-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos užsienio reikalų viceministras Vytautas Leškevičius: ES ir Ukrainos laisvoji prekyba būtų naudinga abiem pusėms

Lietuvos užsienio reikalų viceministras Vytautas Leškevičius per Europos reikalų ministrų susitikimą pirmadienį Briuselyje pakvietė šios savaitės pabaigoje į viršūnių susitikimą besirenkančius Europos Sąjungos valstybių vadovus pasiųsti aiškią žinią dėl siekio pasirašyti Asociacijos sutartį su Ukraina ir užtikrinti su ja laisvosios prekybos erdvę.
Vytautas Leškevičius kartu su Airijos vicepremjeru, užsienio reikalų ir prekybos ministru Eamonu Gilmore‘u
Vytautas Leškevičius kartu su Airijos vicepremjeru, užsienio reikalų ir prekybos ministru Eamonu Gilmore‘u / Užsienio reikalų ministerijos nuotr.

„Laisvoji prekyba atneštų apčiuopiamos ekonominės naudos abiem pusėms – ir Europos Sąjungai, ir Ukrainai. Artėjant Rytų partnerystės viršūnių susitikimui Vilniuje lapkritį, Ukraina turi įtikinti, kad daro pažangą, o Europos Sąjunga turi ne vien kalbėti apie Asociacijos sutarties pasirašymą, bet ir pradėti taikyti jos prekybinę dalį nelaukiant ratifikavimo“,– Užsienio reikalų ministerijos pranešime spaudai cituojamas V.Leškevičius.

Bendrųjų reikalų tarybos posėdyje ministrai aptarė pasirengimą vasario 7–8 d. vyksiančiam Europos Vadovų Tarybos (EVT) susitikimui, kur bus svarstoma ir ES prekybos politika su trečiosiomis šalimis, taigi ir pažanga derybose su Rytų partnerystės valstybėmis.

V.Leškevičius pabrėžė, kad derėdamasi dėl laisvosios prekybos, ES turi užtikrinti, jog rinkų atvėrimas būtų vienodai naudingas visoms valstybėms narėms ir įvairiems ūkio sektoriams.

Ministrai susitiko su EVT pirmininku Hermanu van Rompuy, kuris EVT susitikime vadovaus deryboms dėl ES daugiamečio biudžeto 2014–2020 metams. Lietuvos užsienio reikalų viceministras teigė, kad galutinis susitarimas turi sąžiningai atspindėti visų valstybių poreikius.

„Lietuvai svarbiausi dalykai tebėra trys. Sanglaudos politika turi padėti mažiau išsivysčiusioms valstybėms narėms bei atsižvelgti į Baltijos šalių specifiką. Žemės ūkio politikoje siekiant mažinti rinkos iškraipymus tiesioginės išmokos Baltijos šalių ūkininkams turi kuo sparčiau artėti prie ES vidurkio. Finansinės paramos Ignalinos atominės elektrinės uždarymui sąlygos negali būti kitokios negu nustatytos ES sutartimi“,– sakė V. Leškevičius.

Viceministras palinkėjo sėkmės Airijai, sausio 1 d. pradėjusiai pirmininkauti ES Tarybai ir posėdyje pristačiusiai pirmininkavimo prioritetus.

„Būdami viena iš pirmininkavimo Trejeto valstybių, remiame Airijos pirmininkavimo tikslus, ypač siekiant augimo ir užimtumo, ES vidaus rinkos gilinimo, energijos vidaus rinkos sukūrimo, ES plėtros ir sutarimo dėl ES daugiamečio biudžeto 2014–2020 metams“, – teigė viceministras.

Pasak V.Leškevičiaus, Lietuvos pirmininkavimas antrąjį šių metų pusmetį remsis Airijos pasiektais rezultatais, o pagrindinis jo principas bus darbotvarkės tęstinumas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius