-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 01 /14:44

Maisto kuponų idėją į miltus mala vis daugiau ministerijų, VMI neturi tam specialistų

Vadinamųjų vaučerių idėją galutinai gali palaidoti pati Vyriausybė, kuri ir iškėlė šią idėją. Maisto kuponų įvedimas prieštarautų Konstitucijai. Nežinia, iš kur tam paimti pinigų. Nėra tam reikalingų specialistų Mokesčių inspekcijoje. Kuponų įvedimas papildomai kainuotų ūkininkams. Tai – ištraukos iš ministerijų parengtų išvadų apie kuponų idėją.
Maisto kuponas
Maisto kuponas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vadinamųjų vaučerių idėja vis mažiau žavisi ministerijų specialistai. Jų parengtose viešai publikuojamose išvadose – negailestinga kritika kuponų projektui. Pavyzdžiui, Teisingumo ministerija įspėja, kad tai prieštarautų net Konstitucijai. Tai – neguodžianti naujiena žemės ūkio ministrui Giedriui Surpliui.

15min anksčiau skelbė Žemės ūkio ministerijos specialistų parengtas itin kritines išvadas, kurios Vyriausybės taip ir nepasiekė. Akivaizdu, kad kitų ministerijų klerkai – kur kas drąsesni ir savo išvadose atvirai išdėstė, kodėl kupinų sistema iš esmės yra neįgyvendinama.

Finansų ministerija: pinigų tam nėra

Kuponų projektą turi administruoti tas, kas ir sugalvojo šią idėją, o ne Mokesčių inspekcija. Taip teigiama Finansų ministerijos išvadose Žemės ūkio ministerijai (ŽŪM). Ten pastebima, kad nuolaidą planuojama kompensuoti iš valstybės biudžeto, o ne taikant lengvatas. O tam „būtų reikalingos papildomos biudžeto lėšos duomenų mainams tarp dviejų institucijų užtikrinti“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Maisto kuponas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Maisto kuponas

Todėl siūloma, kad lėšas išmokėtų nei VMI, o vaučerių idėjos stūmėja – Žemės ūkio ministerija.

Negana to, Finansų ministerija primena, kad lėšų vaučeriams šių metų biudžete nėra numatyta, todėl siūlo jas skirti iš žemės ūkiui skirtos ES paramos.

VMI: tam neturime darbuotojų

Valstybinė mokesčių inspekcija išvadose skundžiasi, kad neturi darbuotojų tam organizuoti, nes jie perkelti į kitą centrą. Inspektoriai informuoja ŽŪM, kad nuo praėjusių metų liepos 3 dienos VMI buhalterinės apskaitos organizavimo funkcijos perduotos Nacionaliniam bendrųjų funkcijų centrui (NBFC). Todėl atsiskaitymus su tiekėjais vykdo būtent šis centras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pajamų deklaravimas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pajamų deklaravimas

„VMI neliko darbuotojų, vykdančių buhalterinės apskaitos funkcijas, ir turinčių teisę atlikti mokėjimo nurodymus, todėl atsiskaitymų už e.kuponus išlaidų apskaityti ir apmokėti VMI neturi galimybių“, – teigiama išvadose, su kuriomis jau susipažino vaučerių idėjos sumanytojai.

Žemės ūkio ministerija šių metų pradžioje užregistravo naują siūlymą keisti įstatymą, pagal kurį verslininkai gautus kuponus turės iškeisti Valstybinėje mokesčių inspekcijoje. Tačiau iš išvadų matyti, kad VMI tokio darbo nepageidauja.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija: kodėl tik vienam vaikui?

Valdžia kuponus numato skirti šeimos, turinčioms ikimokyklinio amžiaus vaikų, tačiau nėra svarbu, kiek vaikų šeima turi – du ar keturis. Tai ir užkliuvo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai.

Mindaugo Dulinsko nuotr./Vaikai
Mindaugo Dulinsko nuotr./Vaikai

Ji savo išvadose teigia, kad trys kuponai per mėnesį turi priklausyti už kiekvieną vaiką iki 6 metų. Tiesa, tam reiktų ir didesnio finansavimo.

Be to, čia irgi pasigendama finansavimo šaltinio – kas apmokės kuponus.

Teisingumo ministerija: remtų ir importuotojus

Nors G.Surplys teigia, kad vaučerių programa yra skirta remti smulkiuosius augintojus, ūkininkus, tačiau Teisingumo ministerija tuo abejoja.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Elvinas Jankevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Elvinas Jankevičius

Jos išvadose teigiama, kad teisiškai gali būti parduodami bet kokie žemės ūkio ar maisto produktai, taigi už kuponus galima bus įsigyti ir importinių maisto prekių, o ne tik vietinės gamybos, teigia ministerijos specialistai.

Anksčiau žemės ūkio ministras G.Surplys teigė, kad tai išskirtinai vietinių gamintojų parama.

Be to, Teisingumo ministerijos specialistai teigia, kad „nėra įvertinti e.kuponų programos sukūrimo ir administravimo kaštai“.

Ministras: tai buvo tik pasiūlymai

Teisingumo ministras E.Jankevičius, jau pasirodžius 15min publikacijai, išplatino pranešimą, kuriame teigia, kad tai buvo tik pasiūlymai, o ne kritika.

„Ministerijos teisininkai pateikė pastabas ir pasiūlymus, kaip patobulinti įstatymo projektą ir nekelia abejonių dėl jo reikalingumo“, – teigiama pranešime.

Pranešime cituojamas ir ministras. „Ministerijos specialistai itin atidžiai vertina kiekvieną įstatymo projektą – jo teisinio reguliavimo tikslą, teisinį pagrindą, teisinio reguliavimo priemones, galimas pasekmes bei teisės techniką, – sako teisingumo ministras Elvinas Jankevičius. – Šuo atveju jų išvadoje nekeliama abejonių dėl įstatymo projekto tikslų. Buvo pateiktos pastabos ir pasiūlymai, kaip patobulinti šio teisės akto galutinį variantą, kad nebūtų įstatymo spragų, teisinių dviprasmybių, prieštaravimų kitiems teisės aktams.“

15min skaitytojai gali patys susipažinti su Teisingumo ministerijos išvadomis čia.

Kritikos – vis daugiau

Ir tai dar ne viskas – Teisingumo ministerija įspėja, kad yra tikimybė, jog tuo pačiu kuponu žmonės gali pasinaudoti ne vieną kartą. Norint tam užkirsti kelią, reikia pirkti naują įrangą. O tai papildomai kainuotų tiems augintojams ir prekybininkams, kurie dalyvautų vaučerių sistemoje, rašoma išvadose.

„Projekto teikimo tikslingumas gali kelti abejonių“, – rašoma išvadose, po kuriomis pasirašė teisingumo ministras Elvinas Jankevičius. Be to, gali kilti problemų ir tuo atveju, jei tėvai nesutartų, kuris iš jų gali panaudoti kuponus, sakoma ministerijos išvadose.

Kuponų idėja sulaukia vis daugiau kritikos iš institucijų. Pavyzdžiui, Konkurencijos taryba yra įvertinusi, kad ši sistema turi ir valstybės paramos požymių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius