Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

LVAT: Užimtumo tarnyba pagrįstai nemokėjo subsidijų sanatorijos „Belorus“ darbuotojams

Užimtumo tarnyba pagrįstai nemokėjo subsidijų dėl Europos Sąjungos (ES) sankcijų Minskui 2020–2021 metais suvaržytos Baltarusijos sanatorijos „Belorus“ Druskininkuose darbuotojams, galutinai nusprendė teismas.
Sanatorijos „Belorus“ piketas Vilniuje
Sanatorijos „Belorus“ piketas Vilniuje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) praėjusį trečiadienį atmetė „Belorus“ skundą ir paliko galioti Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmų 2022 metų vasario sprendimą, kuriuo paliktas galioti tarnybos įsakymas nemokėti subsidijų nuo 2021 metų sausio 20 dienos prastovose buvusiems darbuotojams.

„Atsakovas (Užimtumo tarnyba – BNS) išsprendė Užimtumo įstatymu reglamentuojamos remiamojo įdarbinimo priemonės nutraukimo klausimą pagal nacionalinę teisę“, – rašoma LVAT nutartyje.

„Belorus“ teismams teigė, kad Užimtumo tarnybos įsakymas yra neteisėtas, pažeidžia jos teises, nes tarnyba rėmėsi ne savo, o Užsienio reikalų ministerijos duomenimis, „Swedbank“ veiksmais, kai 2020 metų gruodį buvo įšaldytos jos sąskaitos.

„Belorus“ teigė, kad Užimtumo tarnyba esą neišmokėjo 1 mln. eurų subsidijų jos darbuotojams.

„Įsakyme atsakovas (Užimtumo tarnyba – BNS) pats nenustatė (net nenagrinėjo ir nenustatinėjo) esminės aplinkybės, ar pareiškėjui yra pritaikytos tarptautinės finansinės sankcijos, o rėmėsi tik Užsienio reikalų ministerijos pateikta informacija apie „Swedbank“ nuomonę šiuo teisės ir fakto klausimu ir banko priimtu sprendimu įšaldyti pinigines lėšas“, – teismui teigė „Belorus“.

„Aplinkybė, kad pareiškėjas nesutinka su tarptautinių sankcijų pritaikymo jam teisėtumu, nesudaro pagrindo Užimtumo tarnybai nevykdyti Užimtumo įstatymo, kol nėra teismo sprendimo pripažinti sankcijų taikymą pareiškėjui neteisėtu“, – aiškino LVAT teisėjų kolegija.

2022 metų birželį „Belorus“ atleido šeštadalį (51 iš 298) darbuotojų. „Sodros“ duomenimis, šiuo metu sanatorijoje dirba 202 darbuotojai.

„Belorus“ kitose bylose siekė, kad teismai įvertintų banko veiksmų teisėtumą, nes dėl jų sanatorija esą patyrė nuostolių – prarado teisę į subsidijas, o Valstybinė mokesčių inspekcija išbraukė ją iš įmonių, nukentėjusių nuo koronaviruso pandemijos, sąrašo.

2020 metų gruodį dėl ES Baltarusijai įvestų sankcijų „Swedbank“ buvo įšaldęs sanatorijos sąskaitas, kuriomis buvo vėl leista naudotis 2021 metų liepą. „Belorus“ bandė pasiekti, kad „Swedbank“ veiksmai būtų pripažinti neteisėtais, tačiau Vilniaus apygardos teismas 2021 metų lapkritį atmetė sanatorijos skundą ir nutraukė bylą.

„Belorus“ iki 2021 metų birželio vidurio priklausė Baltarusijos prezidento reikalų valdybai. Jai vadovavo į ES sankcijų sąrašus daugiau nei prieš dešimtmetį įtrauktas Viktoras Šeimanas, tačiau 2021 metų birželio viduryje jis išėjo į pensiją.

2022 metų birželio viduryje sanatorija Aliaksandro Lukašenkos įsakymu buvo perduota Baltarusijos visuomenės sveikatingumo ir sanatorinio-kurortinio gydymo respublikiniam centrui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius