Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Lino siuvinių pardavėjai dvejus metus kūrė „Registrų centro“ dizainą ir prekės ženklus

Registrų centras dar ilgai neatsikratys praeities vaiduoklių. Socialiniuose tinkluose paviešinta žinia, kad smulki lino gaminių prekybos įmonė dvejus metus buvo Registrų centro (RC) prekių ženklų dizaino kūrėja ir kitų reklamos paslaugų teikėja. Tik teiginys, kad už valandą mokėta po 1680 eurų, pasirodė neteisingas. Vis tik kyla abejonių dėl buvusio pirkimo skaidrumo – įžvelgiami pažeidimai.
Registrų centras
Registrų centras / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Socialiniame tinkle „Facebook“ sukurtas puslapis „Dizainologija“, kurį pildo Vilniaus dailės akademijos Grafinio dizaino katedros docentas ir dizaino studijos „Mata Hari“ kūrybos vadovas Robertas Jucaitis, pernai rugsėjo 13 d. uždavė mįslę: „Atspėkite, kuri Lietuvos įstaiga sumokėjo ir kokia UAB gavo už dizainerio/projekto vadovo valandos darbą 1680 eurų?“

Atsakymas paviešintas tik šiemet sausio 1 d.

„Atsakymas – tiek VĮ „Registrų centras“ už grafinio dizaino/brendingo darbus sumokėjo UAB „Velveto slėnis“ (velvetvalley.com), užsiimančiai… lininių gaminių prekyba“, – įraše teigia „Dizainologija“.

Cituojama ištrauka iš 2016 m. balandį sudarytos sutarties, kur nurodyta, kad preliminarus paslaugų kiekis ir apimtis – 36 valandos, tuo tarpu bendra sutarties vertė – 60,5 tūkst. eurų. Taip gautas 1680 eurų valandos įkainis.

„Su kuo ir sveikinu visą grafinių dizainerių bendruomenę Naujųjų proga. Svarbu ne jūsų darbų kokybė, o pažintys. P.S. Pateikdamas dokumentus CVPP, „Registrų centras“ „Velveto slėnio“ įkainius ėmė ir iškirpo, o kas buvo „Velveto slėnio“ konkurentai apklausoje, RC informuoti atsisakė“, – pateikiama įraše.

Įrašas sulaukė pasipiktinimo, juo ėmė dalintis ir aktyvūs socialinio tinklo nariai.

Tačiau Registrų centras paneigė tokį įkainį – tai tik neatitikimas viename sutarties punkte, o konkretūs dešimteriopai mažesni įkainiai nurodyti kitoje sutarties dalyje. Vis tik pripažįstama, kad gali būti pažeidimų ir trūksta skaidrumo, kaip apskritai sudaryta ši sutartis. Dėl to aiškinamasi, kas pagal šią sutartį buvo perkama.

Mažosios bendrijos „Velveto Slėnis“ veiklos rūšis – tekstilės gaminių mažmeninė prekyba specializuotuose parduotuvėse, nurodo „Sodra“. Tačiau RC iš įmonės pirko rinkodaros rėmimo, reklamos paslaugas ir grafinio dizaino paslaugas.

Paskelbtas įkainis neatitinka tikrovės

Rinkodaros, rėmimo ir reklamos paslaugų sutartis tarp RC ir „Velveto slėnio“ sudaryta 2016 m. balandžio 27 d. Pagal RC poreikį buvo teikiamos projektų valdymo, prekės ženklų sukūrimo ir atnaujinimo, grafinio dizaino ir maketavimo paslaugos.

„Informacija apie nerealius paslaugų įkainius neatitinka tikrovės, nes sutartyje įrašytas preliminariai numatomas pirkti valandų kiekis buvo padalintas iš maksimalios sutarties vertės. Valandiniai įkainiai yra aiškiai nurodyti sutartyje ir jie nėra nepagrįstai dideli. Tiksliai atsakyti, už kokį kiekį ir kokių darbų buvo atsiskaityta, šiuo metu negalime. Šiuo metu peržiūrime, kokie realūs darbai buvo atlikti pagal sutartį“, – informavo RC atstovas spaudai Mindaugas Samkus.

Jis patikina, kad valandos įkainiai buvo aiškiai apibrėžti sutartyje: projektų vadovo valanda kainavo 102,85 euro, o dailininko/dizainerio – maketuotojo valanda atsiėjo 127,05 – 151,25 euro, priklausomai nuo perkamos paslaugos.

Jis 15min taip pat neatskleidė kitų konkurse dalyvavusių tiekėjų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Registrų centras
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Registrų centras

„Kvietimai teikti pasiūlymus šiame konkurse el.paštu buvo išsiųsti 3 tiekėjams, tarp jų ir MB „Velveto slėnis“. Pasiūlymus pateikė visi tiekėjai (vienas jų praleidęs terminą). Laimėtoju pripažinta MB „Velveto slėnis“, pateikęs mažiausios kainos pasiūlymą. Antroje vietoje likusio tiekėjo paslaugų įkainiai buvo didesni. Sutartis pasirašyta 12 mėn. laikotarpiui, nustatant, kad bendra sutarties kaina yra tiekėjo faktiškai atliktų projektų kaina pagal paslaugų įkainius, tačiau ne daugiau kaip 50 tūkst. eurų be PVM“, – aiškina M.Samkus.

Anot jo, buvo išnaudota visa ši sutartis – nupirkta paslaugų už 60,3 tūkst. eurų su PVM.

Pirkimo procedūros pažeidžia teisės aktus

Pats RC pripažįsta, kad pirkimas neatrodo skaidrus.

„Norime pažymėti, kad minėto pirkimo procedūros buvo atliktos pažeidžiant viešuosius pirkimus reglamentuojančius teisės aktus – centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje (CVP IS) nebuvo paskelbta apie pirkimą, nors pagal patvirtintas Registrų centro taisykles, pirkimai, kurių vertė lygi 50 tūkst. Eur ar daugiau, turėjo būti skelbiami CVP IS. Be to, pirkimą atliko ne pirkimų komisija, o pirkimo organizatorius“, – teigiama RC komentare.

Bet darbo pareigų pažeidimo tyrimas jau nebegali būti pradėtas dėl senaties terminų.

„Tačiau RC atidžiai peržiūrės pagal šią sutartį atliktus ir priimtus konkrečius darbus, o nustačius sukčiavimo požymių informacija gali būti perduota teisėsaugai. Apibendrinant galima pasakyti, kad tai yra dar vienas neatsakingo, neūkiško ir korupcijos riziką keliančio valdymo pavyzdys, kuris skaidriai valdomoje valstybės įmonėje neturėtų būti toleruojamas“, – teigia M.Samkus.

Tai ne vienintelė RC sutartis su „Velveto slėniu“ – 2017 m. balandžio 18 dieną pasirašyta 48,4 tūkst. eurų vertės sutartis rinkodaros, rėmimo ir grafinio dizaino paslaugoms. Tačiau RC informavo, kad sutartis pasibaigė neišnaudojus visos sumos – pagal šią sutartį panašiais įkainiais išleista 15,2 tūkst. eurų.

M.Samkus detalizavo, kad „Velveto slėnis“ RC kūrė infografikus, ruošė prezentacijas, kūrė vieno iš paslaugų portalo dizainą, tačiau šiuo metu sutartys dar peržiūrimos.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Eurai
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Eurai

Viešųjų pirkimų tarnybos informacinėje svetainėje daugiau nėra jokių įrašų apie viešuosius pirkimus, kuriuose dalyvavo „Velveto slėnis“.

Bandant prisiskambinti „Velveto slėnio“ savininkei ir vadovei Raimondai Morkevičienei viešai nurodytu telefonu, jis buvo išjungtas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje