-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 23 /15:23

Liko 9 dienos deklaracijoms: gyventojai itin vangiai remia organizacijas ir partijas

Gyventojai vangiai naudojasi galimybe skirti dalį pernykščio pajamų mokesčio paramai – organizacijas ir partijas parėmusiųjų skaičius yra kone 4 kartus mažesnis nei pernai. Galutinis terminas pateikti deklaracijas ir prašymus skirti paramą – gegužės 2 d. Remti galima daugiau nei pernai – papildomas procentas numatytas profesinėms sąjungoms.
Šunų prieglauda
Šunų prieglauda / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Antradienį, likus devynioms dienoms iki galutinio termino, prašymus dalį gyventojo pajamų mokesčio (GPM) skirti paramai užpildė 144 777 gyventojai. Palyginti, pernai organizacijas ir politines partijas tokiu būdu parėmė daugiau negu 531 tūkst. gyventojų, skirdami 17,6 mln. eurų, duomenis pateikė Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI).

Šiemet gyventojai paramai pirmąkart gali paskirstyti iš viso 4 procentus savo GPM: 2 proc. skirti pasirinktiems paramos gavėjams, pvz., labdaros fondams, visuomeninėms organizacijoms ar asociacijoms, 1 proc. – politinėms partijoms, ir 1 proc. – profesinėms sąjungoms ar profesinių sąjungų susivienijimams.

Profesinėms sąjungoms atskirą procentą šiemet galima skirti pirmąkart. Pernai profesines sąjungas, skirdami 2 proc. ar mažesnę GPM dalį, parėmė daugiau nei 7,5 tūkst. gyventojų: 411 darbuotojus ginančių organizacijų sulaukė 192 tūkst. eurų paramos.

Gyventojai, norintys paremti pasirinktą paramos gavėją, politinę partiją, profesinę sąjungą arba jų susivienijimą, turi užpildyti ir pateikti VMI prašymą – FR0512 formos 4 versiją.

Šią prašymo formą, kaip ir pajamų deklaraciją, reikia pateikti iki 2019 m. gegužės 2 d. Nepateikus pajamų deklaracijos, paramos skirti negalima.

VMI informuoja, kad 303 tūkstančių prašymų galioja iš anksčiau, tačiau norint papildomą paramą skirti profesinėms sąjungoms – būtina pateikti naujausią formą.

Jau daugiau nei milijonas deklaracijų

Priešingai nei paramos teikimas, pajamų deklaravimas kol kas itin aktyvus. Naujausiais duomenimis, nuo metų pradžios už visus mokestinius laikotarpius iš viso gauta daugiau nei 1 mln. pajamų ir daugiau nei 49 tūkst. turto deklaracijų, duomenis pateikė VMI.

Nuo metų pradžios už visus mokestinius laikotarpius pajamų deklaracijas pateikė daugiau nei 884 tūkst. gyventojų.

Daugiau nei 542 tūkst. gyventojų pateikė deklaracijas su grąžintina GPM suma, jiems bus grąžinta beveik 122 mln. eurų GPM permokų suma.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvoje prasidėjo pajamų deklaravimas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvoje prasidėjo pajamų deklaravimas

Apie 217 tūkst. gyventojų pateikė deklaracijas su mokėtina GPM suma, jie turės sumokėti virš 109 mln. eurų GPM. Naujausiais duomenimis, VMI daugiau nei 71 tūkst. gyventojų jau grąžino daugiau nei 11,8 mln. eurų mokesčių permokos.

Šiais metais pajamas už 2018 metus turi deklaruoti beveik 702 tūkst. gyventojų, iš jų deklaracijas jau pateikė beveik 361 tūkst. gyventojų. Turto deklaracijas už 2018 metus turi pateikti daugiau nei 99 tūkst. gyventojų, iš jų deklaracijas jau pateikė – beveik 41 tūkst. gyventojų.

Įsteigta trigubai daugiau profesinių sąjungų

Sutapo, kad šiemet I ketvirtį įsteigta kone trigubai daugiau naujų profesinių sąjungų nei pernai tuo pačiu metu: šiemet – 33, pernai – 12, rodo Registrų centro duomenys. Tačiau Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė paaiškino, kad priežastis kita – naujų profesinių sąjungų steigimą lėmė Lietuvos aukščiausiojo teismo (LAT) išaiškinimas.

Dauguma šiemet naujų įsiteigtų profesinių sąjungų jungia atskirų darželių, mokyklų ar kitų švietimo organizacijų darbuotojus, ir didelė dalis jų įsteigta adresu J.Jasinskio 9, Vilniuje. Čia veikia ir Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija. Jos pirmininkė paaiškina, kad steigti profesines sąjungas teko dėl techninės priežasties.

„Praėjusiais metais LAT išaiškino, kad profesinės sąjungos šakos padalinys nėra įmonės darbdavio lygmeniu veikianti profesinė sąjunga. O mes turėjome nemažai struktūrų: vienos steigė juridinius vienetus įmonėse, o kitos steigė padalinius. Kai nei iš šio, nei iš to LAT išaiškino, kad pastaruoju atveju padalinys nėra darbdavio lygmeniu veikianti profesinė sąjunga, atsirado kliūčių pasirašyti kolektyvines sutartis“, – aiškina I.Ruginienė.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Inga Ruginienė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Inga Ruginienė

Anot jos, po išaiškinimo operatyviai buvo koreguojamas Darbo kodeksas, kuriame aiškiau apibrėžta, kad profesinės sąjungos padalinys yra darbdavio lygmeniu veikianti profesinė sąjunga. Tačiau, kol nebuvo aišku dėl įstatymo korekcijos, buvo įsteigta naujų juridinių vienetų.

„Tuomet dar nežinojome, kaip bus su Darbo kodekso pakeitimu, todėl buvo pradėta tuos padalinius registruoti kaip juridinius vienetus tam, kad būtų galima pasirašyti kolektyvinę sutartį“, – sako I.Ruginienė.

Įstatymų pataisos šią problemą, anot jos, jau išsprendė – „skubėti ir registruoti naujų juridinių vienetų nebereikės“.

Ji pažymėjo, kad skirti paramą galima ir juridinio asmens neturinčioms profesinėms sąjungoms – padaliniams.

„Juridinis ar nejuridinis asmuo, lygiai taip pat galima skirti vieną procentą paramos – pagrindinis centras yra šakinė organizacija ar susivienijimas, kuris steigia padalinius. Tai tas susivienijimas turi ir sąskaitą, ir paramos gavėjo statusą. Pasikeitimai nei sutrikdė, nei paskatino paramos skyrimo ar gavimo“, – sako I.Ruginienė.

Dažniausiai pasitaikančios klaidos, pildant Gyventojų pajamų mokesčio deklaraciją

  • Deklaruojamos ne visos pajamos iš individualios veiklos.
  • Gyventojai pamiršta deklaruoti nekilnojamojo turto nuomos pajamas gautas už išnuomotą butą, namą ar žemę.
  • Deklaruoja įmokas už studijas, nors jas jau yra deklaravęs kitas šeimos narys.
  • Gyvybės draudimo išmokas deklaruoja prie neapmokestinamųjų pajamų, nors jos dažnais atvejais yra apmokestinamos.
  • Preliminarios deklaracijos L priede gyventojas neteisingai parenka išlaidų rūšies kodus, pvz. studijų įmoka turi būti nurodoma kodu 2, o grąžinta paskola už studijas turi būti deklaruojama kodu 5.
  • Deklaruojama neteisinga turto įsigijimo kaina. Gyventojas šią reikšmę turėtų įrašyti iš turto įsigijimo dokumentų, tačiau ne visuomet juos išsaugo.
  • Neteisingai pasirenkamas individualioje veikloje taikomas apskaitos principas. Jei gyventojas, vykdantis individualią veiklą yra PVM mokėtojas ar yra priskyręs veiklai savo turtą, tuomet jis negali rinktis pajamų pripažinimui pinigų principo. Jis privalo pajamas pripažinti pardavus prekes, produkciją ar suteikus paslaugas, nors apmokėjimas bus po kurio laiko – kaupimo principu. Visi kiti individualioje veikloje pajamas pripažinti gali tuomet, kai gauna apmokėjimą – pinigų principu.
  • Deklaruoja išskaičiuotą gyventojų pajamų mokestį (GPM) nuo individualios veiklos, nekilnojamojo turto, vertybinių popierių pardavimo pajamų, kai GPM nuo tokių pajamų nėra išskaičiuotas.
  • Nedeklaruoja iš užsienio valstybių gautų pajamų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius