-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Siūlo, kad išėjusieji į išankstinę pensiją po kurio laiko galėtų gauti pilną išmoką

Antradienį Seime svarstoma demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovų teikiama socialinio draudimo pensijų įstatymo pataisa, kuria siekiama užtikrinti, jog išankstinę pensiją pasirinkę gyventojai galėtų gauti pilną išmoką tuomet, kai iš asmens vykdomų atskaitymų suma tampa lygi visai išankstinės pensijos metu išmokėtai sumai.
Senjorai
Senjorai / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Šiuo metu valstybė su išankstinę pensiją pasirinkusiais gyventojais elgiasi kaip su amžinaisiais skolininkais – nesvarbu kiek metų žmogus gauna sumažintą pensiją, nesvarbu, kada grąžina sumą, susidariusią per išankstinės pensijos laikotarpį, jo pensija lieka sumažinta iki gyvenimo pabaigos“ – sako pataisų iniciatorius Linas Kukuraitis.

Anot demokrato, tai ypač socialiai neteisinga situacija, kuriai išspręsti reikia tik politinės valios ir noro atkurti teisingumą. Sodros duomenimis, šiuo metu išankstinę pensiją gauna apie 7500 gyventojų ir ji yra apie 25 procentais mažesnė nei vidutinė senatvės pensija šalyje, statistika rodo, jog vidutinė išankstinė pensija šiuo metu 40 procentų mažesnė už santykinio skurdo ribą šalyje.

„Sprendimas mokėti visą pensijos dydį, kai atsiskaitoma už išankstines išmokas, niekaip reikšmingai nepaveiktų šalies biudžeto, nes valstybės mastu gavėjų skaičius yra sąlyginai nedidelis, tačiau tai turėtų labai reikšmingos įtakos tūkstančių vyresnio amžiaus gyventojų namų ūkio biudžetams ir leistų gyventi oriau“ – sako Seimo narys Linas Kukuraitis.

Socialinių reikalų ir darbo komiteto vicepirmininko manymu, išankstinės senatvės pensijos sistema savaime yra ydinga, nes visuomenei senėjant ir ženkliai trūkstant darbo jėgos valstybė turėtų būti suinteresuota kuo ilgiau išlaikyti žmones darbo rinkoje, o ne išleisti į pensiją anksčiau laiko.

„Mano galva žmogaus sprendimas rinktis išankstinę pensiją yra valstybės socialinės apsaugos sistemos pralaimėjimas. Tokio pasirinkimo neturėtų būti, nes žmogui jis nuostolingas. Jo ir neprireiktų, jei žmogui dėl įvairių priežasčių netekus darbo ar darbingumo tinkamai suveiktų nedarbo draudimas, užimtumo skatinimo programos, netekto darbingumo, socialinės išmokos ir kitos priemonės“ – teigia parlamentaras.

Pasak Seimo nario, išankstinę pensiją paprastai renkasi pažeidžiamų socialinių grupių atstovai, dažnai turintys žemesnį išsilavinimą, dirbantys sunkų fizinį darbą, kuris daro neigiamą įtaką sveikatai. Lino Kukuraičio teigimu, siūlomi įstatymų pakeitimai leistų atkurti socialinį teisingumą ir nebausti žmonių, kurie neturėdami alternatyvų rinkosi išankstines pensijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius