-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

M. Lingė: aukštą SND akcizą galima kompensuoti pusei metų atidedant mokestį už CO2

Seimui pirmadienį pradedant kelias dienas truksiančią neeilinę sesiją, skirtą spręsti sausio pabaigoje Lietuvoje protestavusių žemdirbių reikalavimus, konservatorius, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė sako, kad nuo šių metų itin pakeltą suskystintų naftos dujų (SND) akcizą būtų galima kompensuoti 2025-aisiais pusei metų atidedant mokestį dėl išmetamo anglies dioksido (CO2).
Gaisras Kauno „Floros simfonijoje“
Gaisras Kauno „Floros simfonijoje“ / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 1 Mindaugas Lingė

„Kadangi pats įsigaliojimas yra nuo 2025-ųjų, tai nėra šiuo metu degantis klausimas, bet kompensacijos mechanizmas pasireikštų, kad galima būtų nukelti pusei metų CO2 dedamosios naftos dujoms įsigaliojimą, tai reiškia, kad nuo kitų metų liepos 1 dienos tiktais įsijungtu CO2 dedamosios taikymas“, – LRT radijui pirmadienį sakė M. Lingė.

„CO2 dedamoji yra apie 36 eurai už toną būtent naftos dujoms, tai galim pasiskaičiuoti, kad pusmetis tokio mokesčio yra tikrai didesnė ir palankesnė suma negu dabar tuos keletą mėnesių galiojęs didesnis tarifas“, – pridūrė M. Lingė.

Tuo metu socialdemokratė Seimo narė Rasa Budbergytė teigė, kad tokiam pasiūlymui nebuvo pakankamai pasiruošta – paklaustas apie tikslią tokio pakeitimo finansinę įtaką M. Lingė teigė, kad ji šiuo metu nėra suskaičiuota.

„Aš galvoju, kad kadangi buvo padaryta tikrai labai drastiška klaida, jūs rengdami projektus turėjote viską apgalvoti ir net kiekvieno dujų baliono kaina turi būti labai svarbi. Ne todėl, kad yra rinkimai, o todėl, kad darant klaidas jas reikia ir ištaisyti iki galo ir labai aiškiai žinoti tas pasekmes, kurios bus, tos gerosios, tos blogosios. Ir man atrodo, kad jūs eilinį kartą, valdantieji, to nepadarėte“, – LRT radijui pirmadienį sakė R. Budbergytė.

Vis dėl to, ji teigė, kad šią idėją palaikytų.

„Bet koks jūsų siūlomas kompromisas yra geriau negu tai, kas yra šiandien“, – sakė R. Budbergytė.

Parlamentarams pirmadienį bus pateiktos Akcizų įstatymo pataisos, kuriomis siūloma buitiniams vartotojams namų šildymui, taip pat dujų balionams bei verslui sumažinti suskystintų naftos dujų (SND) akcizą nuo 304,1 euro iki 41 euro už toną.

Lietuvos žemės ūkio tarybos pirmininkas Ignas Hofmanas praėjusį penktadienį po susitikimo su prezidentu Gitanu Nausėda teigė, kad ūkininkų Vyriausybės pasiūlytas SND akcizas netenkina. Pasak I. Hofmano, akcizas turėtų būti toks pat ar mažesnis nei kaimyninėse šalyse – Lenkijoje jis siekia 13 eurų, o Latvijoje tokio akcizo nėra.

G. Nausėda mano, kad nuo sausio padidintas SND akcizas turėtų būti kompensuotas ir tuomet grąžintas iki šių metų buvęs tarifas. 

Aplinkos ministerija siūlė SND akcizą, kurį moka gyventojai ir verslas, sumažinti iki 70,58 euro už toną. Vyriausybė tam nepritarė, bet ministras Simonas Gentvilas teigė, kad analogiškas isūlymas gali atsirasti Seime.  

Naujas akcizas įsigaliotų kovo 1 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius