-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 31 /11:55

M. Navickienė, A. Armonaitė nepalaiko siūlymo iš pensijų fondų išsiimti dalį lėšų

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė sako nepalaikysianti antradienį Seime teikiamo prezidento Gitano Nausėdos pasiūlymo keisti antros pensijų pakopos sistemą numatant galimybę žmonėms vieną kartą iš fondų išsiimti iki 25 proc. lėšų jų neapmokestinant. Tokio siūlymo teigia nepalaikant ir Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė. 
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Monika Navickienė

Tokį siūlymą skeptiškai vertina ir ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė, tuo metu premjerė Ingrida Šimonytė siūlo palaukti Konstitucinio teismo išaiškinimo.

„Aš tikrai nepalaikysiu prezidento pasiūlymo, nes nemanau, kad jis sprendžia kokią nors Lietuvos gyventojų problemą“, – Seime žurnalistams sakė ministrė M. Navickienė. 

„25 proc. lyginant su tuo, kiek dabar žmonės yra sukaupę, nėra didelė suma, plius galimybė pasiimti tą dalį pinigų nėra surišta su jokia konkrečia aplinkybe, kurioje žmogus atsidūręs, ar liga būtų, ar būsto problema. Yra daug neapibrėžtumo, iš vienos pusės tai ir neskatina toliau kaupti, ir niekaip nesprendžia žmonių problemos“, – sakė M. Navickienė.

Anot jos, visi antrosios pensijų pakopos sistemos keitimo pasiūlymai galėtų būti svarstomi po Konstitucinio Teismo išaiškinimo.

Konstitucinis Teismas balandį nusprendė nagrinėti 39 opozicijos narių prašymą, ar aukščiausiam šalies įstatymui neprieštarauja Pensijų kaupimo įstatymas, nenumatantis sąlygos gyventojui nutraukti pensijų kaupimo sutartį.

„Sulaukime Konstitucinio Teismo. Pasiūlymų yra daug ir įvairų, bet kokie pakeitimai pensijų sistemoje visada turi labai didelę įtaką Lietuvos gyventojams, tiek jų lūkesčiams, tiek patiems kaupimo principams ir reikia elgtis pakankamai atsakingai, pagrįstai ir teisėtai“, – sakė M. Navickienė.

Premjerė Ingrida Šimonytė taip pat kartojo, kad pirmiausia reikia sulaukti Konstitucinio Teismo išaiškinimo ir gauti atsakymą į klausimą, ar pati pensijų kaupimo sistema gali likti tokia, kokia yra.

„Mūsų siūlymas buvo ir manau, tai vienintelis logiškas siūlymas – pirmiausia sulaukti Konstitucinio Teismo nutarimo, kuriame būtų atsakyta į tuos klausimus ir tik tada imtis tam tikrų pataisų, priklausomai nuo to atsakymo“, – žurnalistams Seime antradienį sakė I. Šimonytė. 

„Socialinės apsaugos ir darbo ministerija yra pati pasiruošusi tam tikrus patikslinimus pensijų kaupimo įstatymo, bet kai opozicija nusprendė kreiptis į Konstitucinį Teismą, tas projekto derinimas ir teikimas buvo sustabdytas būtent tam, kad sulauktume pirmiausia to išaiškinimo, kuris šiuo atveju yra pirminis“, – pridūrė ji

A. Armonaitė teigė, kad G. Nausėdos siūlymas nustebino, nes jis iš esmės keičia visą pensijų kaupimo sistemą.

„Jis iš esmės visą pensijų kaupimo sistemą sugriauna ir padaro tarsi taupomąja kasa. Taupymo schemų, kaip žmonės gali taupyti ir paskui išsiimti pinigus, jų juk yra, kaip, pavyzdžiui, trečioji pakopa. Vertiname skeptiškai“, – sakė ji.

Seimas G. Nausėdos siūlymą turėtų svarstyti antradienį. Tai bus antras bandymas Seime išgirsti prezidento atstovų argumentus dėl pataisų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius