Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Liko dvi savaitės: verslai kviečiami kurti nuotolinį minų atpažinimo sprendimą

Šių metų pradžioje NATO paskelbė 14-ąjį tarptautinį inovacijų iššūkį, kurio metu Lietuvos ir kitų šalių įmonės kviečiamos kurti technologijas, galinčias nuotoliniu būdu atpažinti sprogstamosiomis medžiagomis užterštas vietas ir jas neutralizuoti. Organizacijos savo pasiūlymus gali teikti iki š. m. balandžio 17 dienos – vienas iš finalininkų sprendimų bus toliau plėtojamas ir pritaikomas NATO, rašoma „Inovacijų agentūros“ pranešime spaudai.
Dronas
Dronas / „Everdrone“/„Cover Images“ nuotr.
Temos: 3 NATO Mina Dronas

Šio iššūkio finalas pirmą kartą vyks Lietuvoje. Jį kartu su NATO organizuoja Inovacijų agentūra, Ekonomikos ir inovacijų ministerija bei Krašto apsaugos ministerija.

Kaip praneša organizacija „Human Rights Watch“, šiuo metu beveik 70-yje šalių ir teritorijų vis dar galima rasti apie 110 milijonų minų, o praėjus dvejiems metams po Rusijos pradėto karo Ukrainoje, ši šalis tapo viena iš labiausiai užminuotų teritorijų pasaulyje. Konflikto zonose ir jų paveiktuose regionuose paslėptos sprogstamosios medžiagos trukdo naudotis žemės ūkio paskirties žeme, statyti ligonines, mokyklas ir kitus svarbius objektus, tiekti humanitarinę pagalbą, taip pat kelia didžiulę grėsmę tiek karinėms pajėgoms, tiek ir civiliams gyventojams.

Ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės teigimu, dėl šios priežastis labai svarbu kurti inovacijas, galinčias padėti užtikrinti saugią ir stabilią ateitį, kurioje neliktų žmonėms pavojingų teritorijų.

„Šis NATO iššūkis – unikali proga mūsų įmonėms ne tik prisidėti prie saugesnės ateities kūrimo, bet ir parodyti stiprią Lietuvos patirtį inovacijų srityje bei gebėjimą konkuruoti tarptautinėje arenoje. Mūsų šalis aktyviai vysto pažangius sprendimus – nuo lazerinių technologijų iki elektroninių kovos priemonių, kurios sėkmingai naudojamos Ukrainoje ir eksportuojamos į kitas NATO šalis. Taigi, turime išties daug potencialo patekti tarp šio inovacijų iššūkio finalininkų“, – teigia A.Armonaitė.

Iššūkio finalą organizuojančios Inovacijų agentūros „ManuFuture Lab“ skyriaus vadovė Sigutė Stankevičiūtė dalijasi, jog kuriant sprendimą, galintį nuotoliniu būdu nuskaityti ir identifikuoti sprogiosiomis medžiagomis užterštas vietas, pirmenybė turi būti teikiama saugos funkcijoms. Pasak jos, svarbu, kad būtų išvengta atsitiktinių detonacijų ar žalos aplinkai, taip pat sprendimai turi būti suderinti su esamomis karinėmis ir humanitarinėmis sistemomis.

„Be inovacijos, galinčios identifikuoti užminuotas teritorijas, taip pat siekiama rasti sprendimą, kuris apdorotų žvalgybos metu surinktus duomenis ir pateiktų juos patogiu būdu, bei sukurti technologijas, kurios galėtų nuotoliniu būdu neutralizuoti sprogstamuosius įtaisus“, – sako S.Stankevičiūtė.

Pasak ekspertės, norintys dalyvauti iššūkyje nebūtinai turi pristatyti jau išbaigtą galutinį produktą, NATO ieško sprendimo, kurį būtų galima realizuoti ir pritaikyti praktikoje.

14-ojo NATO inovacijų iššūkio finalininkai bus paskelbti š.m. gegužės 17-ąją, o finalo renginys birželio 12-ąją bus organizuojamas Lietuvoje. Renginio metu savo projektus pristatysiančius finalininkus vertins gynybos sektoriaus ekspertai, į Lietuvą atvyks NATO ir kitų šalių gynybos srities atstovai.

Vertindama sukurtas inovacijas komisija atsižvelgs į jų efektyvumą, saugą, naujoves ir integraciją. Geriausių pasiūlymų autoriai bus apdovanoti piniginiais prizais, o vienas iš dešimties finalinių pasiūlymų galės būti ir toliau plėtojamas bei pritaikomas NATO.

Registruotis į NATO inovacijų iššūkį galima čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius