-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba įspėja: lyčių lygybei nuolaidos netaikomos

Tarptautinė moterų solidarumo arba Tarptautinė moters diena pasaulyje minima jau daugiau kaip 100 metų. Kilusi iš noro skirti dėmesio moters kovai už laisvę ir lygias teises, mūsų šalyje ji vis dar neretai tampa išskirtinių nuolaidų ir akcijų moterims siūlymo diena, rašoma Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos pranešime spaudai.
Tautvydo Gursko sodyba
Tautvydo Gursko sodyba / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tai, kaip pažymi Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos specialistai, neatitinka pačios šventės esmės, o tokių vienadienių lengvatų, nuolaidų teikimas išskirtinai moterims, norint jas apdovanoti ir pagerbti, yra neleistinas ir nepateisinamas.

Lygybė slypi ne dovanose

Skundų ir užklausų dėl kovo 8-ąją išskirtinai moterims siūlomų nuolaidų Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba sulaukia kone kasmet. Besikreipiantys žmonės prašo įvertinti, ar pastebėti pasiūlymai neprieštarauja mūsų šalies teisės aktams. Moterų ir vyrų lygių galimybių bei Lygių galimybių įstatymai tokią situaciją apibrėžia aiškiai – prekių gamintojai, pardavėjai ir paslaugų teikėjai kainų negali nustatyti atsižvelgdami į kliento lytį.

Kas tai bebūtų – tik moterims siūloma nemokama ekskursija, pavežėjimas taksi automobiliu, apsilankymas baseine, desertas ar ypatinga tik moterims skirta nuolaida masažo salone, kirpykloje ar kitur – tokių vienai lyčiai palankesnių pasiūlymų mūsų teisės aktai nenumato.

Geri norai nepateisina diskriminacijos

Tokias išskirtines nuolaidas tik moterims siūlantys paslaugų teikėjai savo ruožtu neretai jaučiasi nesuprasti – esą jie tik gero norėję, siekę pagerbti moteris, padovanoti dovanėlę, pasiūlyti nuolaidą, neturėję jokių piktų kėslų.

Pasak Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos teisininkės Laimos Vengalės-Dits, Tarptautinė moterų solidarumo diena visuomenėje neteisingai įsišaknijusi kaip palankumo moterims rodymo šventė. „Minėdami šią dieną pažymime, kad moterys išsikovojo lygias teises.

O dovanėlėmis, pamaloninimu tarsi akcentuojame priešingą dalyką – sakome, jog jos yra silpnesnės, mažiau įtakingos ar vertingos? Jokios vienadienės lengvatos nesulygins, pavyzdžiui, vyrų ir moterų pajamų skirtumų“, – svarsto ilgus metus lyčių lygybės srityje dirbanti teisininkė.

Ne visos akcijos diskriminuoja

Tiesa, ne visos akcijos, pasirodančios kovo pradžioje, yra įstatymų pažeidimai. Neteisėtos yra tos nuolaidos, kuriomis gali pasinaudoti tik vienos lyties asmenys. Pavyzdžiui, nuolaida moteriškiems megztukams neprieštarauja teisės aktams, kol vienodomis sąlygomis juos gali įsigyti ir moterys, ir vyrai.

Pagal Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatymą, prekių pardavimas ar paslaugos teikimas vien arba visų pirma tik vienos lyties asmenims yra pateisinamas tik turint teisėtą tikslą, kurio siekiama tinkamomis ir būtinomis priemonėmis. Šiuo atveju kalbama, pavyzdžiui, apie atskirų krizių centrų moterims bei vyrams steigimą siekiant užtikrinti asmenų saugumą, kitas priemones, užtikrinančias privatumą, labiau pažeidžiamų asmenų interesų apsaugą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius