Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos kaimo bendruomenės sėkmingai įsisavino plėtros programos lėšas

Lietuvos kaimo bendruomenės, pasinaudojusios kaimo plėtros programos lėšomis įgyvendino daugiau nei 2,2 tūkst. projektų. Pastatyti arba suremontuoti bendruomenių namai, sutvarkytos viešosios erdvės, įrengti amatų centrai. Molėtų rajono bendruomenės „Meniškas kaimas“ nariai ne tik patys užsiima tradiciniais amatais, bet ir moko jų atvykusiuosius iš kitų vietų.
Pinigai
Pinigai / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.
Temos: 1 Pinigai

Molėtų rajono Bebrusų kaime tradicinių amatų centras  veikia jau šešeri metai. Kas vasarą čia renkasi menininkai, puoselėjantys senovines juodosios ir raugo keramikos tradicijas. Jų sukurti darbai pakeliavę po Lietuvą lieka centre.

Bendruomenė  ne tik užsiima tradiciniais amatais, bet ir moko jų atvykusius iš kitų vietų. Čia galima, pavyzdžiui, pačiam nulieti žvakę, padaryti puodynėlę, iš vilnos nusivelti dėkliuką ar kitą rankdarbį. Siūloma  rinktis iš dešimties programų.

Atvyksta vaikai pasimokyti senoviško amato, nes oda – senas amatas. Pravedu aš tokią edukacinę programą – maždaug valandą užtrunka, – pasakojo bendruomenės „Meniškas kaimas“ narė Alina Varanauskienė.

„Atvyksta vaikai pasimokyti senoviško amato, nes oda – senas amatas. Pravedu aš tokią edukacinę programą – maždaug valandą užtrunka“, – pasakojo bendruomenės „Meniškas kaimas“ narė Alina Varanauskienė.

„Iš vilnos gali išlipdyti kaip iš molio –šlepetes, batus veliu, kitus daiktus , tai mano pagrindinis darbas“, – sakė kita bendruomenės narė Jurga Zaikinė.

„Ši ekspozicija – mūsų kaimo bendruomenės narių darbai. Į muges dideles nevažiuojame, o važiuojame į šventes Molėtuose.Tai veikla, pomėgis, labai smagu, kada galim vesti edukacinius užsiėmimus, mokyti amato kitus“, – dėstė dar viena bendruomenės narė Rūta Vekerotienė.

Bendruomenė, įgyvendindama projektą Tradicinių  amatų mokymai ir plėtra Molėtų rajone, gavo beveik  1 mln. litų paramos, neseniai atidaryti nauji bendruomenės namai. Pasak centro vadovės, iš šios veiklos  uždirbtų pinigų pakanka  susimokėti už pastato geoterminį šildymą, kurį pasirinko taupydami pinigus.

„Kol kas dirbame grupėmis, bet vasarą planuojame ir pavieniams lankytojams laiką skirti. Kol kas mes visi turime ir kitą darbą. Yra tokia vizija, kad būtų bendruomenės verslas, kad išlaikyti tą pastatą, kada būtų pajamų ir noras ateiti ir užsidirbti“, – teigė tradicinio amatų centro „Meniškas kaimas“ vadovė Lina Denienė.

Lietuvoje yra  beveik  1,8 tūkst. kaimo bendruomenių. Iš kaimo plėtros lyderių programos lėšų jos įgyvendino daugiau nei 2,2 tūkst. projektų. Sutvarkytos viešosios erdvės, įrengti bendruomenių namai, amatų centrai, sukurti bendruomenių verslai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius