Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Madridas siūlo ECB vadovo pavaduotoju skirti Ispanijos ekonomikos ministrą

Ispanijos vyriausybė šią savaitę iškėlė šalies ekonomikos ministro Luiso de Guindoso kandidatūrą į Europos Centrinio Banko (ECB) vadovo pavaduotojo postą.
ECB pastatas Frankfurte prie Maino
ECB pastatas Frankfurte prie Maino / 123rf.com nuotr.

Tokiu būdu Madridas bando susigrąžinti vieną iš šešių vietų ECB vykdomojoje valdyboje, sako ekspertai.

Ispanijos centrinio banko vadovas Luisas Maria Linde, kaip ir kiti euro zonos šalių centrinių bankų vadovai, yra vienas iš ECB valdančiosios tarybos narių, tačiau vietą valdyboje Ispanija prarado 2012 metais.

Dėl šio posto Ispanija varžosi su Airija, kuri ECB vadovo pavaduotoju praėjusią savaitę pasiūlė skirti savo centrinio banko vadovą Philipą Lane. Airijos atstovai nėra dirbę euro zonos centrinio banko valdyboje ir dėl to Dublinas gali įgyti pranašumą.

Be to, gali būti nuspręsta, kad Ispanijos ministras yra pernelyg politizuotas, kad galėtų dirbti euro zonos centrinio banko valdyboje, rašo agentūra „Bloomberg“. Tuo tarpu P.Lane yra žinomas ekonomistas, kuris jau dirba ECB sistemoje, ir dėl to Dublino pranašumas gali dar padidėti.

Eurogrupė dėl kandidatų balsuos vasario 19 dieną, o vėliau bus surengti klausymai Europos Parlamente.

Europarlamentarai negali blokuoti paskyrimo, tačiau gali išreikšti prieštaravimus ir gerokai užvilkinti procesą. Tai, pavyzdžiui, buvo nutikę Liuksemburgo atstovo Yveso Merscho atveju, nes Europos Parlamentas norėjo, kad ECB vadovybėje dirbtų daugiau moterų.

Dabar ECB valdyboje dirba tik viena moteris – Vokietijai atstovaujanti Sabine Lautenschlaeger. Tačiau iki 2019 metų pabaigos atsilaisvins iš karto trys iš šešių vietų, įskaitant vadovo postą.

Sprendimai dėl ECB valdybos narių paskyrimo priimami Europos Vadovų Taryboje kvalifikuotąja balsų dauguma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius