Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 10 06 /20:15

M.Majauskas: biudžete energijos kainų kompensavimui – milijardas eurų

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas 15min tvirtino, kitų metų biudžete energijos kainų kompensavimui numatytas milijardas eurų, dar pusantro milijardo bus skirta pajamų didinimui. Ketvirtadienį vakare Vyriausybė biudžeto gaires pristatė koalicijos partneriams.
Mokesčiai
Biudžetas / 123RF.com nuotr.

„Turime energetinį karą ir milžinišką infliaciją. Todėl biudžeto pagrindinis dėmesys skiriamas energetiniam saugumui ir pajamų didinimui“, – po ketvirtadienį vakare įvykusio posėdžio15min sakė M.Majauskas, tvirtinęs, kad tikslius skaičius pristatys Vyriausybė.

Pasak jo, vienas milijardų eurų bus skirta energijos kainų kompensavimui ir dar pusantro milijardo - pajamų didinimui. Verslui numatyti mokesčių atidėjimai, lengvatinės paskolos, parama investicijoms ir energijos kainų kompensavimas. Tuo tarpu gyventojams bus didinamos pensijos, minimalus atlyginimas, mažinami darbo mokesčiai. Taip pat didinami viešojo sektoriaus atlyginimai, mokytojų, medikų, kultūros darbuotojų, statutinių pareigūnų.

„Žinoma, bus kompensuojamos elektros ir dujų kainos buitiniams vartotojams. Idealiu atveju jos nedidėtų, tačiau paskaičiuoti gali tik Vyriausybė pagal valstybės finansinius pajėgumus“, – sakė M.Majauskas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Mykolas Majauskas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Mykolas Majauskas

Pasak jo, visas išlaidas sudėjus svarbu, kad neperliptume kritinės 5 proc. biudžeto deficito ribos.

„Tai yra kritinė riba, virš kurios skolinimasis sparčiai brangs. Turime užtikrinti mokesčių sistemos stabilumą ir pratęsti šiuo metu galiojančias lengvatas smulkiam verslui“, – kalbėjo BFK pirmininkas.

Pasak jo, dėl apgyvendinimo sektoriaus sutarimas randasi, tuo tarpu dėl maitinimo, sporto klubų, kino, kultūros sektoriaus diskusija persikels į Seimą.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė savo ruožtu pažymėjo, kad verslams jau paruošti sprendimai dėl dalinio elektros kainų kompensavimo, jei jos negrįš į normalesnį lygį, mokesčių atidėjimo ir panašiai.

„Kai kurios priemonės bus greitesnės, kai kurių įgyvendinimui prireiks daugiau laiko. Bet džiaugiuosi, kad verslams, išgyvenantiems iššūkius, galėsime pasiųsti aiškią žinutę, kokios pagalbos laukti artimiausiu metu. Tai yra labai svarbu, nes šie sprendimai padės žmonėms, padės išsaugoti darbo vietas, padės verslų tęstinumui ir mūsų Lietuvos konkurencingumui”, – feisbuke rašė A.Armonaitė.

Gyventojų pajamų didinimui – apie 800 mln. eurų

15min žiniomis, gyventojų pajamų didinimui iš biudžeto ketinama skirti 790,1 mln. eurų. Minimalios algos didinimas iki 840 eurų pareikalaus 37,6 mln. eurų, pareiginės algos bazinio dydžio didinimas ir kitų apmokėjimo sąlygų užtikrinimas – 127,6 mln. eurų.

Mokytojų, vadovų ir kitų pedagoginių darbuotojų atlyginimų didinimui numatoma skirti 145,5 mln. eurų, dėstytojų, mokslininkų ir neakademinių darbuotojų – 33,4 mln. eurų.

Kultūros ir meno darbuotojų atlyginimų didinimas pareikalaus 27,9 mln. eurų, socialinės srities darbuotojų – 7 mln. eurų, vidaus tarnybos sistemos pareigūnų algų didėjimas – 32,2 mln. eurų, medikų ir rezidentų – 168,6 mln. eurų. Valstybės tarnybos reforma biudžetui kainuos 16,3 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius