Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos nelegalių rūkalų rinka stabilizavosi, bet lieka viena didžiausių Europoje

Nelegali tabako gaminių rinka Lietuvoje išlieka viena didžiausių Europoje, tačiau stabilizavosi ir turi tendenciją trauktis. Tai rodo oficialios tabako gaminių prekybos pokyčiai, rūkalų kiekis, išimtas iš nelegalios apyvartos ir Tuščių pakelių tyrimo rezultatai.
Cigaretė
Cigaretė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nepriklausomos rinkos tyrimų bendrovės „Nielsen“ pagal tabako gamintojų užsakymą atlikto Tuščių pakelių tyrimo (Empty Pack Survey) duomenimis, neapmokestintų tabako gaminių rinkos dalis per 2010-2013 metų laikotarpį sumažėjo nuo 41,3 proc. iki 28,2 proc. ir yra mažiausia nuo 2010-ųjų, kai buvo patvirtinta bendra vertinimo metodika. Tyrimas atliktas 27 Europos Sąjungos šalyse.

Pernai Lietuvoje atsakingų institucijų pajėgomis iš nelegalios apyvartos išimta 190,5 mln. vnt. cigarečių. Didžiąją dalį Lietuvos juodajai rinkai skirtų cigarečių sudaro cigaretės, pažymėtos Baltarusijos banderolėmis.

Pasak Vyriausybės pranešimo, šių rezultatų padėjo pasiekti sutelktos visuomenės bei tabako gamintojų pastangos.

Neapmokestintų tabako gaminių rinkos dalis per 2010-2013 metų laikotarpį sumažėjo nuo 41,3 proc. iki 28,2 proc. ir yra mažiausia nuo 2010-ųjų

Vyriausybės kanceliarija drauge su kitomis atsakingomis institucijomis bei UAB „Philip Morris Baltic“ inicijavo informacinę kampaniją, kurios tikslas – didinti žmonių nepakantumą kontrabandai ir informuoti apie šio šešėlinio verslo žalą Lietuvos ekonomikai ir kiekvienam šalies gyventojui.

Apie 73 proc. Lietuvos gyventojų susipažino su spaudoje, internete ir lauko stenduose pateikta informacija, beveik pusė iš jų nurodė manantys, kad kampanija turėjo įtakos kontrabandos toleravimo mažinimui.

Kontrolės ir teisėsaugos institucijos taip pat atkreipia dėmesį, jog padidėjus visuomenės aktyvumui, gyventojai glaudžiau bendradarbiauja su pareigūnais. Todėl siekiant ugdyti nepakantumą kontrabandai ir šešėlinei ekonomikai ir toliau ypatingas dėmesys bus skiriamas visuomenės švietimui ir informavimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius