TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Limartijaus“ vadovas Jonas Lisauskas: „Verslą gali kurti ir pragare, turėk tik idėją ir lėšų“

Jau 18 metų gyvuojančios medienos apdirbimo įmonės „Limartijus“ vadovas Jonas Lisauskas pasakojo, kad verslo idėja gimė beieškant, kuo užsiimti kaime žiemą, laisvesniu nuo darbų metu. Kalbėdamas apie verslo galimybes Lietuvoje „Limartijaus“ savininkas nedrįso vertinti nei teigiamai, nei neigiamai, tik atsakė manantis, kad verslą galima kurti net ir pragare – tereikia geros idėjos ir pinigų.
„Limartijus“
„Limartijus“

Ieškojo užsiėmimo žiemai

Jonavos rajone įsikūrusios ir jau kone du dešimtmečius gyvuojančios medienos apdirbimo bendrovės „Limartijus“ vadovas J.Lisauskas neslepia, kad įkurti verslą Lietuvoje nėra lengva.

Paklaustas, kaip nusprendė pasukti būtent tokio verslo keliu, J.Lisauskas juokavo gerai net nepamenantis verslo pradžios: „Tai buvo labai seniai. Mes įkūrėme įmonę prieš 18 metų, taigi laiko jau prabėgo pakankamai. Viskas prasidėjo nuo smulkmenų. Pagalvojome, kad žiemą, kai kaime mažiau darbų, galėtume pasiūlyti žmonėms medienos pjaustymo paslaugą. Po truputį viskas taip ir rutuliojosi.“

Pagalvojome, kad žiemą, kai kaime mažiau darbų, galėtume pasiūlyti žmonėms medienos pjaustymo paslaugą. Po truputį viskas taip ir rutuliojosi.

„Limartijaus“ vadovas pasakojo, kad naujos veiklos paieškos nebuvo susijusios tik su veiklos žiemai susiradimu. Anot jo, kaime išgyventi nėra lengva – taigi turi suktis, ieškoti, iš kur gauti papildomų pajamų. „Vėliau klientų daugėjo, reikėjo nusipirkti daugiau įrangos, žiūrim jau ir apimtys didėja. Palikti viską buvo gaila, pagalvojom – reikia plėstis dar daugiau“, – savo verslavimo patirtimi dalijosi J.Lisauskas.

Postūmio prireikė plėtrai

J.Lisausko vadovaujama įmonė netrumpą laiką gyvavo iš savo pačios uždirbamų lėšų – ką gaudavo, tą ir investuodavo. „Padaugėjus klientų skaičiui, natūralu, kad prisireikia ir daugiau pajėgumų. Turiu pasakyti, kad kaime ne taip lengva rasti žmogų, išties norintį dirbti. Tokių yra, aišku, ir tiems mano įmonės durys atviros, tačiau nemažai ir kitokių. Pastarieji nori tik eiti į darbą, o jame dirbti – jau kitas klausimas“, – šmaikštavo verslininkas.

„Taigi – užsakymų daugėjo ir reikėjo atrasti, kaip juos įgyvendinti. Nusprendėme įsigyti įrangą. Medienos srityje dirbu daugybę metų, pats puikiai žinau, kaip pjaunant pakenksi medžiui, kaip ne, ką ir kokioje situacijoje reikia daryti. Pats sugalvojau, kokių staklių man reikia, ir jas mums gamino pagal užsakymą“, – pasakojo jonavietis.

Iš kur gauti lėšų minėtoms staklėms įsigyti, J.Lisauskui teko pasukti galvą. „Aišku, teko imti paskolą, bet jos taip lengvai niekas neduoda. Juk bankas nori būti įsitikinęs, kad pinigus jam grąžins. Taigi – įmonė privalo turėti užstatą, arba, kaip mūsų atveju, gauti „Invegos“ garantiją“, – teigė „Limartijaus“ vadovas. Verslininkas tikino, kad be minėtos garantijos vargu ar būtų gavęs paskolą, taigi – įmonės modernizacija galėjo ir neįvykti. „Ta parama gerai ne tik tuo, kad leido paskolą pasiimti. Dar pasinaudojau ir daliniu palūkanų kompensavimu trejiems metams, o tai paprasčiausiai padeda sutaupyti pinigų, juos gali skirti įmonei“, – kalbėjo įmonės įkūrėjas.

VIDEO: Pristigus gerų darbuotojų, investuojama į modernią įrangą

Tikslių „Limartijaus“ lentpjūvės darbų apimčių savininkas įvardyti negalėjo – anot jo, tai nulemia įvairūs veiksniai. „Priklauso nuo mėnesio – vieną užsakymų būna daugiau, kitą mažiau. Galiausiai, mes nesistengiame padaryti kuo daugiau. Jei mes galime padaryti mažiau, bet kokybiškai, ir už tą pačią kainą kaip daug ir nekokybiškai, tai, aišku – renkamės pirmąjį variantą. Mes orientuojamės tik į kokybišką produkciją“, – apie įmonės darbo specifiką kalbėjo verslininkas.

J.Lisauskas pasakojo, kad jo įmonės privalumas – galimybė gaminti nestandartinius gaminius. „Mūsų naujosios staklės mums leidžia gaminti įvairių matmenų gaminius, kuriuos kitoms įmonėms pagaminti sunku arba jos išvis to nedaro“, – tęsė įmonės savininkas.

Tiesą sakant, manau, kad verslą įkurti gali nors ir pragare, tik reik geros idėjos ir pinigų.

„Kalbant labai preliminariai, per mėnesį pagaminame apie 150 kubinių metrų pirmos rūšies produkcijos ir apie 50 kubinių metrų antros rūšies, taigi – tai nėra daug“, – apytikslias įmonės darbo apimtis įvardijo verslininkas.

Verslas – nors ir pragare

„Limartijaus“ vadovas teigė, kad įvertinti verslo įkūrimo galimybes Lietuvoje yra sunku, tai priklauso nuo kelių veiksnių. „Turėdamas idėją, bet neturėdamas bent minimalių savo lėšų jai įgyvendinti, Lietuvoje susidursi su problema, kad bankai labai sunkiai naujiems verslams jų skolina“, – svarstė J.Lisauskas.

Verslininkai, kreipdamiesi į kredito įstaigas dėl lėšų verslui pradėti ar plėsti, dažnai susiduria su nepakankamo užstato problema. „Invega“ padeda išspręsti šią problemą, garantuodama pirmos paskolos dalies grąžinimą kredito įstaigai iki 80 proc. paskolos sumos. Būtent šioms garantijoms teikti buvo įsteigtas Garantijų fondas, finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis.

„Pavyzdys galėtų būti kad ir mūsų atvejis. Įmonė dirba 18 metų, jokio bankroto, išsilaikėme per krizes, darbuotojams algos mokamos, o imant paskolą staklėms, teko ne tik jas užstatyti, ir pasinaudoti „Invegos“ garantija, bet dar ir savo turto užstatyti. Taigi bankai apsidraudžia kone 300 proc.“, – teigė verslininkas.

Vis dėlto J.Lisauskas neabejojo, kad kuriantiems verslą patys svarbiausi yra du dalykai: „Tiesą sakant, manau, kad verslą įkurti gali nors ir pragare, tik reik geros idėjos ir pinigų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius