-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos prisijungimas prie euro zonos pakeis Europos centrinio banko balsavimo sistemą

Lietuvai nuo 2015 metų sausio tapus devynioliktąja euro zonos nare, permainos priimtant sprendimus dėl pinigų politikos laukia ir Europos centrinio banko (ECB) valdančiosios tarybos, teigiama dienraščio „Financial Times“ interneto svetainėje.
Euro zona
Euro zona / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Narystė euro zonoje Lietuvos banko vadovui Vitui Vasiliauskui užtikrina vietą ECB valdančiojoje taryboje, kurioje šiuo metu kas mėnesį jau posėdžiauja aštuoniolikos euro zonos centrinių bankų vadovai bei šeši ECB valdybos nariai.

ECB įstatuose buvo atsižvelgta į riziką, kad valdančioji taryba vieną dieną gali tapti perpildyta, todėl yra numatyti balsavimo sistemos pokyčiai, kai centrinių bankų vadovų skaičius viršys aštuoniolika

ECB įstatuose buvo atsižvelgta į riziką, kad valdančioji taryba vieną dieną gali tapti perpildyta, todėl yra numatyti balsavimo sistemos pokyčiai, kai centrinių bankų vadovų skaičius viršys aštuoniolika.

Šis pokytį buvo numatyta įgyvendinti anksčiau, kai centrinių bankų vadovų skaičius viršijo penkiolika, tačiau valdančioji taryba tuomet nusprendė atidėti pakeitimus.

Anot „Financial Times“, jei Lietuva prisijungs prie euro zonos, tik vykdomosios valdybos nariai, tarp kurių yra ECB prezidentas Mario Draghis, galės balsuoti kiekvieno posėdžio metu. Pagal naująją sistemą, balsuojančių tarybos narių skaičius bus sumažintas iki 21, todėl kiekvieno posėdžio metu negalės balsuoti keturių centrinių bankų vadovai.

Europos Komisija birželio 4 dieną leido Lietuvai 2015 metais įsivesti eurą. Dešimtmetį ES nare esanti šalis, nesėkmingai siekusi euro dar 2007-aisiais, taps 19-ąją euro zonos nare ir paskutine iš trijų Baltijos šalių.

Galutinį sprendimą dėl euro įvedimo Lietuvoje ES Taryba priims antroje liepos pusėje, po to, kai šį klausimą ES valstybių ir vyriausybių vadovai apsvarstys birželio 26-27 dienomis vyksiančiame Europos Vadovų Tarybos susitikime, o Europos Parlamentas pateiks savo nuomonę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius