-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos kontrabandinių cigarečių rinka – viena didžiausių Europoje

Nors prekybos kontrabandinėmis cigaretėmis apimtys Lietuvoje mažėja, šešėlinė šalies rūkalų rinkos dalis išlieka viena didžiausių visoje Europos Sąjungoje. Pagrindine nelegalių tabako gaminių tiekėja į Lietuvą dar vis įvardijama Baltarusija. Tokias tendencijas atskleidžia kasmet atliekamas tyrimas.
Cigaretės automobilyje
Cigaretės automobilyje / VSAT nuotr.

Tabako gamintojų asociacijos vykdomasis direktorius teigia, kad efektyviausia kovoti su kontrabanda, sėkmingiau jai užkertant kelią.

„Iš mūsų kaimynių ta nelegali produkcija, deja, patenka labai smarkiai. Yra žinoma, kad ten pagaminama žymiai daugiau nei būtų reikalinga vidaus rinkai. Akivaizdu, kad gaminama tam, kad būtų galima, švelniai tariant, eksportuoti ir artimiausias kelias yra į Lietuvą, o po to per ją patenka į kitas Europos šalis. Kitas dalykas, ką mes matome, tai yra kainų skirtumai ir kai padidinami akcizai, padidėja ir nelegalios rinkos dalis. Jeigu eliminuotume pirmą problemą, turbūt pokytis būtų kur kas didesnis“, – BNS sakė Arnas Marcinkus.

Anot A.Marcinkaus, nors nelegali rinkos dalis mažėja, tai vyksta nepakankamai greitai. Jis teigė, kad muitininkai dirba efektyviai ir sulaiko daug kontrabandos, tačiau, pasak jo, norisi efektyvesnio institucijų bendradarbiavimo.

Labai džiaugtis, kad sumažėjo šiek tiek, būtų per daug anksti.

„Tabako gamintojai mato, kad po truputėlį nelegalaus tabako pardavimai mažėja. Pirmiausiai tai siejame su tuo, kad muitinė tikrai veikia efektyviai, palyginti su latviais tikrai esame stipriai geresnėje pozicijoje. Kita vertus, labai džiaugtis, kad sumažėjo šiek tiek, būtų per daug anksti. Vadinčiau tai labiaustatus quo nei mažėjimu“, – teigė jis.

Tyrimo duomenimis, kontrabandiniu būdu į Lietuvą patekusios cigaretės pernai sudarė 17 proc. visų šalyje surūkytų tabako gaminių. Palyginimui, 2015 m. šis skaičius siekė 18,7 proc., o 2014 m. net 28,3 proc. Skaičiuojama, kad šešėlinėje Lietuvos rinkoje pernai iš viso realizuota apie 570 mln. cigarečių. Šalies biudžetas dėl to neteko apie 62 mln. eurų galimų pajamų.

Absoliuti dauguma kontrabandinių rūkalų Lietuvą ir toliau pasiekia iš Baltarusijos. Skaičiuojama, kad net 85 proc. nelegalių cigarečių atgabenamos būtent iš šios Rytų kaimynės. Pagrindinė šios tendencijos priežastis – didelis kainų skirtumas. Cigarečių pakelis Lietuvoje vidutiniškai kainuoja 2,77 Eur. O Baltarusijoje jo kaina net puspenkto karto mažesnė (0,60 Eur).

Kaip pastebi „KPMG Baltics“ partneris Rokas Kasperavičius, baltarusiški tabako gaminiai ne tik realizuojami šešėlinėje Lietuvos rinkoje, bet ir iš jos patenka į Vakarų Europos valstybes.

„Baltijos šalys kontrabandininkų dažnai naudojamos kaip tranzitinės. Iš jų nelegalios cigaretės pasiekia valstybes, kuriose yra didelės lietuvių diasporos, o rūkalai dar brangesni nei tėvynėje: Jungtinę Karalystę, Norvegiją, Airiją“, – žiniasklaidai išplatintame pranešime cituojamas Rokas Kasperavičius.

Šešėlinė Lietuvos tabako gaminių rinka išlieka viena didžiausių Europoje. Ją gerokai lenkia kaimyninė Latvija, kurioje bene kas ketvirtas (22,9 proc.) cigarečių pakelis į šalį yra patekęs nelegaliai. Daugiau kontrabandinių rūkalų taip pat suvartojama Graikijoje (19 proc.) ir Airijoje (17,5 proc.).

MKT nuotr./Muitininkų operacijos laimikis
MKT nuotr./Muitininkų operacijos laimikis

Remiantis tyrimu, visoje ES pernai surūkyta apie 48 mlrd. nelegalių cigarečių. Tai sudaro 9 proc. visų Bendrijoje suvartotų tabako gaminių. Absoliuti jų dauguma (86 proc.) atvežama iš Bendrijai nepriklausančių valstybių.

Daugiausia kontrabandinių rūkalų į ES atvežama iš Ukrainos (5,8 proc.), pernai pirmą kartą pagal šią statistiką pralenkusios Baltarusiją (4,8 proc.). Trečioje vietoje liko Alžyras (3,2 proc.). Skaičiuojama, kad dėl nelegalios rinkos ES šalių biudžetai neteko apie 10,2 mlrd. eurų potencialių pajamų.

Tyrimo autoriai pastebi, kad šalys, iš kurių gabenami nelegalūs rūkalai, keičiasi, o sąrašas šalių, į kurias jie patenka, išlieka tas pats, o tai leidžia daryti prielaidą, kad būtent nelegalių cigarečių poreikis turi lemiamą vaidmenį šešėlinėje rinkoje.

Nelegalių cigarečių rinkos tyrimą KPMG atlieka kasmet nuo 2006-ųjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius