Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos verslo konfederacijos vadovas Valdas Sutkus: nepritariame progresiniams mokesčiams, PVM lengvatai šildymui ir palūkanų apmokestinimui

Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) atstovai teigia, jog mokesčių sistemos pakeitimai daromi skubotai, sprendimus priimant už uždarų durų ir ne visada atsižvelgiant į ekspertų rekomendacijas. Kai kurių mokesčių administravimas valstybei kainuos daugiau, nei bus surinkta lėšų.
Valdas Sutkus
Valdas Sutkus / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Mokesčių įstatymų pakeitimai įsigalioja prieš pusmetį arba kartu su biudžetu. Yra įvairių vertinimų. Reikia pasigilinti, kad suprastum iš kur vienos ar kitos iniciatyvos“, – teigė konfederacijos vadovas.

Progresiniams mokesčiams ne laikas

„Progresiniams mokesčiams šiuo metu netinkamas laikas ir ekonominė situacija“, – sakė V.Sutkus.

„Mus neramina progresiniai mokesčiai. Tai nuolat eskaluojamas klausimas. Pateikti bent du mums žinomi variantai. Progresiniams mokesčiams šiuo metu netinkamas laikas ir ekonominė situacija. Progresyvumas egzistuoja per neapmokestinamą minimumą, kurį siekiama didinti“, – sakė V.Sutkus.

Pasak jo, vidutinis atlyginimas, kurį gauna vakarų Europos piliečiai, Lietuvoje laikomas dideliu ir šios pajamos būtų papildomai apmokestintas, tai paliestų apie 5 tūkst. žmonių. Tai būtų blogas signalas aukštos kvalifikacijos specialistams, o ekonominis efektas būtų labai mažas.

„Išplėtus mokesčių bazę būtų stabdomas vidutinės klasės formavimasis. Prie to klausimo galima būtų grįžti ateityje“, – sakė V.Suktus.

Betikslė lengvata

Pasak V.Stukaus, PVM lengvatos šildymui taikyti nereikėtų. Ši lengvata turėtų būti skirta gyventojams gaunantiems mažas pajamas, tačiau ji taikoma visiems. Be to, ši lengvata stabdo daugiabučių namų renovaciją. Kai žmogus gauna kompensaciją už šildymą, jis nesuinteresuotas už savo lėšas renovuoti būsto. Atsisakius šiuo metu taikomos lengvatos būtų galima sutaupyti apie 200 mln. litų.

LVK vadovas teigiamai įvertino siūlomas socialinio draudimo lubas: „Nustatytos išmokų lubos, tačiau nėra įmokų lubų. Šiandien maksimali pensija yra apie 1700 Lt. Lubų įvedimas turėtų socialinio teisingumo aspektą. Įvedus „Sodros“ lubas Lietuvoje pagerėtų investicinis klimatas. Tai būtų ekonominis stimulas į Lietuvą grąžinti mūsų išeivius.“

V.Suktus pasigedo politikų susiklausymo. „Šiemet komandinio žaidimo valdančiojoje koalicijoje trūko. Dirbo mokesčių grupė, tačiau kai ji pateikė savo veikos rezultatus kilo politikų nepasitenkinimas. Tai rodo, kad ekspertų grupės negali priimti politinių sprendimų“, – sakė jis.

Verslininkas pažymėjo, kad baigiantis plenarinei Seimo sesijai skubotai imama teikti pasiūlymus, kurie derinami politinėje taryboje. „Mūsų manymu, trūksta viešumo. Kur jau kur, o versle mokesčių pakeitimai yra skausmingi. Gyvenant nežinioje kyla daug nerimo“, – sakė V.Sutkus.

Per aukšta riba

LVK Mokesčių komisijos pirmininkas Marius Dubnikovas teigiamai įvertino vyriausybės siūlymą mažinti gyventojų pajamų mokesčio naštą mažiausias pajamas gaunantiems žmonėms. „Taip sumažės mokesčių našta ir verslui, ir gyventojams, gaunantiems mažiausias pajamas. Jie prie atlyginimo prisidės apie 20 litų“, – sakė jis.

„Lengvajam alkoholiui akcizą siūloma didinti 47 proc., o vynui tik 12 proc. Taip pažeidžiamas balansas“, – sakė M.Dublinkovas.

Tačiau jam nerimą kėlė palūkanų apmokestinimas: „Matome taisytinų vietų apmokestinant palūkanas. Nepritariam 10 tūkst. litų ribai. Tokią ribą pasiektų indėliai artėjantys prie milijono litų. Tokių indėlių labai mažai. Surinksime mažai, o mokestį teks administruoti. Dalis to mokesčio guls ant paskolas turinčių asmenų pečių. Be to, pajamų apmokestinimas iš valstybės obligacijų gali mažinti jų patrauklumą.“

LVK pritaria 5 proc. PVM lengvatai vaistams bei tabako akcizo didinimui. „Tabako gaminių akcizo augimas yra pasvertas. Alkoholio akcizas taip pat gerai pasvertas. Akcizo pakeitimai turėtų mažinti alkoholio prieinamumą ir didinti pajamas iš šio sektoriaus. Lengvajam alkoholiui akcizą siūloma didinti 47 proc., o vynui tik 12 proc. Taip pažeidžiamas balansas. Sidrai gaminami čia, Lietuvoje, todėl akcizas galėtų didėti mažiau. O vyno akcizą būtų gal didinti iki 20 proc.“ – sakė M.Dubnikovas.

Kur kas atsargiau ekspertas vertino siūlomą lengvatą atšaldytai mėsai. Ji biudžetui kainuotų 160 mln. litų. Be to, būtų sunku suprasti kokia mėsa yra šviežia. „Koks skirtumas tarp mėsos ir kruopų pardavėjų? Gal reiktų PVM maisto produktų kainoms mažinti. Tačiau žvelgiant į šios dienos biudžetą reiktų būti labai atsargiems“, – teigė ekonomistas.

Pasak jo, lengvata viešbučiams galėtų būti, tačiau šiuo metu ne laikas ją įvedinėti. Šiuo metu aktualesnė šalies pasiekiamumo problema. Reikia turėti ir aiškią turizmo strategiją. Kitaip efekto nebus, o pinigai bus atiduoti viešbučiams.

M.Dubnikovas nurodė, kad šildymo lengvata yra tik 12 proc. 500 Lt. sąskaitoje lengvata sudaro 60 litų. Tai nėra labai didelė suma, todėl efektyvesnis šių lėšų naudojimas leistų paramą teikti tikslingiau.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius