pagrindiniai iššūkiai?

1. Įrodymų surinkimas: Kinijos valdžia neigia sistemiškai blokuojanti lietuvišką produkciją, Kinijos taikomi ribojami niekur nėra formalizuoti, be to, ne visą informaciją sutinka pateikti ir verslo įmonės, siekiančios išlaikyti konfidencialumą. 15min turi duomenų apie vieną didelę įmonę, kuri atsisakė bendradarbiauti su URM, nors ir patiria Kinijos spaudimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius