Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 07 /12:52

Antradienį 130 tūkst. žmonių sužinos, kokiame pensijų fonde jie atsidūrė

Pirmadienį „Sodra“ oficialiai pristatė pensijų skaičiuoklę. Gyventojai per pusmetį raginami apsispręsti, ar kaupti senatvės pensijai papildomai, ar ne. Socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio teigimu, skaičiuoklė yra paremta pesimistiniu scenarijumi. Tai reiškia, kad, jeigu aplinkybės bus palankesnės, pensija bus didesnė nei prognozuoja skaičiuoklė.
Linas Kukuraitis
Linas Kukuraitis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 2 Sodra Pensija

Skaičiuoklė, kurią pristatė „Sodra“, leidžia jums prognozuoti, kokią pensiją gautumėte tuo atveju, jeigu nekauptumėte papildomai, ir tuo atveju, jeigu nuspręstumėte taupyti. Skaičiuokle geriausia naudotis prisijungus prie „Sodros“ sistemos, tuomet dalį skaičiuoklės laukų sistema užpildo automatiškai.

Skaičiuoklę rasite ČIA.

„Nuo sausio 1 iki liepos pirmos turime visi pasidaryti šiuos apsisprendimus. Apsisprendimas yra individualus, kuo daugiau instrumentų, informacijos, nuomonių, tuo tas sprendimas gali būti taiklesnis, labiau naudingas dabarčiai ir ateičiai“, – pirmadienį kalbėjo L.Kukuraitis.

Jeigu demografinės tendencijos bus geresnės, jeigu politika bus palanki, turėsime dar geresnes pensijas, – sakė L.Kukuraitis.

Pasak jo, pagrindinis skaičiuotės tikslas yra sudaryti sąlygas tinkamai apgalvoti ir apsispręsti, ką rinktis – kaupti papildomai ar nekaupti.

„Svarbu, kad dalyviai naudotųsi šiuo įrankiu, nes apsisprendimas yra ilgalaikis. Apsisprendimą darydami turime pasverti daug už ir prieš. Pasirinkimo variantų yra bent keli“, – aiškino ministras.

L.Kukuraičio teigimu, skaičiuoklė yra paremta pesimistiniu scenarijumi, kad dirbančiųjų skaičius mažės, be to, neįvertinta politikos įtaka.

„Jeigu demografinės tendencijos bus geresnės, jeigu politika bus palanki, turėsime dar geresnes pensijas. Iš „Sodros“ pusės turime minimalistinį scenarijų“, – aiškino ministras.

Jeigu atlyginimas labai didelis, tuomet vis daugiau prasmės kaupti savarankiškai, kur niekas nereguliuos. Bet tada jis negaus jokių lengvatų, – aiškino M.Kalesinskas.

Itin konservatyviomis prielaidomis skaičiuoklėje paremtos ir prognozės dėl pensijų fondų uždarbio. Pensijų fondų dalyvių asociacijos valdybos pirmininkas Marijus Kalesinskas tikino, kad vidurkiai prognozuojami netgi mažesni nei galėtų būti. Vis tik M.Kalesinskas sukritikavo pačią pensijų reformą.

„Per dažnai keičiama sistema. Bet turim, ką turim. Manome, kad kaupiantiesiems sunku susigaudyti, ką pasirinkti“, – sakė jis.

„Pirmoji pakopa veikia ir užtikrina adekvačią pensiją tik tam tikroms sąlygomis – kai daug jaunų žmonių, nėra labai daug pensininkų. Matome priešingas tendencijas, ypač Lietuvos atveju dar dėl emigracijos matome kad dirbančiųjų mažėja ir dar mažės artimiausią dešimtmetį. Žmonės vis gyvena ilgiau. Iš kažko reikia tą pensiją užtikrinti. Vien sodrinė pensija nepajėgi visko suteikti. Klausimas, kaip papildyti tą pensiją“, – dėstė M.Kalesinskas.

Nuo sausio visi jaunesni nei 40 metų ir dirbantys asmenys, bet nekaupiantys papildomai, buvo automatiškai priskirti į antros pakopos pensijų fondus. 130 tūkst. žmonių atsitiktinai paskirta viena iš 5 bendrovių.

Kokiai bendrovei priskirti gyventojai, jie galės sužinoti jau sausio 8 dieną. Iki liepos mėnesio jokie pinigai iš jų nuskaičiuojami nebus – per pusmetį jie galės pakeisti pensijų bendrovę arba apskritai pareikšti valią nedalyvauti kaupime.

Iš ko galima rinktis?

Lietuvos investicijų ir pensijų fondų asociacija (LIPFA) pirmadienį išplatino pranešimą, paaiškindama, ką dabar turi ir gali daryti gyventojai.

Kaupiantiems II pakopoje maksimaliai – trys pasirinkimai

  • Pirmasis – po Naujųjų metų pasikeitus kaupimo formulei į 3+1,5 sutikti su pokyčiu ir nieko nedarant tiesiog kaupti vietoj 2 proc. nuo atlyginimo, 3 proc.
  • Antrasis – sustabdyti kaupimą apie tai pranešant savo kaupimo bendrovei iki 2019 m. birželio 30 d. ir paliekant sukauptas lėšas fonde.
  • Trečiasis – nutraukti kaupimą ir sukauptas lėšas grąžinti „Sodrai“ apie tai pranešant kaupimo bendrovei iki 2019 m. birželio 30 d.

Pasirinkimai tiems, kas papildomai nekaupia

Iki šiol nekaupiantys asmenys arba kaupiantys minimaliai nuo 2019 m. turės keturis pasirinkimus – pradėti kaupti su palaipsniui didėjančia įmoka, iš karto kaupti su maksimalia įmoka, stabdyti kaupimą lėšas paliekant pensijos fonde ar atsisakyti papildomo kaupimo lėšas grąžinant „Sodrai“.

  • Palaipsniui didėjanti įmoka. Visi automatiškai bus pakviesti kaupti II pakopoje papildomai ir nuo savo atlyginimo prisidėti 1,8 proc., o iš biudžeto už tai gauti 0,3 proc. paskatą nuo vidutinio darbo užmokesčio. Paties žmogaus įmoka ir paskata didės 5 metus, kasmet po 0,3 proc., kol pasieks 3+1,5 proc. Šis pasirinkimas – savaiminis, tad nepasirinkus kitų, jis bus taikomas automatiškai.
  • Maksimali įmoka iš karto. Papildomai nekaupiantys asmenys iki liepos 31 d. gali pasirinkti iš karto į savo pensijų fondą nuo atlyginimo mokėti 3 proc. ir iš valstybės gauti maksimalią paskatą, t. y. 1,5 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio, kas, planuojama, sudarys apie 16,4 eurų per mėnesį. Tam reiktų kreiptis į savo bendrovę ir pateikti prašymą iki 2019 m. liepos 31 d.
  • Papildomo kaupimo atsisakymas. Svarbu atkreipti dėmesį, kad iki šiol visai nekaupę dirbantieji iki 40 metų nuo 2019 metų bus automatiškai priskirti vienai iš kaupimo bendrovių. Tačiau bendrovę ar fondą žmogus gali pasirinkti ir pats, nelaukdamas kol toks veiksmas bus padarytas už jį. Tam reiktų pasirašyti sutartį su patinkančia bendrove nelaukiant automatinio įkėlimo. Visgi jeigu asmuo nuspręstų, kad kaupti papildomai nenori, apie šį sprendimą turės pranešti „Sodrai“ iki 2019 m. birželio 30 d. Norintieji atsisakyti kaupti papildomai jau sukauptas lėšas gali arba palikti fonde, arba perkelti į „Sodrą“.

Kada apsimoka kaupti

M.Kalesinsko teigimu, žmonėms, kurie uždirba itin daug, papildomas kaupimas būtent pensijų fonde yra ne vienintelis pasirinkimas.

„Kaupti yra trys variantai: antros, trečios pakopos pensijų fondai arba visi likę sprendimai. Antros pakopos pensijų fonde valstybė primoka, trečioje – suteikia mokesčių lengvatas, ir yra daugybė galimybių, kaip žmogus gali papildomai kaupti, bet čia jau jam niekas nieko nepridės“, – aiškino specialistas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Marijus Kalesinskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Marijus Kalesinskas

Pasak jo, jeigu žmogus uždirba 2,5-3 tūkst. eurų, jie galbūt išloš daugiau kaupdami trečiojoje pensijų pakopoje.

„Jeigu atlyginimas labai didelis, tuomet vis daugiau prasmės kaupti savarankiškai, kur niekas nereguliuos. Bet tada jis negaus jokių lengvatų. Didžiajai daliai visuomenės tos lengvatos antroje, trečioje pakopoje yra labai labai svarbios“, – aiškino M.Kalesinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius