Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maisto kainos pasaulyje sausį smuko 3 proc.

Maisto kainos pasaulyje sausį, palyginti su tuo pat mėnesiu pernai, sumažėjo 3 proc., o palyginti su 2017 metų gruodžio mėnesiu – nepakito, pranešė JT Maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO).
Maisto produtai
Maisto produtai / Vida Press nuotr.

FAO skaičiuojamas maisto kainų indeksas pirmąjį šių metų mėnesį sudarė 169,5 punkto.

Grūdų kainų indeksas sausį sudarė 156,2 punkto ir buvo 6,3 proc. didesnis negu pernai sausį ir beveik 2,5 proc., arba 4 punktais, didesnis negu gruodį.

Nors atsargos yra pakankamos, dėl smukusio JAV dolerio kurso ir nuogąstavimų, susijusių su oro sąlygomis, kviečiai ir kukurūzai ėmė brangti, paaiškino organizacijos ekspertai. Taip pat kilo ryžių kainos, daugiausia dėl augančios paklausos Azijos šalyse.

Augalinių aliejų kainų indeksas sausį sudarė 163,1 punkto ir per mėnesį beveik nepakito.

„Nuosaikų palmių aliejaus kainų pakilimą kompensavo kitų rūšių aliejų, visų pirma saulėgrąžų ir rapsų, kainų smukimas, – nurodoma FAO ataskaitoje. – Tarptautinės palmių aliejaus kainos pakilo dėl importo paklausos augimo artėjant sezoniniam gamybos sumažėjimui Pietryčių Azijos regione.“

Rapsų aliejaus kainų smukimą paskatino pasiūlos perteklius Europos Sąjungoje, taip pat aukštesnis negu tikėtasi atsargų Šiaurės Amerikoje ir Australijoje lygis. O saulėgrąžų aliejaus kainos smuko dėl vangios importo paklausos visame pasaulyje.

Pieno produktų kainų indeksas sausį sudarė 179,9 punkto ir buvo 2,4 proc., arba 4,5 punkto, mažesnis negu gruodį. Nors kainos smuko ketvirtą mėnesį iš eilės, jos vis dar yra 41 proc. aukštesnės už žemiausią lygį, kuris buvo pasiektas 2016 metų balandį.

Pirmąjį šių metų mėnesį tarptautinės sviesto ir sūrio kainos sumažėjo, o pieno miltelių kainos pakilo.

Mėsos kainų indeksas sausį, palyginti su gruodžio mėnesiu, beveik nepakito ir sudarė 170,6 punkto. Jis buvo 7,4 proc. didesnis negu 2017 metų sausį, bet 19,5 proc. mažesnis, palyginti su aukščiausiu lygiu, kuris buvo pasiektas 2014 metų rugpjūtį.

„Dėl didelės eksporto pasiūlos ir silpnos importo paklausos tarptautinės paukštienos ir kiaulienos kainos toliau mažėjo, – nurodoma FAO ataskaitoje. – Jautienos kainos šiek tiek padidėjo ir tai lėmė sumažėjusi pasiūla Okeanijoje. Tuo tarpu avienos kainos dėl didelės tarptautinės paklausos, ypač Azijoje ir Artimuosiuose Rytuose, kopė aukštyn.“

Cukraus kainų indeksas sausį sudarė beveik 201 punktą ir buvo 1,6 proc., arba 3,2 punkto, mažesnis negu gruodį bei 30,4 proc. mažesnis negu pernai sausį.

Tarptautinės cukraus kainos toliau mažėja – daugiausia dėl gausaus cukrinių kultūrų derliaus pagrindinėse gamybos šalyse ir eksporto pasiūlos pertekliaus, aiškina ekspertai.

2017 metais maisto kainos pasaulyje pakilo 8,2 procento. FAO skaičiuojamas maisto kainų indeksas 2017 metais sudarė vidutiniškai 174,6 punkto ir metinis vidurkis buvo didžiausias nuo 2014 metų.

FAO pasaulio maisto kainų indeksas rodo penkių maisto produktų grupių: grūdų, mėsos, pieno produktų, augalinių aliejų ir cukraus kainų pokyčius tarptautinėse rinkose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius