Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Liko savaitė deklaracijoms ir paramai teikti – 300 tūkstančių gyventojų turėtų suskubti

Gegužės 2 d. baigiasi terminas, kuomet dar galima suspėti deklaruoti pajamas ir turtą laiku, taip pat skirti dalį pajamų mokesčio paramai. Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) skaičiuoja, kad 325 tūkst. gyventojų, nors privalo, deklaracijų dar nepateikė. Jau grąžinti 22 milijonai eurų mokesčių permokų, bet eilėje dar laukia 47 mln. eurų.
Valstybinė mokesčių inspekcija
Valstybinė mokesčių inspekcija / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Iki penktadienio VMI jau buvo gavusi 802 tūkst. gyventojų pajamų mokesčio (GPM) deklaracijų, pagal jas mokesčių mokėtojams turėtų būti sugrąžinta iš viso 69 mln. eurų, o deklaruota gyventojų skola biudžetui – 70 mln. eurų. Pernai iš viso buvo pateikta 1,2 mln. deklaracijų.

„Šiuo metu 325 tūkst. deklaruoti privalančių gyventojų dar nepateikė deklaracijų“, – 15min informavo VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė.

Tarp jų – 133 tūkst. gyventojų, kurie pasinaudojo didesniu nei priklauso neapmokestinamuoju pajamų dydžiu (NPD), 55 tūkst. gyventojų perleido automobilį ar kitą transporto priemonę, neišlaukę 3 metų laikotarpio. Taip pat 42 tūkst. gyventojų dar turi pateikti deklaracijas, nes vykdė veiklą pagal verslo liudijimą, 21 tūkst. gyventojų sudarė nekilnojamojo turto pardavimo sandorių ir to taip pat nedeklaravo.

Pirmieji 176 tūkst. pajamas deklaravusių gyventojų jau atgavo mokesčių permokas už 2016 m. – jiems sugrąžinta 22 mln. eurų GPM permokų, informavo VMI.

„Primename, kad permokas gyventojai gali susigrąžinti ne tik už praėjusius, bet ir už ankstesnius 5-erius metus, jiems tereikia pateikti ar patikslinti ankstesnių laikotarpių GPM deklaracijas“, – patikina S.Alikonytė-Šnirienė.

Aktyviai teikia paramą – šiemet galima ir menininkams

Šiais metais paramą nuo savo sumokėto GPM jau skyrė 451 tūkst. gyventojų, skaičiuoja VMI. Pernai iš viso buvo 627 tūkst. tokių gyventojų, tikėtina, kad aktyviausiai parama bus skiriama paskutinę savaitę.

VMI informavo, jo šiemet pirmą kartą gyventojai gali paremti ir menininkus, turinčius paramos gavėjo statusą. Paramą galinčių gauti menininkų sąrašas yra skelbiamas VMI interneto svetainėje.

„Gyventojai gali paremti ne tik visuomenines organizacijas, fondus ir kt. paramos gavėjus, skirdami jiems iki 2 proc. pajamų mokesčio dalies, bet ir iki 1 proc. skirti politinėms partijoms. Iš viso – 3 proc. nuo praėjusiais metais sumokėto gyventojų pajamų mokesčio“, – aiškina S.Alikonytė-Šnirienė.

VMI primena, kad, gyventojų, privalančių pateikti metinę pajamų deklaraciją, tačiau to nepadariusių iki gegužės 2 d., prašymai dėl paramos skyrimo nenagrinėjami, todėl ragina nepamiršti to padaryti laiku.

Deklaruoti pajamas ir turtą iki gegužės 2 dienos galima internetu, naudojantis programėle, taip pat ir e. paštu ar fiziškai aptarnavimo skyriuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius